Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Privatizacija Petrokemije: U 10 godina uložit će 600 mil. kuna?

Ako država ne ispuni uredno svoje obveze, Ina i PPD, kao glavni strateški partneri, imaju pravo na naknadu štete, a maksimalno do 300 milijuna kuna koliko su platili kutinsku tvornicu...

petrokemija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
11 komentara

Jutarnji list u posjedu je ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije. Ključna odredba sporazuma koji je sklopljen između države, Ine i PPD-a glasi: ako se u roku od 20 godina utvrdi da su bilo koji koraci u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije i postupci države - pretvaranje potraživanja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017. godine - protivni pravilima EU o državnim potporama, Petrokemija se vraća u državne ruke.

Ako država ne ispuni uredno svoje obveze, Ina i PPD, kao glavni strateški partneri, imaju pravo na naknadu štete, a maksimalno do 300 milijuna kuna koliko su platili kutinsku tvornicu. Da se neki od scenarija na kraju ne bi realizirao, država je dala jake garancije da će, između ostalog, i stvoriti uvjete koji će rezultirati smanjenjem jediničnog troška transporta plina za 20 posto na godišnjoj razini, najkasnije do kraja ove godine. 

To je, uz cijene plina, Petrokemiji bila velika boljka. Također, to je u nadležnosti HERA-e, napominju u Plinacrou, koji je u dokapitalizaciju ‘uskočio’ sa 30 milijuna kuna nakon odustanka mirovinaca.

Ina i PPD su se obvezali i da će (ako financijska snaga to omogući) osigurati da Petrokemija usvoji plan ulaganja od najmanje 600 milijuna kuna u razdoblju od 10 godina od dokapitalizacije (od 2019. do 2028.). Ulaganja će svakako biti nužna jer se tržišna situacija za Petrokemiju u proteklih 20-30 godina sustavno pogoršavala.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message