Obavijesti

News

Komentari 11

Prije točno 9 mjeseci Hrvatska je imala prvi slučaj korone. Sad se sve zatvara, bolnice su pune

Prije točno 9 mjeseci Hrvatska je imala prvi slučaj korone. Sad se sve zatvara, bolnice su pune

Dana 25. veljače 2020. godine zabilježen je prvi slučaj zaraze korona virusa u Hrvatskoj. Devet mjeseci nakon toga stanje je loše. Broj mrtvih raste, u bolnice više ne stanu svi s teškim simptomima...

VIDEO

Na današnji dan točno prije devet mjeseci zabiježen je prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj. Bio je to 26-godišnji mladić koji se zarazio na nogometnoj utakmici na milanskom stadionu San Siro. Od tada rast oboljelih od korona virusa širi se ubrzanim tempom.

Širenju zaraze virusa Covid-19 ne vidi se kraja. Svjedočimo drugom valu korone u cijelom svijetu što dovodi do sve strožih mjera. Ono čemu se nikada nismo nadali sada je postalo 'novo normalno', a započelo je pred godinu dana, u prosincu 2019. godine.

Pogledajte video: Stanje s koronom sve gore

Pokretanje videa...

Novo o koroni 01:02

Na samom početku pandemije u prosincu 2019. godine, u gradu Wuhanu u Kini, situacija se nije shvaćala previše ozbiljno.

Tek s 31.12., na Staru godinu, kineska je vlada na službenim stranicama objavila dopis u kojem se prvi put spominje 'neka upala pluća nepoznatog uzroka'. 

Samo dan nakon, 1.1., zatvara se tržnica u Wuhanu, za koju se ispostavilo da je uzrok širenja virusa po cijeloj zemlji, a kasnije i cijelom svijetu. To se užurbano jutro na wuhanskoj tržnici pretvorilo u pravu istragu.

Tražio se izvor zaraze, a sve je bilo omotano policijskim trakama i prepuno forenzičarima.

Službeni podatci pojave zaraze korona virusom pristižu nakon tjedan dana, točinje 9.1. kada kineski znanstvenici otkrivaju prve pacijente zaražene Covid-om 19.

Virus se ubrzo počinje širiti izvan Kine te se 13.1. zabliježen je prvi slučaj zaraze na Tajlandu.

Sasvim neočekivano, toplinski senzor na aerodromu u Bangkoku detekirao je povišenu tjelesnu temperaturu kod jednog putnika. Ubrzo je otkriveno da je zaražen korona virusom.

Dana 20.1. Zhong Nanshan na javnoj televiziji obznanjuje da su se pojavila dva nova slučaja u Guangdongu među ljudima koji nisu imali izravni kontakt s Wuhanom. To je moglo značiti samo jednu stvar - korona virus je podložan ljudskoj transmisiji. 

Samo četiri dana nakon, 24.1., zabilježeni su novi slučajevi i na ostalim kontinentima. Novonastali korona virus širio se munjevitom brzino i stigao je u Europu. Jedan od izvora zaraze za Europljane bio je i kruzer Diamond Princess, koji je pristao u Yokohami. Na njemu je bilo petero Hrvata - četiri člana posade i jedan turist. 

Krajem siječnja, počele su pristizati informacije o novim slučajevima zaraze u Europi. Najviše ih je bilo u područjima koja će kasnije postati najveća žarišta korone poput Velike Britanije, Italije i Španjolske. Dana 31.1. broj zaraženih nadmašio je SARS te, iako još uvijek nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva u Europi, Kina je već bila na brojci 258 s više od 11 tisuća zaraženih. 

Početkom veljače, 4.2. pristižu sve gore vijesti iz Kine, rast zaraženih i mrtvih drastično raste. SAD zabranjuje kineskim turistima ulaz u zemlju, a tu čine i Filipini nakon što ih je pogodio prvi smrtni slučaj. Tog dana zabilježena je i prva smrt od korona virusa izvan Kine.

Nakon manje od mjesec dana, 21.2. virus počinje uzimati maha i u Europi. Zabilježen je prvi smrtni slučaj u Italiji. Riječ je 78-godišnjem talijanskom građevinaru koji je podlijegao djelovanju korona virusa i tako postao prvi preminuli u Europi.

Italija je tim trenucima imala samo 21 slučaj zaraze. Malo je tko mogao pretpostaviti da će u vrlo brzom periodu Italija brojiti čak 140 tisuća zaraženih i da će umrijeti više od 17,5 tisuća ljudi.

"Infectious disease task force" at the airport

Nije trebalo proći puno da se virus proširi i u Hrvatsku. Prvi slučaj zaraze korona virusom pojavljuje se 25.2. u Zagrebu. Riječ je o 26- godišnjem mladiću koji se zarazio na nogometnoj utakmici između Atalante i Valencije na stadionu San Siro.

Ovaj Hrvat nije bio jedini zaraženi. S utakmice u Milanu poteklo je čak 30 posto zaraze u gradu Valenciji. Idući dan, potvrđen je i drugi slučaj zaraze u Zagrebu, kod njegovog brata te prvi slučaj u Rijeci - muškarca koji je radio u Italiji.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe