Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Prevara: Žena (30) tisuće kuna platila ‘agenciji’ koje nema...

Istražite je li prodavatelj pouzdan i izbjegavajte one s lošim ocjenama. Inzistirajte na tome da vidite visokovrijednu robu prije nego što je platite. Koristite renomirane servise za plaćanje

Foto: Dreamstime
33 komentara

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 30-godišnjakinje koju su prevarili za više tisuća kuna dok je pokušala unajmiti kuću za odmor na Tenerifima.

Na internetu je pronašla kuću za odmor, dogovorila najam s agencijom i 21. studenoga uplatila više tisuća kuna na račun žene iz Španjolske.

Ovoga tjedna trebala je otputovati pa je pokušala kontaktirati agenciju i ženu kojoj je uplatila novac, no bezuspješno. Daljnjim provjerama saznala je da agencija, s kojom je dogovarala najam kuće, ne postoji.

- Policija utvrđuju okolnosti te upozorava građane da pripaze koje oglase i internetske stranice koriste tražeći smještaj, te da provjere ima li recenzija korisnika za agencije i objekte koji im se čine zanimljivima - upozorili su građane iz Policijske uprave istarske.

Ne smiju biti anonimni

Dodali su i kako treba pripaziti je li osoba koja iznajmljuje sobe, apartmane ili kuće stvarno za njih i odgovorna.

Iznajmljivač se treba potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi podaci i podaci agencije trebaju biti navedeni na promotivnim materijalima, uključujući društvene mreže i internetsku stranicu na kojoj se oglašava.

- Savjetujemo građane da prije uplate detaljnije provjere iznajmljuje li se doista određena nekretnina i jesu li oni koji oglašavaju najam za to i ovlašteni - kažu u istarskoj policiji.

Građani koji su oštećeni ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela trebaju odmah obavijestiti policiju na broj 192.

Ima sigurnih stranica

- Kako u današnje vrijeme internetska kupovina uzima sve više maha, postaje i ‘plodno tlo’ za prevarante. U slučaju i najmanje sumnje, prije uplate za bilo koji proizvod ili uslugu građani trebaju provjeriti postoji li uopće trgovac. To mogu učiniti na internetskim forumima koji su puni ovakvih slučajeva, ali i u Hrvatskoj gospodarskoj ili Hrvatskoj obrtničkoj komori, ako se prodavatelj oglašava kao pravna ili fizička osoba iz Hrvatske - kaže Hana Jurić iz Društva za zaštitu potrošača Istre.

Kod provjerenih prodavatelja, dodaje, kao znak sigurnog online plaćanja u desnom donjem uglu pojavljuje se znak lokota. Ako lokota nema, nije riječ o o sigurnoj kupovini.

Da je stranica lažna, može se posumnjati i ako se otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika traži da unese osobne podatke za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima  “http” umjesto “https”.

- Zaštititi se možemo samo informiranjem o tome što kupujemo i od koga kupujemo - zaključuje Hana Jurić.

Previše smo ležerni

Hrvati su česte žrtve prevaranata i zato što su uvjereni kako nisu ugroženi na internetu. Čak ih je 56 posto prošle godine bilo uvjereno kako za njih u virtualnom svijetu nema opasnosti, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Hrvatske udruge banaka o stanju sigurnosti na internetu. To je sedam posto više presigurnih nego u 2016. Još je “opasniji” podatak da 40 posto ispitanih ne razmišlja o tome može li ih netko prevariti na internetu.

- Neznancu na ulici ne biste otkrivali osobne i financijske podatke, pa to ne treba raditi ni na internetu - savjet je Milana Parata, predsjednika Odbora za sigurnost Hrvatske udruge banaka.     

1. Novac će sigurno ‘otići’, a roba i usluga neće stići - Prevaranti oglašavaju proizvode i usluge koje ne postoje ili nisu njihove. Uvjerit će vas u izravno plaćanje na njihov račun, ali roba nikad neće stići.     

 2. Kao na tržnici: pogledajte robu prije plaćanja - Istražite je li prodavatelj pouzdan i izbjegavajte one s lošim ocjenama. Inzistirajte na tome da vidite visokovrijednu robu prije nego što je platite.     

3. Provjerite koliko je internetska stranica pouzdana - Koristite renomirane servise za plaćanje, poput PayPala, i provjerite je li internetska stranica na kojoj kupujete pouzdana prije nego što ostavite podatke ili platite.          

4. Sigurne stranice s neotključanim lokotom i ‘https’ - Kartične podatke unosite samo na stranicama s ’https’ na početku adrese, a ne s ‘http’ i sa sličicom neotključanog lokota pokraj trake za adresu.     

5. Nemojte plaćati na zajedničkim ili javnim računalima - Ne unosite kartične podatke na javnim ili zajedničkim računalima. Uvijek se odjavite nakon kupovine te sačuvajte e-poruku s potvrdom kao dokaz.       

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message