Obavijesti

News

Komentari 10

Preživjela sam pad helikoptera, ali i pakao u podrumu bolnice...

Preživjela sam pad helikoptera, ali i pakao u podrumu bolnice...
6

Denis Guštin (57) uz karijeru anesteziologa, može se pohvaliti i subspecijalizacijom intenzivne medicine. Odrasla u radničkoj obitelji kao drugo dijete, kaže, oduvijek je voljela učiti...

VIDEO

Život piše i lijepe i tužne priče, a tako je i u našem poslu. Kada pričam o anesteziji mladim kolegama koji su na početku, govorim im da to nije zanimanje već poziv. Jedino uz veliko znanje, kontinuirano učenje, ljubav i empatiju prema bolesniku, ova specijalizacija se može obavljati s podnošljivim stresom, priča mi Denis Guštin (57), specijalistica anesteziologije i reanimatologije koja radi u KB Merkur.  

Uz karijeru anesteziologa, može se pohvaliti i subspecijalizacijom intenzivne medicine. Odrasla u radničkoj obitelji kao drugo dijete, kaže, oduvijek je voljela učiti, no interesi su joj bili raznoliki.  

- Sve skupa se posložilo nakon jedne ljetne prakse u Općoj bolnici Pula kada sam odlučila da želim biti liječnik i pomagati ljudima - kaže. 

Postati anesteziolog nije bio njen dječački san. Priznaje da se jedno vrijeme zanosila mišlju da će biti kirurg. 

No već tada napravila sam temeljitu introspekciju, stavila sve na vagu i shvatila da ipak to ne želim. Kada sam razmišljala koja specijalizacija bi mogla ispuniti sve moje želje i očekivanja, postala sam svjesna prisustva anesteziologa u operacijskoj sali, liječnika koji održava funkcioniranje svih vitalnih organa i sustava za vrijeme operacije, a kasnije i provodi visoko diferentno liječenje u Jedinici za intenzivno liječenje - govori Guštin.

Dodaje da je nakon te spoznaje čekala isključivo natječaj za specijalizaciju iz anestezije. Iako je studirala u Rijeci, završetak specijalizacije dočekala je u KBC-u Rebro u Zagrebu. 

- Moj rad je primijetio pokojni profesor Tomislav Šoša, vaskularni kirurg koji je prelazio u KB Merkur i stvarao svoj tim stručnjaka. Tako sam se '92.  po položenom specijalističkom ispitu zaposlila u KB Merkur, gdje radim i dan danas - priča Guštin.

Prisjeća se da su prvi koraci u poslu mlade specijalistice bili izazovni i teški. Ipak, napominje da je tim, zahvaljujući razumijevanju profesora Šoše, s vremenom polako utirao temelje moderne anestezije.  

Početak rada u KB Merkur obilježila su i ratna zbivanja

Početak njenog radnog vijeka u KB Merkur obilježila su i ratna zbivanja. Sudjelovala je u evakuaciji ranjenika iz Topuskog, radila u Općoj bolnici Našice, a prošla i, kako sama kaže, dva paklena tjedna u podrumima bolnice u Slavonskom Brodu

- Sudbonosni događaj za mene zbio se u jeku zime '93. na položajima Južnog Velebita. Tada su mi se desile dvije stvari koje se mogu desiti samo jednom u životu. Preživjela sam pad helikoptera blizu Lukovog Šugarja gdje nam je bila ratna bolnica. Drugo, upoznala sam čovjeka svog života, mog supruga i to na poziciji koja se zove Dušice - prisjeća se naša sugovornica. 

Za svoje radno mjesto, Guštin kaže da je to mala bolnica s velikim ljudima. Devedesetih godina, doktor Kocman i Patrlj iz KB-a Merkur, pokrenuli su transplantacijski program čija je Guštin članica od početka. Počeci su, priznaje, bili pionirski. Mnoge stvari su sami financirali, dolazili u slobodno vrijeme i slično. 

- Zajedno s kirurzima, educirala sam se u vrhunskim transplantacijskim centrima diljem svijeta kao što su Bruxelles, Kyoto, Melbourne. Strpljivo smo gradili nešto po čemu je danas Republika Hrvatska poznata po cijelom svijetu - govori ponosna liječnica s 33 godine dugim radnim stažom.

Anesteziolog je puno puta direktno zaslužan za spas nečijeg života

Svoj posao voli jer kako kaže, iako je on timski, puno je puta u svom radnom vijeku anesteziolog direktno zaslužan za spas nečijeg života. 

- A to je osjećaj koji je teško opisati riječima - govori Guštin.  

Smatra da u njenoj struci nema razlike u plaćama između spolova. Nikada nije doživjela nikakav oblik spolne diskriminacije, no tvrdi da se u današnje vrijeme nijedna žena ne bi trebala bojati javno iznijeti probleme koje je doživjela na radnom mjestu. Smatra i da obrazovane i samosvjesne žene trebaju biti glavni pokretači svih aspekata svog života, a muškarce pritom vidi kao naše partnere na poslu i u kući s kojima se žene nadopunjavaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)