Obavijesti

News

Komentari 4
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
PARTY ZA UČENIKE

Priča iz Vuke: 'Sretni smo jer je mala slavonska škola odnijela veliku pobjedu u Zagrebu'

Učenice Iva i Leona ovogodišnje su pobjednice projekta 'Budi chef škole'. Svojim zdravim palačinkama donijele su pobjedu u Vuku, a školskim kolegama osigurale nezaboravan party u školi. Evo kako su se svi proveli

U Vuki, mirnom selu smještenom nedaleko od Osijeka, bio je nezaboravan dječji party za učenike tamošnje Osnovne škole Milka Cepelića. Zabavu su školskim kolegama osigurale učenice Iva Petričević i Leona Ribić, koje su ove godine proglašene cheficama škole u okviru projekta "Budi chef škole", u organizaciji 24sata i pod glavnim pokroviteljstvom Lidla

Ovaj jedinstveni događaj donio je ono što smo očekivali - mnogo radosti, smijeha, zajedništva, ali i priliku za učenje izvan klasičnih učionica. Unutrašnjost škole, barem na jedan dan, pretvorili su u šareni prostor pun zabavnih aktivnosti koje su kod učenika poticale kreativnost i timski rad. 

Zadovoljna lica, ali i nepca 

Šareni ukrasi, grickalice, sokovi i vesela glazba jamče dobru zabavu. No osim toga, svi učenici OŠ Milka Cepelića, kao i učitelji, mogli su tijekom malih i velikih odmora uživati i u pobjedničkom jelu dviju svojih kolegica, a riječ je o zdravim palačinkama s grčkim jogurtom. Učenice su se prihvatile posla i priredile sve sastojke kako bi cijela škola mogla uživati u ovom zdravom obroku. 

- Najprije smo ogulile mrkve i narezale dimljena pileća prsa. U to smo umiješale jogurt, jaja, ulje i sjedinile sve mješavinom suhih sastojaka: kukuruznim brašnom, glatkim pšeničnim brašnom, solju i praškom za pecivo. Za bolji okus, priznajemo, dodale smo i malo origana. Naše zdrave palačinke poslužuju se i s dvije žlice jogurta - opisuju nam Iva i Leona prisjećajući se nedavnog dočeka, kad su u svoju Vuku došle kao pobjednice.

- Osjećale smo se uzbuđeno, sretno i neopisivo. Kolege i roditelji dočekali su nas s konfetama. Svi su bili vrlo sretni zbog nas. Rado bismo sve ponovile, a ozbiljno razmišljamo o tome da, i kad narastemo, budemo kuharice. Kuhanje nas čini sretnima - iskreno su rekle pobjednice.  

S obzirom na to da škola ima 119 učenika, što znači da treba ispeći i toliko palačinki, u pomoć su kolegicama iz razreda priskočili prijatelji Toni i Hrvoje. 

- Jako smo ponosni na svoje kolegice. Sretni smo što nam je jedan dan u školi ipak malo drugačiji. Inače volimo kuhati, od slanih jela najdraže nam je pojesti pohano meso, a od slatkoga volimo kolač ledeni vjetar - kažu nam Toni i Hrvoje dok miješaju smjesu za palačinke u školskoj kuhinji. 

6
| Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Tražila se i palačinka više

Čim je prvo školsko zvono zazvonilo, učenici su zauzeli svoja mjesta i s nestrpljenjem čekali kad će moći probati pobjedničko jelo. Jedna od najponosnijih bila je razrednica ovogodišnjih chefica škole, Danijela Unger

- Pobjeda je bila vrlo velika. Zahvaljujem roditeljima jer sam od njih imala veliku podršku i to je vrlo važna karika u provedbi naših projekata. Sretni smo jer je mala slavonska škola odnijela veliku pobjedu u Zagrebu. Za mene to osobno znači da sam na dobrom putu i da radim nešto dobro, pogotovo kad se škola promovira prema van - rekla nam je vidno ponosna i uzbuđena razrednica Unger te dodala da smo ovim partyjem ispunili sva očekivanja veselih slavonskih mališana. 

A prema izrazima lica, ali i zato što se tražila palačinka više, jasno je bilo da su Iva i Leona oduševile nepca svojih školskih kolega. 

- Kod nas u školi djeca dobro reagiraju na zdrave obroke. Tome svakako pridonosi i naša draga kuharica Mirjana, koja pokušava zdrave namirnice pripremiti na način da našoj djeci budu ukusne i da s radošću pojedu takav obrok - rekla nam je ponosno ravnateljica škole Maja Modrić. 

'Za nas je to zlatna medalja'

Svoje učenice ravnateljica Maja pratila je u finalu dječjega kulinarskog natjecanja "Budi chef škole" i u zagrebačkom Rougemarin Parku krajem rujna ove godine. Iva i Leona pripremale su svoje pobjedničko jelo uz asistenciju poznatih chefova Marina Medaka i Mate Jankovića.

- Kad su proglasili pobjednice i ime naše škole, bila sam pod strašnim dojmom. Presretna sam i danas jer smo mala škola iz Slavonije, a postigli smo tako velik rezultat. Za nas je to bila zlatna medalja. Prvenstveno nam pobjeda donosi promociju naše škole, ali i poticaj da nastavimo istim putem i da osiguravamo svojoj djeci zdrave obroke - dodaje ravnateljica. 

Inače, Osječko-baranjska županija posljednjih pet godina bila je jedina županija koja je raznim projektima poticala, inzistirala i financirala prehranu učenika osnovnoškolskog uzrasta, rekla nam je Marija Krišto, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za pripremu i provedbu projekata Osječko-baranjske županije. 

- Taj je projekt preslikan na nacionalnu razinu i Ministarstvo obrazovanja sad financira prehranu učenicima. Tijekom svih tih godina uspostavili smo kontakte i s malim lokalnim proizvođačima jer nam je cilj da škole nabavljaju namirnice upravo od njih. Na taj način mi pomažemo njima i oni nama jer smo tako sigurni da djeca jedu svježe i domaće namirnice Vrlo je važno da se ovakvi projekti i dalje provode jer jednom dijelu djece, nažalost, to je jedini zdravi obrok koji pojedu u danu. Mnogo roditelja ne vodi brigu o tome nego djeci priušte one obroke koje djeca najviše vole, a ne ono što je za njih zdravo i najbolje – kaže Krišto na kraju. 

Cilj projekta "Budi chef škole" bio je istaknuti važnost zdravih školskih obroka te na zabavan i kreativan način potaknuti učenike da jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu hranu. I nasreću, u tome smo i ove godine uspjeli - na listi školskih jela OŠ Milka Cepelića iz Vuke od sada će se naći i pobjednički recept za zdrave palačinke chefica Ive Petričević i Leone Ribić.

Na kraju ovog party dana djeca su otišla u svoje razrede s osmijehom, ispunjena novim iskustvima i spoznajama!

Organizator projekta su 24sata, glavni partner je Lidl Hrvatska, partner Cekin Kids, a projekt podržavaju BRITA i Čazmatrans. Partnerske škole projekta su OŠ "Ivan Filipović" Zagreb, OŠ "Franjo Hanaman" Drenovci, OŠ "Milko Cepelić" Vuka, OŠ "Mato Lovrak" Petrinja te OŠ Svete Ane u Osijeku.

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...