Obavijesti

News

Komentari 0

'Presuda je nepravedna, Haag primijenio različite standarde'

'Presuda je nepravedna, Haag primijenio različite standarde'
1

"Presuda ne može imati pravne posljedice u Hrvatskoj, ali već ima i imat će određene političke konsekvence", naglasio je Ljubić koji smatra da je plan bio Hrvatsku odmaknuti od BiH

VIDEO

Saborski zastupnici Božo Ljubić i Željko Raguž u svojstvu zastupnika HDZ-a iz Bosne i Hercegovine (BiH) ocijenili su drugostupanjsku presudu Haškog suda šestorici političkih i vojnih čelnika iz BiH nepravednom i skandaloznom, kao i da je haški sud primjenjivao različite standarde kada su u pitanju ratni zločini u BiH.

"Ta presuda je nepravična, nepravedna, skandalozna", izjavio je Ljubić na konferenciji za novinare u Saboru dodavši da najviše smeta što je "političko-ideološki konstrukt takozvani udruženi zločinački poduhvat iskorišten da bi se osudilo šestoricu Hrvata iz BiH bez da je tužiteljstvo raspolagalo s ijednim materijalnim dokazom koji bi ih povezao kao izravne počinitelje bilo kao zapovjednike".

Što se tiče države Hrvatske koje je neizravno spomenuta u presudi preko bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Ljubić drži također "konstruktom čiji je cilj bio da se pokuša izjednačiti krivnja na području bivše države i BiH". Ističe da se zanemaruju činjenice da je Hrvatska prva priznala BiH, da su postrojbe Armije BiH obučavane u Hrvatskoj, da je u Hrvatskoj zbrinuto preko 400 tisuća izbjeglica, da su se muslimanska djeca u Hrvatskoj podučavala na bosanskom jeziku itd.

"Presuda ne može imati pravne posljedice u Hrvatskoj, ali već ima i imat će određene političke konsekvence", naglasio je Ljubić koji smatra da je plan bio Hrvatsku odmaknuti od BiH, od zaštite Hrvata u BiH i na taj način Hrvate prepustiti "majorizaciji i hegemoniji većinskih naroda".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izrazio je također zahvalnost šestorici Hrvata iz BiH na doprinosu obrani hrvatskog naroda i BiH.

O Slobodanu Praljku kazao je da je 14 godina sustavno branio istinu o svom doprinosu, vojsci kojom je zapovijedao i narodu kojega je branio, a nakon što je zadnji pokušaj propao poduzeo "herojski, ali tragičan čin - sokratovski čin suočen s nepravednom osudom".

"Praljak će biti legenda i uzor Hrvatima kako se bori za slobodu, a suci će odnijeti", kako je rekao, "svoja otromboljena tjelesa puna užegle masti u mrak podruma prošlosti". Smatra također da nijedna presuda ne može dovesti u pitanje hrvatsku konstitutivnost i državotvornost u BiH.

Željko Raguž konstatirao je da je Haški sud primjenjivao različite standarde kada su u pitanju ratni zločini u BiH, potkrijepivši to brojkama o prognanima .

"Razmjeri etničkog čišćenja na području Republike Srpske su 586 tisuća Bošnjaka i Hrvata, s područja pod nadzorom Armije BiH protjerano 529 tisuća Srba i Hrvata, a područja pod nadzora Hrvatskog vijeća obrane protjerano 112 tisuća Srba i Bošnjaka. Kada je u pitanju hrvatsko-bošnjački sukob, s područja pod nadzorom HVO-a protjerano je ili napustilo 52 tisuće Bošnjaka, a s prostora  pad nadzorom bošnjačke vojske 170 tisuća Hrvata", kazao je.

"Haški kazneni sud nije primjenjivao iste standarde kada je u pitanju etničko čišćenje i progon stanovništva, prvi vid udruženog zločinačkog poduhvata", rekao je.

I kod postupanja s ratnim zarobljenicima također smatra da sud nije primjenjivao iste standarde. "Poznato je da su logori za Bošnjake bili na Heliodromu, Gabeli, Dretelju, ali nije poznato da su pod nadzorom Armije BiH bili logori u Konjicu, Jablanici , Bugojnu i na još 331 lokaciji za Hrvate u BiH", rekao je Raguž.

Presudom je hrvatskom narodu, ocjenjuje Raguž, poslana poruka da odustane od ideje Herceg Bosne za koju kaže da je ideja ravnopravnosti Hrvata s Bošnjacima i Srbima. Kaže to je je bio ključni odnos i predsjednika Franje Tuđmana prema BiH.

"Tuđmanova politika u nekom dijelu je imala određenih manjkavosti, ali to je bio ključni odnos da se pomogne hrvatskom narodu da ostvari  ravnopravan položaj s Bošnjacima i Srbina", kazao je.

Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu Bakira Izetbegovića ocjenivšio je kao pokušaj podjele hrvatskog društva na "tamni i svijetli dio", ustvrdivši da "velikobošnjačka politička ideja egzistira od početka rata u BiH kao i velikosrpska ideja".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač