Obavijesti

News

Komentari 290

Od rođenja osuđeni na smrt: Djeca nikada nisu izašla van!

Od rođenja osuđeni na smrt: Djeca nikada nisu izašla van!
8

Učiteljica braći iz sela Bardhaj dva puta na tjedan dolazi kako bi im držala nastavu. Odlazak u školu ili igra van kuće za njih je zabranjena zbog starog običaja kanuna

VIDEO

Braća Zefi (12), Marsel (7) i sestra Marsela (9) iz albanskog sela Bardhaj od svojeg rođenja nikada nisu izašli iz vlastitog doma zbog straha da bi mogli biti ubijeni u krvnoj osveti, piše Blic.

Učiteljica im dva puta na tjedan dolazi kući kako bi im držala nastavu. No, to je jedino što njihov život čini bar malo sličnim životu vršnjaka. Odlazak u školu, igra s drugom djecom izvan kuće za njih je zabranjena. 

Zefi, Marsel i Marsela samo su troje od oko 900 albanske djece koja se cijelog života moraju skrivati zbog starog albanskog običajnog prava, poznatog kao kanun. To pravo obitelji ubijenog daje mogućnost krvne osvete, odnosno da nekažnjeno smakne ubojicu ili bilo kojeg muškog člana njegove obitelji. Kanun se često 'provodi' sve dok svi muškarci u obje obitelji ne budu pobijeni.

Običaj seže još iz brončanog doba?

Ubojstva po pravu na krvnu osvetu u Albaniji se nazivaju gjakmarrja ili 'uzimanje krvi'. Riječ je o srednjovjekovnom običaju za koji neki povjesničari vjeruju kako seže još iz brončanog doba. Za vladavine komunizma kanun je bio gotovo iskorijenjen, ali se vratio s uvođenjem demokracije. Službeno zabranjuje ubijanje djece, žena i staraca, no to se pravilo često zaobilazi, posebno kada su u pitanju muška djeca. Ponekad su i cijele obitelji osuđene na kućni pritvor. 

Kako bi pomoglo takvoj djeci, albansko ministarstvo obrazovanja organiziralo je učitelje koji ih posjećuju u njihovim domovima tri puta na tjedan i drže im ukupno deset školskih sati kako bi stekli bar osnovno obrazovanje. 

- Šaljemo nastavnike iz najbližih škola, najradije one koji su djeci predavali i ranije, ako su školu pohađala normalno. Držanje nastave pod ovakvim okolnostima je teško, ali nastavnici čine sve što mogu - rekao je zamjenik albanskog ministra obrazovanja Halit Šamata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 290
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...