Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Prijepori u Saboru - izmislili novi posao: Otočni koordinatori

Zakon uvodi otočne koordinatore čiji će rad financirati Ministarstvo putem županijskih razvojnih agencija, a obavljali bi poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za razvoj otoka

Zagreb: Hrvatski sabor počeo 10. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15 komentara

Hrvatskim otocima i tamošnjem stanovništvu treba pomoći, složili su se u petak i vladajući i oporba tijekom saborske rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o otocima.

No iz redova oporbe primjedbe su upućivane na račun neriješenog pitanja alohtone divljači, uvođenja i financiranja otočnih koordinatora, a neki zastupnici s kontinenta pozivali su Vladu da pomogne i 'otocima na kopnu'.

Predlagatelj, i unatoč obećanjima, nije uvažio primjedbe stanovništva cresko-lošinjskog područja koji se tiče problema alohtone divljači na Cresu koja, tvrdi, ugrožava i sigurnost stanovnika i domaćih životinja i poljoprivrede, poručio je SDP-ov Željko Jovanović.

Upozorio je kako je prije 15 godina na cresko-lošinjskom otočju bilo 25 do 30 tisuća ovaca, danas ih ima 12 tisuća, a divljih svinja pet puta više.

Zakon uvodi otočne koordinatore čiji će rad financirati Ministarstvo putem županijskih razvojnih agencija, a obavljali bi poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka.

- Ministarstvu se daje pravo sudjelovanja pri zapošljavanju otočnih koordinatora s obzirom da Ministarstvo djelomično osigurava financijska i svaka druga sredstva za njegov rad i nadzire to - pojašnjavala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, napominjući kako 85 posto sredstava daje EU.

- Zakon o otocima više sliči na političke proklamacije nego na odredbe. On nedefinirano govori o sadašnjem stanju na otocima. Zanima nas i kada se planira zapošljavanje otočnih koordinatora obzirom da će same jedinice lokalne samouprave tek 2021. donijeti razvojne strategije na svojim predstavničkim tijelima - pojašnjavala je 'mostovka' Sonja Čikotić.

Njezin stranački kolega Marko Sladoljev pitao se koliko će ti koordinatori imati autonomiju odlučivanja kad ih imenuje ministarstvo.

Za Anku Mrak Taritaš (GLAS) zakon je ostao tek lista želja kojoj nedostaje niz podzakonskih akata koji neće doći u Sabor.

- Prijepor u prvom čitanju bili su otočni koordinatori. Željeli smo znati koliko ih ima, jer ako će ih biti desetak na razini godine dana iznos za njihove plaće bilo bi bolje uložiti u sanaciju otpada na otocima - poručila je.

HDZ-ov Josip Borić oporbi je pak uzvratio kako se bave PR aktivnostima i ne poznaju otočku problematiku.

- Ovo je jako dobar zakon i nije PR dokument već ozbiljan rad na kojem se radi više od godinu dana s čelnicima lokalne samouprave pod vodstvom Ministarstva regionalnog razvoja koje je u svoj sustav vratilo upravu za otoke koju su upravo oni koji nešto govore o zakonu ukinuli dok su bili na vlasti. Otočanima novi zakon u budućnosti jamči više prava nego što su imali kroz dosadašnji zakon - poručio je Borić.

Žalac: 1244 otoka su hrvatski biseri

Ministrica Žalac istaknula je kako su 1244 naših otoka hrvatski biseri o kojima treba voditi računa.

Na 19 naseljenih otoka 2011. zabilježen je, kazala je, rast broja stanovništva.

- Uvjerena sam da će se predloženim mjerama učiniti otoke atraktivnim za život - poručila je Žalac.

U otoke je, kazala je, od 2004. do 2017. uloženo 22 milijarde kuna. Europski fondovi su uložili 1,5 milijardu kuna za 64 otočka projekta.

- Cilj zakona je usklađenje i koherentnost s europskom politikom - naglasila je ministrica.

Ključnim u novom zakonu označava se uvođenje pojmova otočani, otočnost te novi model razvrstavanja otoka i novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka. Proširuje se uporaba postojeće otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom mjestu. Zakon obuhvaća mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr.

SDP: I otoci na kopnu trebaju pomoć

Otočanima svakako treba pomoći, istaknuo je SDP-ov Alen Prelec dodajući međutim da i otoci na kopnu trebaju pomoć.

- O otocima i otočnoj populaciji treba brinuti, ali i Slavoniji, Baranji, Zapadnom Srijemu i cijeloj toj regiji pomoć je jako važna. Govorim o jasnim i ciljanim investicijama i pomoći. Unatoč namjerama koje vlada promovira, stanovništvo tamo odlazi. Pomozimo otocima na kopnu - suglasio se i SDP-ov Domagoj Hajduković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message