Obavijesti

News

Komentari 34

Prevarama s rabljenim autima oštetili proračun za 5 mil. kn

Prevarama s rabljenim autima oštetili proračun za 5 mil. kn
1

Istraga se vodi protiv jednog hrvatskog i češkog državljana (1968.), sedmoro hrvatskih državljana (1990., 1991., 1984., 1976., 1994., 1970., 1976.) i jednog bosansko-hercegovačkog državljana (1978.)

VIDEO

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv devetoro okrivljenika koje se sumnjiči na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. 

Devetorica okrivljenika izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, proračun Republike Hrvatske oštetili su za najmanje 4.960.000,00 kuna

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog i češkog državljana (1968.), sedmoro hrvatskih državljana (1990., 1991., 1984., 1976., 1994., 1970., 1976.) i jednog bosansko-hercegovačkog državljana (1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. (5. 1. 2018.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao osnivač i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, od početka 2015. do siječnja 2018. godine, na području Republike Hrvatske i Republike Češke, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI. i VII. okr., kao odgovorne osobe više trgovačkih društava u Hrvatskoj i Češkoj, te VIII. i IX. okr. radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge trgovinom rabljenim osobnim vozilima na način da su, na temelju nevjerodostojne dokumentacije, neosnovano iskazivali pretporez i umanjivali obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) trgovačkih društava I. i III. okrivljenih. Tako su, u cilju realizacije navedenog, za rabljena osobna vozila koja su na području Hrvatske i drugih država članica EU-a kupljena od pravnih osoba obveznika PDV-a radi daljnje prodaje u Hrvatskoj, I. okr., te sukladno dogovoru s I. okr., III., V. i VII. okr., radi ostvarenja prava odbitka pretporeza u što većem iznosu, ispostavljali račune s obračunatim i iskazanim iznosom PDV-a u kojima je neistinito prikazano da su društva, u kojima su okrivljenici odgovorne osobe, rabljena osobna vozila prodali društvima I. i III. okr. po cijeni znatno većoj od one koja je bila iskazana na računima dobavljača tih vozila. Potom su vozila po znatno nižim cijenama prodavali društvima III., IV., VI. i VII. okr. te drugim pravnim i fizičkim osobama, a I. okr. je za dio tako nabavljenih vozila ispostavljao račune jednom društvu bez iskazanog PDV-a, s naznakom prijenosa porezne obveze na kupca, u kojima je neistinito prikazano da su ta vozila prodana jednom češkom društvu. Nadalje, II. okr. je, sukladno dogovoru s I. okr., za navedena vozila ispostavljao račune društvima III. i VII. okr., kao kupcima tih vozila, nakon čega su navedena društva okrivljenika ta vozila, po znatno nižim cijenama, prodavala društvima I.-VII. okr., iako im navedena vozila stvarno nisu isporučena. Nevjerodostojne račune su VIII. i IX. okr., sukladno nalozima I. okr., znajući da u njima opisane isporuke vozila nisu izvršene, evidentirale u poslovnim knjigama dva trgovačka društva u dijelu obračuna pretporeza i prikazale u prijavama PDV-a koje su mjesečno podnosile nadležnoj poreznoj upravi. Na opisani način okrivljenici su, izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4.960.000,00 kuna. Od navedenog iznosa, po osnovi povrata PDV-a, iz proračuna Republike Hrvatske na račun društva I. okr. uplaćen je iznos od 1.949.495,91 kune koji je potom I. okr. proslijedio na račune dva društva s kojih je novac, sukladno dogovoru s I. okr., podigao VII. okr. i predao ga I. okrivljenom. Navedeni iznos okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Također je sucu istrage predloženo određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk