Obavijesti

News

Komentari 86

Pripreme za katastrofu: Imamo osnovne stvari, sad čekamo...

Pripreme za katastrofu: Imamo osnovne stvari, sad čekamo...
3

Kiša ponovno pada, a vodostaj Dobre raste. Vrhunac vodenog vala očekuje se u srijedu. Građani su u strahu, svega im je više dosta i pripremaju se na najgore

VIDEO

Najnovije informacije:

23.56 sati - Načelnik stožera civilne zaštite Željko Stipetić kazao je kako je evidentno da vodostaj Dobre raste.

''Pao je samo u 21 sat i to za jedan centimetar, ali se u 22 sata pokazalo da je narastao za 6 centimetara''. Dodao je kako očekuje još veći rast vodostaja, ali ne može sa sigurnošću reći hoće li to dovesti do poplave.

''Bude li poplave to će biti u kasnim noćnim satima'', rekao je Stipetić za N1 Televiziju. 

23.54 sati - Ako bude potrebe bit će i evakuacije, ali ja mislim da s ovim najnovijim podatkom neće biti potrebe, da se voda čak neće izliti iz korita, rekao je Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina za Dnevnik.hr. 

22.34 sati - U pomoć Ogulinu i njegovim stanovnicima koji su ugroženi poplavama poslano je još 67 pripadnika Oružanih snaga RH, zajedno s potrebnom tehnikom, amfibijom i dvije labudice, priopćeno je u utorak navečer iz Ministarstva obrane RH.

22.10 sati - Vodostaj Dobre je u laganom padu, javlja N1 Televizija. No kiša i dalje pada. 

18.50 sati - Nastavi li kiša padati u ovim količinama očekuje se izlijevanje Dobre iza ponoći, a velika je vjerojatnost da će se voda izliti do kuća.

Zbog dramatične situacije ravnateljstvo policije na to područje šalje četiri posade interventne policije s čamcima za spašavanje, priopćio je MUP.

- Time će se dvadeset i pet dodatnih interventnih policijskih službenika pridružiti redovnim policijskim snagama na terenu. Policijski službenici bit će na raspolaganju građanima, odnosno pružat će pomoć u spašavanju ili u drugim potrebama građana na  području zahvaćenom poplavom - dodali su.

Stanovnici su se pripremili i čekaju

Nabavili smo osnovne namirnice, kruh, mlijeko, vode, svijeće i ostale osnovne potrepštine po preporuci Stožera civilne zaštite i sad čekamo nove poplave, rekao je Jasminko Grdić, vlasnik obiteljske kuće na Staroj cesti u Ogulinu, koju je u nedjelju poplavila Dobra.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:42


Kuća u kojoj stanuje sa suprugom i dvije kćeri (11 i 6) ovoga puta im je bila poplavljena s metrom vode, a inače im je kuća u posljednjih 20 godina pod vodom bila četiri puta.

POGLEDAJTE GALERIJU:

ogulin ogulin ogulin
15
| Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

- Ponovno je sve uništeno. Obitelj je na katu, gdje smo uredili stan, jer je ovo neizdrživo. Ne vrijedi niti obnova niti novi namještaj, koji svaki put nabavljamo na kredit, jer je prizemlje uništeno, cijele godine se osjeti smrad i vlaga u zidovima - ogorčen je Jasminko.
Dobra je u nedjelju poplavila 1000 objekata i 480 privatnih objekata u Ogulinu i okolnim naseljima. U ponedjeljak se povukla, ali od jučer opet raste. Najgore se očekuje u srijedu.

Pripremaju vreće

- Za sada je situacija stabilna, voda se povukla u svoje korito i pratimo situaciju. Uslijedile su nove kiše i vodostaj Dobre će se podići, no ne možemo točno predvidjeti o kakvim će se razmjerima raditi, ovisi o količini oborina, tlo je već zasićeno vlagom. Pratimo situaciju i spremni smo za najgore. Pripremamo vreće s pijeskom, štitimo područja koje je potrebno - rekao je Branislav Vučković, pročelnik HGSS-a Ogulina. Za najgore se priprema i stanarka zgrade u Strugama - Dragica Kučinić.

- Strah me, kako ne?! U stan mi voda ovog puta nije ušla, nedostajala je jedna stepenica da ne uđe, ali mi je podrum bio poplavljen i sva drva za ogrjev su otišla. Još podižem sve što mogu, treba mi još nekoliko vreća na balkonu, pripremila sam si vodu, kruh, konzerve - rekla je Dragica. Količina oborina koja će pasti u iduća 24 sata ključna je za daljnji razvoj situacije i za Ogulin i za Karlovac jer se u sljedećih 36 sati očekuje i dotok voda iz Slovenije.

- Prognoza glavnog centra Hrvatskih voda je da će najveći val Kupe u Karlovcu biti u srijedu, 20. rujna, u 16 sati u visini do 660 cm, s mogućnošću do 700 cm, što znači da nećemo izaći iz pripremnog stanja – priopćeno je iz stožera.

Dotok vode iz Slovenije

Olujno nevrijeme u utorak ujutro zahvatilo je Čiovo. Na području Okruga formirala se pijavica koja je s mora stigla nad kopno i donijela velike probleme. Pijavica je srušila brojna stabla na prometnice, a stradali su i električni stupovi. Odatle je prešla na Trogir, gdje je oštetila tamošnje brodogradilište. Vrtlog je srušio dio krovišta brodogradilišta i oštetio brojne parkirane automobile. Divovski “shelf cloud” nadvio se jučer nad šibenskim područjem i donio velike padaline. Jaka kiša zahvatila je Žirje, vodičko područje, otok Brač, područje Drniša i Hrvaca.

U 20 godina poplavilo mu četiri puta

Jasminko Grdić kaže da mu je svega dosta. Voda mu je već četiri puta poplavila kuću u posljednjih 20 godina. U kući mu se osjeti smrad vlage, a svaki put kreditima mora kupovati novi namještaj.

Tlo je već zasićeno vlagom

ogulin

U nedjelju je poplavljeno 1000 objekata i 480 privatnih objekata. HGSS priprema vreće s pijeskom kako bi zaustavio nove poplave. Prate situaciju na terenu jer nitko točno ne može predvidjeti što će biti.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa