News

Komentari 59

Milanović: Nije dobro, o pitanju Grčke EU predugo raspravlja

Milanović: Nije dobro, o pitanju Grčke EU predugo raspravlja

Pitanje Grčke je bilo temom summita čelnika EU-a, na kojemu je kao promatrač sudjelovao hrvatski premijer. Merkel i Hollande ne slažu se oko euroobveznica

Hrvatski premijer Zoran Milanović je nakon sastanka u Bruxellesu rekao kako među članovima EU-a nema suglasnosti oko uvođenja euroobveznica te kako će se o tome još razgovarati. 

Odmah po dolasku u Bruxelles, njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je kako euroobveznice ne bi doprinijele rastu u eurozoni. Dodala je kako su one izričito zabranjene u zakonskim odredbama Europske unije. Francuski predsjednik Francois Hollande ističe da o tome treba razgovarati. Čini se kako je Hrvatska bliža francuskom modelu rasta.

- Želimo sačuvati sva radna mjesta i razinu plaća. To je već strašno puno. Mnoge zemlje su išle ispod toga. Ona prava koja su povrh toga, kao što su božićnice i regres, su uspomene iz nekih ljepših vremena. Bitno je raditi i primati plaću  -rekao je premijer Milanović.

U posljednjih nekoliko dana Njemačka je pod pritiskom nekoliko članica eurozone, predvođenih, Francuskom da prestane s odupiranjem euroobveznicama. François Hollande smatra kako o obveznicama treba razgovarati i da sve prijedloge za rast treba staviti na stol.

Euroobveznice, instrument kojim bi bogatije zemlje eurozone preuzele obveze za dugove svojih siromašnijih partnera, imaju potporu Europske komisije i nekoliko zemalja članica. Njemačka smatra da će se zadužene zemlje time okoristiti i doći u prigodu da se jeftino zaduže.

Žele da Grčka ostane u eurozoni

Milanović je rekao kako se na sastanku razgovaralo i o Grčkoj. Rekao je kako će vjerojatno i na sljedećem summitu krajem lipnja, razgovarati opet o Grčkoj. Milanović je rekao i kako to nije dobro jer to predugo traje. 

Na summitu, koji je trajao sedam sati, prihvatili su tekst u kojem su izjavili da žele da Grčka ostane u eurozoni te najavili spremnost da se pomogne grčkom gospodarstvu.

"Želimo da Grčka ostane u eurozoni i da istodobno poštuje svoje obveze. U potpunosti smo svjesni znatnih napora koje su dosad uložili grčki građani. Eurozona je pokazala značajnu solidarnost, isplativši zajedno s MMF-om skoro 150 milijardi eura Grčkoj od 2010. godine. Osigurat ćemo da se europski strukturni fondovi i instrumenti mobiliziraju kako bi se Grčka vratila na put rasta i zapošljavanja".

Najčitaniji članci