Obavijesti

News

Komentari 392

Prgomet i SDP: Podržat će ga osam do 10 zastupnika Mosta?

Prgomet i SDP: Podržat će ga osam do 10 zastupnika Mosta?
1

Petrov je povukao prvi javni potez. Pozvao je na zajedničku vladu, no teško je zamisliti da bi se Milanović i Karamarko dogovorili čak i o mjestu za tim stolom...

VIDEO

Od Mosta će ipak voditi nekoliko putića, a oni neće ostati jedinstveni oko politike sastavljanja nove vlade. Samo četiri dana od izbora, u kojima su ostvarili nezapamćeni uspjeh, sve je izglednije da će se Mostovci raskoliti. Kao što su i izjave još od izborne noći dale naslutiti, nema jedinstvenog stava među Mostovcima na koji način i čiju vladu podržati. 

U četvrtak je Most izbacio Dragu Prgometa iz Nacionalnog vijeća zbog sastanka sa Zoranom Milanovićem za kojega, kako tvrde, nisu znali. I tako su ostali na 18 mandata, jer Prgomet svoj zadržava.

Čelnik Mosta i metkovski gradonačelnik Božo Petrov poručio je da neće podržati ni Zorana Milanovića ni Tomislava Karamarka za novog premijera. Probao je s konceptom koji će teško proći. Nametnuti na pregovorima ideju svojevrsne vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili i SDP i HDZ sa svojim ljudima, ali i Mostovci. Sve bi dirigirao upravo Petrov.

Ta opcija bi osigurala sve nužne promjene u Hrvatskoj bez ikakvih problema.

Mora mijenjati Ustav

Za ideju ukidanja županija, teritorijalni preustroj i promjene izbornog sustava potrebne su i promjene Ustava. A on ne ide samo s običnom većinom od 75 do 80 zastupnika. Kad bi u istoj vladi bili lijevi, desni i Most kao kontrolor, zajedno bi imali minimalno 134 zastupnika od 151. Mogli bi što žele. Ali da imaju zajedništvo koje u ovom trenutku nije moguće postići.

Milanović se samo nasmijao na tu ideju koja je neprovediva, rekli su nam prije početka pregovora.

Znali su SDP-ovci da je to nemoguće. Zamislite vladu u kojoj bi Petrov imao dva potpredsjednika koji su kao rogovi u vreći: Karamarka i Milanovića. Oni se ne bi mogli složiti ni gdje će tko sjediti, a kamoli što će uraditi. Osim što se ne podnose, različiti su i svjetonazorski.

Teško provedivo

Ta vlada bi trebala imati i više od sadašnjih 20 ministarstava kako bi se zadovoljile sve želje. Dvije opcije, HDZ i SDP, dosad se nisu uspjele dogovoriti ni kad je trebalo izabrati stručnjake u Ustavni sud, a sad bi trebali zajedno vladati. Da ne spominjemo koalicijske partnere.

Tko može zamisliti Vesnu Pusić iz HNS-a kako vodi vanjske poslove i zalaže se za europski put Srbije, dok ministar obrane Ivan Tepeš iz HSP-AS-a šalje vojsku na granicu sa Srbijom.

Zato je ta Božina ideja sasječena. Pa čak i u njegovoj heterogenoj stranci. 

'Izbačeni' Drago Prgomet, koji je u Mostu bio najistaknutiji član nakon Petrova, ne želi ići s HDZ-om i on je glavni navijač za podršku SDP-u u zamjenu za mjesta u Vladi i uvjetovane reforme. Prgomet će navodno tražiti ministarstva uprave, pravosuđa i zdravstva. Prgomet ima i podršku 8-10 od 19 zastupnika Mosta za tu opciju. A to je sasvim dovoljno da lijeva koalicija uspije sastaviti Vladu. S IDS-om, manjinama, Čačićem, Milanović već ima 68 zastupnika. S osam Mostovih ima potrebnu većinu od 76 ruku u Saboru i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mu mora dati mandat da sastavi novu vladu.

Još prije sastanka koji su održali čelnici lijeve koalicije s Mostovcima, stizale su informacije da je to najrealnija mogućnost. Nije se čekalo da sastanci niti prođu, mediji su bombardirani informacijama o dogovorima koji se odvijaju daleko iza kulisa.

Karamarku je sve na kocki 

No ta opcija, ako se Most zaista raskoli, ima ponajviše uporišta i iz drugih razloga. Zoranu Milanoviću je važno da on ostane premijer i da sastavi Vladu. Pa makar i na godinu dana i kraće. Zato će obećati sve što može i dati za Mostove zastupnike.

Jer po tom političkom razmišljanju, u koje nas uvjeravaju oni bliski SDP-u, jasno je da će HDZ, ako ne uspije sastaviti Vladu, krenuti u novi proces tranzicije.

To je samo ublažena riječ za “bratoubilački rat” unutar stranke. Tomislav Karamarko teško ima šanse preživjeti na mjestu predsjednika stranke jer se traži krivac za gubitak već dobivenih izbora. Da su osvojili od 65 do 70 mandata umjesto 59, Karamarko bi bio u poziciji u kojoj je sad Milanović. Predsjednica Grabar Kitarović bi mu odmah dala mandat da sastavi Vladu iako bi time zaobišla Ustav. Iz pozicije čovjeka koji ima najviše izgleda vladati Hrvatskom, on bi pregovarao s mostovcima. Vjerojatno bi i on mogao samo s dijelom Mosta sastaviti Vladu.

Zoran Milanović bi mogao vidati rane i boriti se za svoju fotelju unutar stranke. A sad je u poziciji da samo s pola Mostovaca jednim udarcem ubije dvije muhe. Osim što će sastaviti Vladu, potaknut će raskol u HDZ-u.

Svakako da će i ta Vlada, ako se Prgomet i ekipa budu držali principa da inzistiraju na reformama, biti krhka. U njoj će ipak biti SDP, HNS, Laburisti, IDS, Umirovljenici, Radimir Čačić će tražiti pozicije, a Mostovci će također uvjetovati potporu ili foteljama ili reformama. Puno partnera i tanka podrška. Takva Vlada bi mogla pasti već u drugoj polovici 2016. godine.

Ali i taj scenarij ide Milanoviću na ruku jer će imati oslabljen HDZ kao glavnog takmaca s druge strane. Dok oni ponovno prođu proces ratovanja, izbora, napuštanja stranke i internih rascjepa, on će moći u miru raditi. Izbori na kraju godine bi mu bili idealni. Osim HDZ-a, teško da bi i Most ili neka treća opcija opet pokupili povjerenje. Jer tko bi im vjerovao kad su se uspjeli raskoliti nakon samo nekoliko dana od maestralnog uspjeha. Birači bi bili razočarani u “treće puteve”, a HDZ podijeljen.

Milanović bi mogao trijumfirati, uvjereni su kod njih. Zbog toga je i spreman ponuditi cijelom ili rascijepljenom Mostu puno toga. Sa 76 ruku on ima Vladu.

HDZ-u vlast klizi iz ruku: Treba im 15 mandata Mosta

Svjesni su u HDZ-u kakva im opasnost prijeti i da im vlast itekako klizi iz ruku. A još u jedan sat poslije ponoći u nedjelju su bili uvjereni da su pobijedili s premoćnom razlikom od minimalno osam mandata.

To što je do jutra SDP-ova koalicija narasla za tri mandata, a oni izgubili dva, može se činiti malo. Ali u ovako tijesnim izborima moglo bi biti i presudno. S osvojenih 59 zastupnika te eventualno podršku dva zastupnika Milana Bandića u Saboru, Domoljubnoj koaliciji nedostaje još mnogo, čak 15 zastupnika, da bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala mandat Tomislavu Karamarku za sastavljanje Vlade.

Praktički treba dobiti 15 zastupnika Mosta, odnosno najsigurnije bi bilo sve njih. A to nije moguće. Načelnik Primoštena Stipe Petrina pljuje jednako i SDP i HDZ, ali cijeli Primošten zna da s HDZ-om neće baš nikada. S Milanovićem je prije šest godina ipak bio u paktu i on mu je svakako bliži. Drago Prgomet također sigurno neće s HDZ-om ni u kakvoj opciji. Nije im oprostio ponižavajući tretman zbog kojeg je izašao iz stranke. Zna Prgomet da je već jednom bio zamjenik Karamarku, a ovaj ga je potpuno ignorirao. Nije ga zvao niti na predsjedništvo stranke. Kako bi onda izgledala ta nova vlada? Ipak, HDZ-ovci ne odustaju. Vjeruju da im je ipak Petrov skloniji zbog konzervativnih stavova.

Njihov stav je da čak dvije trećine građana u Hrvatskoj želi promjenu vlasti.

HDZ: Imamo bolje mjere, ali...

Također, kako je najavio član Predsjedništva HDZ-a Franjo Lucić, oni u svom programu također imaju reforme za koje se zalaže i Most.

- Imamo čak šest puta bolje mjere, ali nismo ih mogli prezentirati građanima da ih ne uplašimo - rekao je Lucić.

HDZ računa na reformski potencijal koji bi mogli zajedno napraviti s Mostom. No izborna matematika im ne ide u prilog. Moraju dobiti sve ili barem 15 mostovaca za tu ideju. A činjenica je da ih toliko nema koji bi im dali potporu jer će neki radije otići s Prgometom u SDP-ovu vladu, prvenstveno “kontinentalci”.

