Obavijesti

News

Komentari 815

Bdijenje i molitve za generale: Crkve prepune u cijeloj zemlji

Bdijenje i molitve za generale: Crkve prepune u cijeloj zemlji
93

U povorci su bili umirovljeni generali Damir Krstičević i Josip Lucić pa Željko Sačić i Branko Borković Mladi Jastreb te Davor Bernardić i HDZ-ova zastupnica Danira Bilić

VIDEO

U Zagrebu su se oko 17 sati na Mirogoju kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" počeli okupljati branitelji te je započelo bdijenje za slobodu hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Okupilo se nekoliko stotina branitelja i građana, koji su položili vijence na spomenik. Nakon toga, oko 18 sati, krenuli su u mimohodu s 400 upaljenih lampiona prema zagrebačkoj Katedrali gdje se u 19 sati služila Sveta misa. U Katedralu su došli nešto prije 19 sati.

Ovim okupljanjem započeli smo bdjenje i molitvu za oslobođenje naših suboraca generala Gotovine i Markača. Akcija Oluja bila je oslobodilačka akcija kojom smo vratili okupirane dijelove Hrvatske. Na to smo imali ustavno pravo - kazao je za Večernji Josip Klemm, jedan od organizatora mimohoda.

Oko 2000 branitelja stiglo je u mimohodu pred katedralu, gdje ih je dočekalo još oko 500 građana. Kolona je preko Draškovićeve i Jurišićeve oko 18.50 sati stigla na Trg bana Jelačića.

U povorci je bilo mnogo poznatih, umirovljeni generali Damir Krstičević i Josip Lucić pa Željko Sačić i Branko Borković Mladi Jastreb, Miodrag Lemo iz gradskog ureda za branitelje. U koloni je bilo i 35 pripadnika Četvrte gardijske brigade koja je uz Sedmu varaždinsku prva ušla u oslobođeni Knin.

Među istaknutijim zagrebačkim političarima tu su predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i HDZ-ova zastupnica Danira Bilić. Mnogi branitelji se s Mirogoja spuštaju u kolicima, piše Večernji list.

- U tjednu kada se posebno sjećamo vukovarske tragedije došao sam iz poštovanja zapaliti svijeću za sve hrvatske branitelje, posebno one koji nisu više s nama a među kojima je i moj otac - kazao je Bernardić.

U Katedrali je prije mise održana molitva, na kojoj su bili između ostalih Božidar Kalmeta, Jasen Mesić, Ljubo Ćesić Rojs, Dražen Budiša, Domagoj Milošević, Andrej Plenković, Dorica Nikolić, Ruža Tomašić, Martina Dalić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i nogometaš Niko Kovač te supružnici Robert i Anica Kovač. Na misi u Katedrali je i Dunja Gotovina, supruga generala Ante Gotovine. Nitko od aktualnih ministara nije došao na misu.

- Red je dati podršku ljudima koji su najzaslužniji za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. S molitvom večeras i s mislima sutra ujutro u 9 sati da bude najbolje i da se naši generali vrate doma - rekao je Milan Bandić.

- Idemo se dostojno pomoliti sa željama i molbom Bogu da pokuša prosvijetliti mozak i dušu onih koji donose presudu. Ni ta dva čovjeka niti ijedan drugi hrvatski vojnik nije išao u osvajanje, nego su legalno branili svoj dom, obitelj i domovinu - kazao je boksač Damir Škaro.

U 19 sati počela je misa u prepunoj katedrali, a potpuno je ispunjen i prostor ispred katedrale.

Don Ivan Grubišić također je na misi, a komentirao je kako se nada da će generalima barem smanjiti kaznu. Smatra da su posrijedi politički interesi te da generali nisu ni trebali biti izručeni Haagu.

Mise diljem Dalmacije

Uoči drugostupanjske presude Haaškoga suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču diljem Dalmacije u četvrtak su zakazane svete mise i bdijenja. Udruga Benedikt u Splitu organizira misu  u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u četvrtak u 17.30 sati molit će se krunica, a od 18 sati održati će se sveta misa i molitveno klanjanje pod nazivom "Zajedno i dostojanstveno za istinu". 

