Obavijesti

News

Komentari 21

Donijeli 180 kilograma droge: Odležat će ukupno 73 godine

Devet članova skupine koja je prokrijumčarila 180 kilograma kokaina osuđena je na ukupno 73 godine zatvora. Najviše je dobio organizator Miroslav Aničić, 14 godina

VIDEO

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak izrečene su nepravomoćne presude skupini optuženoj za krijumčarenje kokaina. Svih devetero optuženih proglašeno je krivima, a ukupno su dobili 73 godine zatvora. Najdulju kaznu služit će organizator Miroslav Aničić, koji je dobio 14 godina zatvora. Dužan je i uplatiti 12,7 milijuna kuna u državni proračun po pravomoćnosti presude. Željko Kostić i Ivan Marić dobili su po sedam godina zatvora i svaki mora uplatiti 710.000 kuna. Toliko su, naime, njih trojica zaradili od prodaje 59 kilograma kokaina. 

Marina Gašpar dobila je pet godina, David Molina deset godina u odsutnosti, Nikola Katić deset godina, Gordan Čovčić osam godina, Milan Stevanović pet godina i Davor Matić sedam godina zatvora.

Drogu su prodavali pod šiframa parketi, stanovi, singerice... Ovisno o kolčini, kilogram 'bijelog' prodavali su od 32,5 do 42 tisuće eura. 

Nakon što su početkom 2011. godine uspješno prodali prvu pošiljku droge, porasli su im apetiti pa su odlučili prevoziti pakete od 100 do 200 kilograma kokaina privatnim avionima s kariba. Policija je saznala za njihove planove pa su ih policajci otkrili u akciji Spider web (Paukova mreža) u travnju 2011. godine.

Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhićeni u Austriji. U Mercedesu je bio 101 kilogram kokaina.

Optuženici su poricali krivnju, a obrana je tvrdila da je optužnica nedorečena. USKOK vjeruje da su dopremili ukupno 180 kilograma kokaina. Planirali su prokrijumčariti još pošiljki od 150 do 200 kilograma kokaina, ali su uhićeni. 

- U obranama ste se pokušali prikazati kao žrtve iznude nepoznatih ljudi. Utvrđeno je da je riječ o kokainu 70-postotne čistoće pa se od jednog kilograma moglo napraviti još dva ili tri. Žrtve niste vi nego su žrtve ovisnici koji su očajnički čekali na drogu. Vi ste žrtve svoje želje za novcem i zaradom iznad svojih mogućnosti - rekla je sutkinja Gordana Mihela Grahovac obrazlažući presudu.

- Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, od jeseni 2010. godine do 12. travnja 2011., u Zagrebu i drugim mjestima, povezali u zajedničko djelovanje radi višekratne kupovine velikih količina kokaina na području Bahama i Dominikanske Republike, te transporta kupljene droge iznajmljenim privatnim zrakoplovom i daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske i država zapadne Europe - stoji na službenim stranicama USKOK-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu