Obavijesti

News

Komentari 259

Prijeti mu 10 godina zatvora: 'Ovo djelo je u razini ubojstva'

Prijeti mu 10 godina zatvora: 'Ovo djelo je u razini ubojstva'
1

Ako slučaj Anđelka Bosančića ode pred savezno pravosuđe, ta vrsta kaznenog djela u razini je ubojstva ili oružane pljačke, kazao je njegov austrijski odvjetnik Thomas Romauch

VIDEO

Anđelko Bosančić, dugopoljski HDZ-ovac, uhićen tijekom komemoracije na Bleiburškom polju, četvrtak je proveo u pritvoru kod Klagenfurta. Bosančića su priveli u Bleiburgu jer je pjevao s podignutom desnicom, pa su Bosančića, četvoricu Hrvata i jednog Slovenca odveli u pritvor u Klagenfurt. Petorica Hrvata uhićena je zbog nacističkog pozdrava, a jedan je nosio simbole SS postrojbi. 

Uhićenima prijeti i do deset godina zatvora, a odluku o zadržavanju u pritvoru sud bi trebao donijeti do 28. svibnja. 

Austrijske pravosudne vlasti Anđelku Bosančiću dodijelile su odvjetnika po službenoj dužnosti. Radi se o dr. Thomasu Romauchu iz Krumpendorfa, s kojim je novinar Slobodne Dalmacije razgovarao jučer malo poslije podneva, i to nakon što je u policiji dobio mogućnost uvida u slučaj.

U poslijepodnevnim satima spremao se prvi put posjetiti Bosančića u pritvoru i s njim obaviti razgovor. Odvjetnik Romauch potvrdio je da policija i tužiteljstvo terete bivšeg čelnika Općinskog vijeća Dugopolja zbog dizanja desnice u zrak, piše Slobodna Dalmacija. 

Inspektor ga 'snimio'

- U prvom ispitivanju Anđelko Bosančić je kazao kako nije koristio Hitlerov pozdrav, nego samo glasnije pjevao. Na to su mu, prema zapisniku koji sam dobio, predočili iskaz policijskog inspektora Ferstera koji je nazočio komemoraciji i bio u neposrednoj Bosančićevoj blizini, te sve registrirao - objasnio je Romauch. 

Nakon toga Bosančić je priznao dizanje desne ruke u zrak, ali se branio da ništa loše nije mislio. Također je naveo da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik, i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put.

U Bleiburgu uhitili HDZ-ovca: Odluku o kazni čeka u pritvoru
U Bleiburgu uhitili HDZ-ovca: Odluku o kazni čeka u pritvoru

- Po njegovu mišljenju, pjesma koju često koriste na svojim stranačkim skupovima bila je povod za sve. Na koncu je kazao kako mu je vrlo, vrlo žao zbog svega - kazao nam je austrijski odvjetnik.

Njegova je strategija raditi postupno na Bosančićevoj obrani. Prvi korak, kako nam je rekao, bit će pokušaj da ga izvuče iz pritvora i smjesti u hotel ili neki drugi smještaj gdje bi, uz jamstvo da će ostati dostupan austrijskom pravosuđu i neće otići u Hrvatsku, pričekao prvo saslušanje pred sudom. 

- Sud u roku od 14 dana mora odlučiti ostaje li Anđelko Bosančić u pritvoru. Nakon toga će uslijediti suđenje, ali vam u ovom trenutku ne mogu reći kada će ono točno početi. Druga je stvar u mojoj strategiji obrane da slučaj ostane na lokalnoj razini i ne ode pred savezno pravosuđe, gdje je ova vrsta kaznenog djela u razini ubojstva ili oružane pljačke. To je sve posljedica negativnih iskustava koje je Austrija imala s Hitlerovim dobom i njegovim naslijeđem - poručuje dr. Romauch.

U Bleiburgu su uhitili 5 Hrvata: Prijeti im do 10 godina zatvora
U Bleiburgu su uhitili 5 Hrvata: Prijeti im do 10 godina zatvora

Poznato je da su u Austriji kazne za veličanje nacističkih režima vrlo rigorozne i kreću se do 10 godina zatvora. Bosančićev odvjetnik ipak je vrlo optimističan i drži da se to u ovom slučaju neće dogoditi, ali isto tako dodaje da su austrijske vlasti još prije ovogodišnje komemoracije, a poučene s incidentima s prijašnjih, uvele nultu stopu tolerancije na bilo kakve nacističke i ekstremističke ispade. 

Austrija na nogama: I specijalci će osiguravati skup u Bleiburgu
Austrija na nogama: I specijalci će osiguravati skup u Bleiburgu

Ni na sudu u Klagenfurtu u četvrtak nisu željeli izlaziti s datumom izvođenja pred suca i odlukom o zadržavanju Bosančića u pritvoru, te još petorice hrvatskih i jednog slovenskog državljana, a kamoli početkom suđenja. HDZ, kako lokalni, tako ni županijski, jučer se službeno nije oglasio o sudbini svojeg istaknutog člana i bivšega županijskog vijećnika. Članovi Bosančićeve obitelji još su u srijedu poručili da nemaju namjeru ništa govoriti. 

- Bila sam s mužem, pričala sam s njim, sin Mario je gore i u kontaktu smo, ali ne bih željela ništa drugo komentirati - kazala nam je supruga Anđelka Bosančića.  

Što mu bi?

S druge strane, sumještani pritvorenog HDZ-ovca, bez obzira na stranačku pripadnost, prilično su iznenađeni svime. Kažu da se Anđelko nikad nije isticao nikakvim radikalnim stajalištima, te da općenito nije čovjek iz prvog plana koji bi se bilo čime busao u prsa. Bio je prvi predsjednik Općinskog vijeća u Dugopolju i uvijek uz dvojac Zlatko Ževrnja - Stanko Balić, koji su se godinama izmjenjivali na čelu HDZ-a i Općine. Zadnjih godina aktivan je kao predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dugopolje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..