News

Komentari 153

"Malo ljetno druženje": Kosor i Pahor si otkrili 'spomen ploču'

Pahor je otkrio kako su našli 'zajednički jezik': Sjeli smo za stol. Pogledao sam je ravno oči i rekao: Da li mi vjeruješ?', a ona je odgovorila: Ako to zaslužiš...

Jadranka Kosor, saborska zastupnica i Borut Pahor, slovenski predsjednik sastali su se u srijedu  u Trakošćanu u povodu četvrte obljetnice njihova tamošnjeg prvog susreta. 

- Time želimo podsjetiti kako, da nije bilo tog prvog susreta, ne bi bilo niti završetka pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju - rekla je Jadranka Kosor. Rekla je i kako će sastanak obilježiti kao "malo ljetno, ležerno druženje ljudi s obje strane granice". 

Na susret su stigli ležerno obučeni, Pahor u odijelu bez kravate, a Kosor u laganoj ljetnoj haljini.

Na dar je od slovenskog predsjednika dobila buket ruža, a i zaplesali su sa članovima kulturno umjetničkog društva koje ih je dočekalo pjesmom 'Dobro nam došel prijatel'.

 - Da nije bilo tog susreta, Hrvatska ne bi ušla u EU - pohvalila se bivša premijerka.

Slovenski bivši premijer, sada predsjednik, otkrio je kako su našli 'zajednički jezik':

 - Sjeli smo za stol. Pogledao sam je ravno oči i rekao: Da li mi vjeruješ?', a ona je odgovorila: Ako to zaslužiš... 

Postavili 'spomen ploču'

Mediji u Sloveniji pisali su kako će se u dvorcu Trakošćan postaviti spomen-ploča u sjećanje na taj susret.

'Spomen ploča' koju su otkrili, zapravo je fotografija njihovog susreta od prije četiri godine i postavljena je na plastičnom stalku. Na njoj piše: 31. srpnja 2009. na ovom mjestu susreli su se prvi puta predsjednici vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor.

Pahoru na poklon boca travarice i još nešto....

Iako su rekli da neće biti poklona, Kosor je nakon ručka, na kojem su se posluživali zagorski specijaliteti, otišla u automobil iz kojeg je izvukla vrećicu za slovenskog predsjednika. Poklonila mu je bocu travarice, no u vrećici je bilo još nešto što je skrivala od fotoreportera. Tek mu je diskretno pod stolom pokazala što vrećica skriva.