Obavijesti

News

Komentari 32

Prijateljstvo zaborava nema: Dirljiv susret Pahora i Kosor

Prijateljstvo zaborava nema: Dirljiv susret Pahora i Kosor
4

Borut Pahor u Zagrebu se u ponedjeljak na svečanoj večeri susreo i srdačno pozdravio s Jadrankom Kosor, s kojom je imao česte susrete tijekom njenog mandata

VIDEO

Povijest hrvatske bilaterale jedva pamti tako česte i srdačne susrete kakvi su, bez obzira na teme koje su bile na dnevnom redu, bili oni između Jadranke Kosor i Boruta Pahora. I najšira publika pamti zagrljaje na mostiću, cvijeće, srdačne poljupce.

Kosor i Pahor sastali su se prvi put u Trakošćanu 31. srpnja 2009. godine. Pahor je tad bio predsjednik slovenske vlade, pa je sa hrvatskom kolegicom otpočeo dijalog o arbitraži. Prvi sastanak trajao je satima. Pahor ju je na početku pitao: "Vjeruješ li mi?" A ona mu je odgovorila: "Da, ako to zaslužiš!" Pregovaranje je trajalo više od godinu dana. Godinu dana kasnije, “u zimskoj idili Kranjske gore, uz pucketanje vatre iz otvorenog kamina, slovenski premijer Borut Pahor simbolički je poručio kako se vatra između njega i hrvatske premijerke Jadranke Kosor nikad neće ugasiti”.  Na kraju je dogovor ipak postignut.

Pahor o 'romansi' s Kosor: Da, imali smo političku romansu!
Pahor o 'romansi' s Kosor: Da, imali smo političku romansu!

Taj je sporazum omogućio skidanje slovenske rampe s ulaska Hrvatske u EU – odnosno, da nije bilo njega, Hrvatska, možda ni do danas, ne bi postala članica Unije.

Svečana večera u čast Boruta Pahora: Na meniju punjeni crni tortelini, steak striploin i desert
Svečana večera u čast Boruta Pahora: Na meniju punjeni crni tortelini,  steak striploin i desert

Pahor je priliku za normalizaciju uočio vrlo brzo, tek nekoliko dana nakon ostavke Ive Sanadera, koji je bio nepopustljiv oko arbitraže. Četiri godine kasnije, Pahor i Kosor postavili su u dvorcu Trakošćan spomen ploču u znak sjećanja na taj povijesni događaj.

“Uoči toga susreta bili smo u bezizlaznoj situaciji. Međunarodna zajednica digla je ruke od nas i ostali smo prepušteni sami sebi. Dvije Vlade nisu si vjerovale ni toliko da bi jedna drugoj povjerile tri nacrtane koze da ih provedu preko ulice. Bili smo čak na rubu incidentnoga stanja” – prisjetio se  Pahor.

Kao svoje državničko postignuće često je naglašavao uspostavu dobrih odnosa s Hrvatskom u vrijeme kad je bio premijer. Od 2008. do 2011. to je bio najveći vanjskopolitički uspjeh njegove vlade,  što ne bi bilo moguće bez osobnog odnosa povjerenja s Jadrankom Kosor.

"Malo ljetno druženje": Kosor i Pahor si otkrili 'spomen ploču'

Nakon toga, Slovenac i Hrvatica često su se susretali, i sve je uvijek prštalo od dobre volje, razumijevanja i simpatija, što danas ne mogu dosegnuti ni Milanović i Dodik. Dvije godine nakon prvog susreta,  na novom sastanku ukazali su na slovensko hrvatski model rješavanja sporova – on, doduše, nije preživio test vremena jer je Hrvatska stornirala arbitražu - ali u ono doba djelovao je kao inovativno rješenje.

Danas je Pahor u zadnjoj državničkoj posjeti, Zagrebu i Hrvatskoj, samo mu domaćin nije Jadranka Kosor nego Zoran Milanović.

Naglasio je da nikad neće prestati inzistirati na primjeni sporazuma o arbitraži; kao što Hrvatska nikad neće odustati od akta poništenja arbitraže. Gdje je bio, nigdje, što je radio, ništa – džaba je krečio. Ostala je, kako vidimo s fotografija zadnjeg susreta s Jadrankom Kosor,  samo ona vatra koju, kako  je rekao prije 12 godina, ništa neće ugasiti.

Sve drugo, zameo je vjetar. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a