Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
9 komentara

Prijava za pregled građevina i prijava štete nisu ista stvar

Građanima se savjetuje da izvrše prijavu za pregled građevina nakon potresa i prijavu štete od prirodne nepogode na imovini

Zagreb: Rušenje pročelja u Bogovićevoj ulice
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
9 komentara

Prijava za pregled građevina nakon potresa i prijava štete na imovini su dvije različite prijave, pojasnio je Grad Zagreb u četvrtak, dok iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva upozoravaju da hitni pregled zgrada ne uključuje procjenu štete niti izradu detaljne dokumentacije.

Prijava za pregled građevina nakon potresa obavlja se što hitnije i to putem aplikacije "Prijava za pregled građevina nakon potresa". Aplikacija se popunjava radi utvrđivanja oštećenja na građevini, objašnjavaju iz Grada. 

Svi oštećenici, fizičke i pravne osobe na čijoj je imovini utvrđena šteta mogu prijaviti štetu na imovinu putem Obrasca PN. 

Zagreb: Sat na Britancu stao točno u vrijeme potresa FOTO: PLAVI GOSPODIN Sat na Britancu stao je točno u vrijeme potresa u Zagrebu

Ta se prijava obavlja radi upisa u registar šteta i kako bi se kasnije moglo pristupiti realnoj procjeni štete koja se dogodila imovini, a temeljem čega bi se utvrdio iznos pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda. 

Građanima se savjetuje da izvrše prijavu za pregled građevina nakon potresa i prijavu štete od prirodne nepogode na imovini. 

Sve ostale važne informacije vezane uz posljedice potresa, kao i pravilnike, pozive, obrasce za prijave te primjere obrazaca građani mogu naći na posebnoj poveznici web stranice Grada Zagreba.

Komora: Naši članovi procjenjuju je li zgrada sigurna za život

'BILO JE SABLAZNO' Ispovijest vatrogasca: Prvi su krenuli u pomoć nakon potresa

Oko 200 inženjera statičara, članova Hrvatske komore inženjera građevinarstva, volonterski danima provodi hitne preglede građevina nakon potresa, a sve aktivnosti koordinira Ured za upravljanje hitnim situacijama u Zagrebu.

Iz Komore ističu da je svrha brzog pregleda procjena je li građevina sigurna i uporabljiva za daljnji život ili se stanari iz nje moraju iseliti.

Pregled je ključan za sigurnost Zagrepčana čije je stanove i kuće pogodio potres i u velikoj mjeri određuje broj osoba koji treba privremeno stambeno zbrinuti. 

"Taj pregled inženjeri - statičari u ovoj izvanrednoj situaciji rade besplatno tj. volonterski. Oni su se hrabro i nesebično odazvali pozivu Komore i izašli na teren odmah u nedjelju u velikom broju kako bi se zaštitila sigurnost građana. I već danima su na terenu, usprkos epidemije koronavirusa", pojašnjavaju iz Komore.

ZAGREBAČKA KATEDRALA Potres uništio toranj: 'Križ je simbol vjere i pobjede. I pao je'

Hitni pregled građevina koji sada rade inženjeri statičari ne uključuje procjene štete i ne uključuje izradu dokumenata za naplatu šteta. Za sve informacije oko programa sanacije, treba se izravno obratiti Gradu Zagrebu, poručili su.

Tema: Potres u Zagrebu

Možda vas zanima i ovo:
Message