HDZ je odlučio igrati na sve što može. Uključila se navodno i Crkva, uz koju je Petrov vezan u Metkoviću. Njegovi prijatelji u Metkoviću, koje ostatak stranke naziva “metkovski klan”, bliži su Vladi u kojoj bi partner bio HDZ. Otegotna okolnost je što su drugi članovi Mosta uglavnom smjenjivali HDZ-ove gradonačelnike i uglavnom su na ovim izborima upravo njima otimali glasove.

Hoće li ipak to prevagnuti HDZ-ov stav da su ljudi željeli promjenu kad su glasali za Most i sad to treba ispoštovati?

HDZ je tu lukavo odigrao. Zna da su mu neki grijesi iz prošlosti ipak uteg u očima javnosti, a sprečavaju i dio mostovaca da im daju podršku.

Bankar na čelu države?

Zato su odlučili odigrati veoma rizično uz mogućnost navlačenja bijesa svojih članova.

Spremni su ponuditi mostovcima vladu stručnjaka. U njoj Karamarko ne bi bio premijer. Navodno bi, prema kuloarskim pričama, HDZ najradije vidio kao mandatara bivšeg čelnika Zagrebačke banke - Franju Lukovića.

Prema našim informacijama, Karamarko je čak prešao golemi put da se sastane s Božom Petrovim u Metkoviću u utorak poslijepodne. Izložio mu je ideju s mogućim stručnjacima, a da se ide u tom pravcu, dali su naslutiti u HDZ-u i prije pregovora.

Kad bi ta opcija prošla i na nju pristali svi članovi Mosta, Hrvatska bi ušla u jedan novi eksperiment. Već ga je prošla, primjerice, Italija s Marijem Montijem. On je drastično rezao, provodio reforme, ali nije izdržao dulje od godinu i pol.

Birači ne vole vlade za koje nisu glasovali. Osim toga, pitanje je i tko bi bili ti stručnjaci u Vladi. Jer recimo, svakako je stručnjak Ivan Lovrinović iz Mosta. Ali on se zalaže za ukidanje devizne klauzule i tiskanje novca. Stručnjak je i Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. Ali on jasno kaže da bi ta Lovrinovićeva politika odvela zemlju u propast.

Slično je kad se razmatraju i reforme u pravosuđu, u javnoj upravi. To što je netko stručan, ne mora značiti da ima isto mišljenje kao i njegov kolega.

Međutim, ta karta je važna HDZ-u jer bi pokazali da su spremni ići na depolitizaciju javne uprave. Upravo to ponajviše žele birači siti namještanja natječaja i poslova koji se dijele po stranačkim linijama.

Novi izbori štete i Mostu

Međutim, Karamarku članstvo već radi o glavi jer je prošao puno lošije na izborima. Pitanje je kako bi prihvatilo da njihova koalicija s najviše pojedinačno osvojenih glasova ne može kadrovirati i postavljati ministre i premijera. Podrška HDZ-ovih zastupnika bi se mogla urušiti iznutra, u Saboru.

Međutim, svi članovi Domoljubne koalicije su svjesni da moraju ponuditi neku “zlatnu udicu” u zamjenu za vlast. Odlazak u oporbu puno je gori.

Oko toga će se još lomiti koplja u glavnoj oporbenoj stranci, ali na kraju ključno će biti hoće li im mostovci povjerovati.

Zadnji scenarij su novi izbori ako bi, bez Prgometa, 18 zastupnika Mosta ostalo jedinstveno i odbilo sve ponude i lijevih i desnih i ako ne bi podržali niti jednu manjinsku vladu. Oni moraju procijeniti bi li ih u tom trenutku birači smatrali kao remetilački faktor i kaznili ih na brzim izborima. Ili bi zbog beskompromisnog stava pokupili i glasove HDZ-ovih i SDP-ovih birača na izborima koji bi mogli biti već krajem zime. U potonje je teže povjerovati i toga su svjesni i u Mostu. Imaju priliku sad ili nikad.

U situaciji u kojoj moraju birati, i oni su međusobno podijeljeni. Jer jedna je stvar složiti se oko stava da su zemlji potrebne reforme, a sasvim druga odabrati s kim ih se može provesti..

Čini se da ipak Hrvatsku čeka neka vrsta manjinske vlade koja će ovisiti o potpori dijela ili svih mostovaca. Milanović zbog svega navedenog vodi Karamarka za prst u dobivanju podrške.

No HDZ ima dugogodišnje iskustvo pregovora i dosad su uspjeli uvijek sklopiti paktove kako bi si osigurali vlast. Karamarku su pregovori “opstati ili nestati” i zato neće žaliti ništa da dobije potporu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 392
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...