News

Komentari 58

Prijeti joj 10 godina zatvora jer je žednim svinjama dala vode

Prijeti joj 10 godina zatvora jer je žednim svinjama dala vode

Anita Kranjc pokušala je zatvorenim svinjama olakšati vreli dan, pa im je kroz rešetku prikolice ulila malo vode. Sada joj zbog toga prijeti zatvorska kazna...

Svinje kojima je kanadska aktivistica Anita Kranjc (48) dala vode upravo su bile u prikolici i na putu prema klaonici. Dan je bio vruć, a svinje su bile očigledno dehidrirane. To je vidio vozač kamiona te se sukobio s njom, a Kranjc iz Toronta optužena je za počinjenje kaznenog djela, piše The Guardian .

Kranjc i njena kolegica, također aktivistica, snimile su cijeli incident. Na snimci je vidljivo kako vozač izlazi iz vozila, a Kranjc mu govori kako je Isus rekao: 'Ako su žedni, daj im vode.'

- To nisu ljudi, ti glupa ženo, odgovorio joj je vozač Jeffery Veldjesgraaf .

Zaprijetio joj je policijom i pitao ju što je stavila u vodu. Ona mu je objasnila da je to samo voda, no to nije bilo dovoljno.

Tužbu je protiv Kranjc već sljedeći dan podigao vlasnik svinja Eric Van Boekel , a prvo je ročište održano prije nekoliko dana. Ona tvrdi kako je njen čin bio čin 'dobrog Samaritanca', a Van Boekel kaže kako svinje uzgaja u skladu sa svim etičkim i zakonskim normama.

- Brinem se za sigurnost svojih proizvoda, ali i sigurnost aktivista koji se često u grupama skupljaju oko teških transportnih vozila. Ovo je slobodna zemlja i aktivisti imaju pravo prosvjedovati, ali to moraju činiti tako da nikoga ne ugrožavaju, izjavio je Van Boekel za The Guardian .

Anitu Kranjc se inače optužuje da je 'u prikolicu po svinjama popila nepoznatu tekućinu'. Prijeti joj kazna od 10 godina zatvora te novčana kazna od oko 35 tisuća kuna , piše Independent .

Prema kanadskim zakonima, svinje su smatrane imovinom te u transportu smiju biti 36 sati bez hrane i vode.

Najčitaniji članci