Obavijesti

News

Komentari 1

Prijeđeni kilometri izgradili su moderno igralište za nove kilometre igre petrinjske djece

Prijeđeni kilometri izgradili su moderno igralište za nove kilometre igre petrinjske djece

Teniskim spektaklom otvoreno je novo dječje igralište u Petrinji nastalo kao rezultat humanitarne utrke „53 za 53inju“ koju su inicirali osječki rotarijanci

VIDEO

Brojne sportske zvijezde, među kojima i Luka Modrić, Marin Čilić, Ivan Perišić, Ivan Dodig..., sudjelovale su u utorak u teniskom spektaklu na novouređenom sportskom igralištu Osnovne škole Dragutina u Petrinji.

Moderan i višenamjenski objekt, na kojem će se moći igrati rukomet, košarka, mali nogomet i odbojka i koji će koristiti sve petrinjske škole te učiteljski fakultet, rezultat je prikupljanja sredstava kroz virtualnu utrku „53 za 53inju“, plemenitu akciju koja je organizirana samo nekoliko dana nakon katastrofalnog potresa koji je krajem 2020. zadesio petrinjski kraj.

Cilj utrke „53 za 53inju“, ideje koja je potekla od Rotary kluba Osijek J.J. Strossmayer  kojem se pridružio Rotary klub Osijek&HungaryDistrict 191, bio je okupiti rekreativce, bicikliste, trkače i hodače koji bi donacijom za sudjelovanje u trci od najmanje 53 kune svoje vrijeme i misli posvetili te pretočili u kilometre prijeđene za Petrinju, Sisak, Glinu i druga potresom pogođena mjesta. Odaziv na utrku je bio iznad svih očekivanja - 9127 sudionika koji su prikupili 428.808,58 kuna.

Kako je u Hrvatskoj već dokazana praksa da humanost potiče lančanu reakciju, na ovu priču nadovezala se i akcija GEM SET Hrvatska koju provodi Zaklada Marin Čilić u suradnji s brojnim vrhunskim sportašima Republike Hrvatske.

Zajedno s osječkim Rotary klubovima, tako je i započet projekt izgradnje višenamjenskih igrališta, onog u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji koje je upravo otvoreno i koje je prvo takvo igralište u tom gradu uopće, te još jednog u Srednjoj školi Hrvatska Kostajnica koje će se uskoro raditi.

Kroz ove akcije, želja je bila zajednici u potresom pogođenim područjima pružiti pomoć od koje će svi, a prije svega najmlađi imati dugoročnu korist. 

- Zahvalni smo svima koji su svojom donacijom postali dio ove predivne priče te tako poručili da, iako potres ruši kuće, s druge strane izgrađuje ljudske karaktere te stvara još bolje ljude, čija je podrška onima u potrebi snažnija od potresa. Ovom akcijom pokazana je dugotrajna i uporna potpora, upornija i od potresa. Naše pomaganje nije i neće prestati sada kada je potres prestao biti prva vijest u dnevniku - istaknuo je Velimir Slovaček, predsjednik Rotary kluba J.J. Strossmayer.

Aktivnosti osječkih rotarijanaca ne završavaju izgradnjom ovih igrališta. Trenutno je u tijeku akcija pomoći u obnovi Glazbene škole Frana Lhotke Sisak. Riječ je o školi koja ima upisanih oko 340 djece, a u potresu je ostala bez objekta u kojemu se održavala nastava. S obzirom na to da je riječ o teškim oštećenjima objekta koji je pod visokom konzervatorskom zaštitom, ideja je da se škola izmjesti, odnosno gradi potpuno novi objekt. Za sada je glazbena škola izmještena u objekt INA-e te pokušava sakupiti sredstva te pripremiti projekte za novi objekt.

Organizatori prikupljanja pomoći planiraju dio sredstava iz akcije odvojiti za organizaciju novog događaja, humanitarnog koncerta krajem ove godine, koji će imati za cilj da se školi pomogne prikupiti potrebna sredstva. Planira se povezivanje glazbenih škola u Sisku i Osijeku, a već su ostvareni prvi kontakti s predstavnicima Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag