Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Previranja u DS-u: Ostaje li Boris Tadić na čelu stranke?

DS očekuje da se ubrzo organizira sastanak šefova stranke koji će odlučiti hoće li se nastaviti cijepanje ili će pobijediti stranački interesi i nastaviti se s reformama

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
31 komentara

Demokratska stranka Borisa Tadića proteklih mjeseci, od poraza na parlamentarnim, a zatim i predsjedničkim izborima, nalazi se pred najvećim ispitom od osnivanja. Međusobne prozivke najvažnijih i najviših stranačkih dužnosnika, optužbe, pozivi na čišćenje redova stranke, zahtjevi za održavanje izvanrednih izbora u stranci samo su neke od stavki koje su događale zadnjih dana u DS-u. U cijelom tom unutarstranačkom sukobu najglasniji su predsjednik Boris Tadić i njegova dva dopredsjednika Bojan Pajtić i Dragan Đilas.

Prema nekim neslužbenim novinarskim informacijama iz Beograda, DS očekuje da se ubrzo organizira sastanak ove trojice od kojega će ovisiti hoće li se nastaviti s daljim cijepanjem stranke, stvaranjem nekih novih inačica DS-a ili će ipak pobijediti stranački interesi i nastaviti se s daljim reformama. Beogradski Blic je objavio i da Đilas, inače gradonačelnik Beograda, traži da se predsjednik Tadić povuče s mjesta predsjednika stranke.

Tadić počasni predsjednik, Đilas vođa stranke

Navodno da je, ukoliko se ne ispune njegovi zahtjevi, spreman i istupiti iz DS-a i napravi svoju stranku u koju bi pozvao i Pajtića. Traže se korjenite reforme DS-a kao i čišćenje stranačkih redova od raznih sumnjivih osoba. Smatraju i da je dalja Tadićeva predsjednička funkcija neodrživa, a kao jedno od rješenja vide i Tadićevo postavljanje na mjesto počasnog predsjednika dok bi Đilas kao njegov zamjenik vodio stranku.

U isto vrijeme Boris Tadić je više puta do sada izjavljivao kako nema namjeru povući se s čelnog mjesta u DS-u te da smatra da njegova odgovornost za trenutačno stanje u stranci, iako je na mjestu predsjednika, nije najveća. Isto tako uvjeren je i da Đilas nije dovoljno učinio u drugom krugu predsjedničkih izbora, a između ostaloga zamjera mu i što je vodio kampanju drugačiju od ostatka stranke.

O budućnosti više nakon 1. rujna

Za agenciju Beta Tadić je izjavio kako ne vjeruje u novo cijepanje stranke te da je DS nacionalna institucija koja je izuzetno bitna za budućnost zemlje. O budućnosti DS-a više bi se moglo znati 1. rujna kada se održava sjednica Glavnog odbora stranke i na kojoj će se, između ostaloga, raspravljati i o tome hoće li ili neće biti izvanredne stranačke skupštine. Tadićeva struja predlaže da izbori ne budu prije kraja godine dok su Đilas i njegove pristaše za to da se stanje u DS odmah riješi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message