Bračani će moliti za generale u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Supetru.

- Misa je molitva za sve generale i branitelje i zahvalnost za njihovu žrtvu u obrani domovine. U tom zajedništvu će sudjelovati i pripadnici braniteljske Udruge dragovoljaca Domovinskog rata - Brač koji ovim putem pozivaju svekoliko pučanstvo našeg otoka da im se pridruži molitvi - poručuju brački branitelji.

Iz Dalmacije prema Zagrebu uputiti će se 11 autobusa s braniteljima kako bi sudjelovali na mimohodu. Većina ih kreće u ponoć.

- Idemo u Zagreb, na misu, bdijenje, odnijeti vijence poginulim braniteljima na Mirogoju i zapaliti svijeće, a u petak ćemo dočekati presudu na Trgu Bana Jelačića. Braniteljske udruge su složne, idemo zajedno, napokon u nečemu smo jedinstveni. Nadamo se da će sud presuditi po pravdi i istini, da se politika neću upletati kao do sada - kazao je  Ivica Tolić, dragovoljac Domovinskog rata, bivši pripadnik Četvrte gardijske brigade.

Splitski će se branitelji okupiti na misi u crkvi Sv. Josipa, na Mertojaku u 19 sati. Članovi molitvene zajednice "Godina vjere - Sveti Dujam" organiziraju mimohod od Hrvojeve ulice, preko Rive, Marmontove, te ulicom Kralja Tomislava  do katedrale Sv. Dujma. U četvrtak u 18 sati u katedrali započinje misa koju će voditi župnik don Tomislav Čubelić. 

Udruga Hrvatski svjetski kongres (HSK) u četvrtak poziva na globalnu akciju "Glas hrvatskog ponosa". 

- Pozivamo sve naše članove, hrvatske udruge, Hrvatske katoličke misije i zajednice, institucije, društva kao i sve ljude dobre volje diljem svijeta da se u četvrtak. u 18, 11 sati okupe na gradskim trgovima, u crkvama, na radnim mjestima ili gdje god se u tom trenutku našli, te da iz svega srca zapjevaju hrvatsku himnu "Lijepa naša". Posebice pozivamo hrvatske radijske postaje diljem Hrvatske, BiH i iseljeništva da u 18,11 sati, dakle u simbolično vrijeme kojim se ujedno prisjećamo dana pada gradova heroja Vukovara i Škabrnje, u svom programu odsviraju hrvatsku himnu - pozvali su iz HSK-a.

Torcida otok Hvar organizirala skup potpore generalima

Torcida otok Hvar je uz podršku udruge lovaca otoka Hvara, te malonogometnih i nogometnih klubova i UHBDDR ogranak Jelsa organizirala mirni skup potpore generalima. Povorka je s pjace u Jelsi krenula do svetišta Gospe od Zdravlja, a predvodio ju je jelšanski župnik don Stanko Jerčić. Ispred svetišta su zapaljene svijeće i baklje u znak potpore generalima. Na mirnom skupu bilo je oko 150 ljudi.

Za generale mole i Zadrani

Pozivamo branitelje, građane i djecu da se svi okupimo u najvećem mogućem broju na zadarskom Narodnom trgu kako bismo poduprli naše generale u Haagu, rekao je u ime 24 udruge proistekle iz Domovinskoga rata Davor Prtenjača, predsjednik udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije. 

Dan uoči presude branitelji su se okupili na misi u katedrali Svete Stošije. Branitelji Zadarske županije ne žele ni razmišljati o osuđujućoj presudi, a u slučaju da ipak bude takva, građane pozivaju na ozbiljno i odgovorno ponašanje.

- Čitavo vrijeme osjećam grč i velika je napetost oko iščekivanja presude. Tom presudom prvenstveno se definira sudbina generala Gotovine i Markača i njihovih obitelji, ali se definira i sudbina cijeloga Domovinskoga rata, rekao je Gotovinin suborac Danijel Kotlar. 

Na izricanje presude u Haag otišao je najbolji prijatelj generala Gotovine Željko Dilber, koji je unatoč optimizmu, rekao kako nije sasvim miran te da osjeća uzbuđenje prije polaska na put. 

- Iskreno vjerujem da se u petak vraćam u Hrvatsku zajedno s generalima, rekao je Dilber. 

Misa i bdijenje i u Kninu

Iščekujući presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nekoliko stotina Kninjana u četvrtak poslijepodne se uključilo u procesiju pod nazivom "Zajedno i dostojanstveno za istinu". Okupljanje je organizirala Koordinacija braniteljskih udruga Grada Knina. Procesja je krenula s Trga Ante Starčevića do crkve Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, gdje je služena za generale Sveta misa. Najuporniji su ostali i poslije mise na molitvi i bdijenju. Osim kninskih branitelja, predstavnika vlasti i građana na ondje su bili članovi kaštelanske udruge Lučonoše Domovinskog rata koji hodočaste od Vrlike do Škabrnje. Koordinacija braniteljskih udruga Grada Knina u petak u 9 sati ujutro na glavnom kninskom trgu organiziraju javno gledanje haaške presude.

Potporu generalima pružili i Riječani

Udruge branitelja Primorsko-goranske županije organizirale su danas okupljanje u Rijeci za potporu generalima. Pozvali su javnost da se s hrvatskim obilježjima okupe na Mostu hrvatskih branitelja u 17 sati, zatim je procesija krenula preko Stuba kapetana Petra Kružića krenula prema Svetištu Majke Božje Trsatske. Tamo se u 18.30 služila sveta misa. Hrvatski branitelji i građani napunili su crkvu, došli su i gradonačelnici Bakra Tomislav Klarić i Novog Vinodolskog Oleg Butković.

- Ovim okupljanjem primorsko-goranskih branitelja i svih građana ovoga područja željeli smo dostojanstveno odaslati poruku Haaškom tribunalu, a predvodnicima pobjedničke hrvatske vojske u Domovinskom obrambenom ratu, generalima Markaču i Gotovinu, da smo uz njih i sada u ovim najtežim trenucima neizvjesnosti presude – rekao je Perica Prpić jedan od organizatora. Nakon mise okupljeni su pozvani da se vrate na most u centru Rijeke do četvrtka u ponoć. No, kako saznajemo mnogi od njih će se pripremiti za organiziran odlazak autobusima u Zagreb. Oni koji ostanu u Rijeci mogu presudu dočekati na organiziranom skupu sutra ujutro od devet sati također na Mostu hrvatskih branitelja.

"Pobijedit će istina i pravda, naš Ante će uskoro biti s nama"

Župna crkva u Pakoštanima, mjestu generala Ante Gotovine, u četvrtak je bila pretijesna za sve one koji su se došli pomoliti za dvojicu hrvatskih generala u Haagu. Iako uvjeren u njihovu nevinost don Mario Sikirić je u molitvi koju je predvodio zavapio Svevišnjemu da usliša molitve Pakoštanaca. 

- Ako i ne bude onako kako mi očekujemo i čemu se nadamo, prihvatit ćemo to. Ali, duboko vjerujemo da ćeš uslišati naše molbe i da nećeš dopustiti da zlo pobijedi nad dobrim - rekao je u molitvi pakoštanski župnik. Vjernici su potom u tišini i skrušeni otišli svojim kućama u mislima na dvojicu hrvatskih generala. Mnogi od njih čitavu će noć provesti u molitvi i tako dočekati izricanje presude. 

- Pobijedit će istina i pravda, naš Ante će uskoro biti s nama. Želimo da čitava Hrvatska sutra bude radosna - jednoglasni su bili Pakoštanci pri izlasku s molitve. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 815
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...