Obavijesti

News

Priveli četiri maloljetnice zbog nasilja u Splitu: 'Djeca ispod 14 godina kazneno ne odgovaraju'

Priveli četiri maloljetnice zbog nasilja u Splitu: 'Djeca ispod 14 godina kazneno ne odgovaraju'

Nije smisao kazniti dijete nego promijeniti njegovo ponašanje, kaže sutkinja Lana Petö Kujundžić. Od 14. do 16. godine maloljetnik za kazneno djelo može i u poluzatvor, a do 18. godine u maloljetnički zatvor

VIDEO

Na snimci vršnjačkog nasilja u Splitu, koja od nedjelje navečer kruži internetom, mlada djevojka kleči na ulici, a druga stoji iznad nje, šamara ju i traži od nje da joj se ispriča. Traži i novac koji joj je navodno posudila. Treća djevojka u jednom trenutku ovu koja kleči snažno udara u kralježnicu, ona pada i licem udara o tlo. Nasilnic​a joj pruža ruku da se podigne s poda, a potom ju pljusne. Kako stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske, kriminalističko istraživanje je u tijeku, a počinitelji su uhićeni.

Kako se doznaje, dvije maloljetnice se od nedjelje nalaze na kriminalističkom istraživanju u splitskoj policiji - fizički i psihički su zlostavljale vršnjakinju, a treća je sve snimala. U policiju su dovedene još dvije maloljetnice. U svom priopćenju policija zahvaljuje građanima na prijavama, ali moli javnost da se snimke uklone, i ne dijele.

Psihologinja o nasilju vršnjaka u Splitu: 'Žrtve često ne prijave napad, vjeruju da neće pomoći'
Psihologinja o nasilju vršnjaka u Splitu: 'Žrtve često ne prijave napad, vjeruju da neće pomoći'

Vršnjačkog je nasilja svake godine sve više, ili se, moguće, više samo prijavljuje - Ured pravobraniteljice za djecu je 2022. zaprimio dvostruko više pritužbi za vršnjačko nasilje nego u 2021., posebno zabrinjava i velik porast pokušaja suicida kod djece i mladih. Kako upozoravaju dječji psiholozi i psihijatri, i u zlostavljaču često čuči trauma zlostavljanja, a čin zlostavljanja se snima mobitelom jer se u protivnom - nije ni dogodio. Unatrag par godina je broj mladih koji liječe neki psihički poremećaj porastao za više od 30 posto.

Alternativa zatvorskoj kazni

- Djecu ne smijemo etikirati kao kriminalce. To su djeca u sukobu sa zakonom, i kad učine nešto loše, trebamo im pomoći, a ne ih kazniti na način da im zapečatimo sudbinu kriminalaca. Nije smisao kazniti dijete za nešto loše učinjeno nego promijeniti njegovo ponašanje - da shvati odgovornost, i da se nauči drukčije nositi s ljutnjom, bijesom, potrebom da se dokazuje, napominje dr.sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Oglasila se policija zbog nasilja nad djevojkom u Splitu: Hvala na prijavama. Uhitili smo krivce
Oglasila se policija zbog nasilja nad djevojkom u Splitu: Hvala na prijavama. Uhitili smo krivce

Dijete mlađe od 14 godina ne može kazneno odgovarati za počinjeno - ne izvodi se pred sud, ne podliježe odgojnim mjerama za maloljetnike, već se prepušta službama socijalne zaštite. Sutkinja napominje kako tu granicu nipošto ne smijemo snižavati, dapače.

- Svjetski trendovi idu k tome da granica bude i podignuta, na 16 godina, i ja sam zagovornica toga. Neće sudske rasprave i sud promijeniti ponašanje maloljetnika, ističe sutkinja. Kako pojašnjava, u dobi od 14 do 16 godina maloljetnik za kojeg se utvrdi da je počinio kazneno djelo može dobiti izvanzavodske i zavodske odgojne mjere. Zavodske, napominje, nisu tako benigne, kako se uvriježeno smatra.

- To je smještaj u instituciju koja može biti otvorena ili zatvorena, pri čemu zatvorena znači da maloljetnik otamo ne može izaći svojom voljom, dok god odgajatelj to ne dopusti. U tim zatvorenim institucijama je i pravosudna policija - slično zatvorskom sustavu. Ne slažem se da u toj dobi maloljetnici trebaju boraviti u takvoj jednoj ustanovi - sva istraživanja govore da ćemo polučiti suprotan efekt, i dobiti dijete koje će se nastaviti delikventno ponašati, umjesto da ga u tome spriječimo, kaže sutkinja. Od 16. do 18. godine se pak za kazneno djelo mogu dobiti odgojne mjere i maloljetnički zatvor.

Na pitanje što bi bila dobra alternativa zatvaranju u institucije, sutkinja odgovara kako bi to bio odličan rad stručnjaka, obuhvaćen velikim, ciljanim programima - učiti maloljetnike kako se nenasilno ponašati, imati individualne i grupne savjetovališne tretmane, ali i ući u obitelji.

Splitska policija dovela četiri maloljetnice na ispitivanje: Ponižavale i snimale djevojku
Splitska policija dovela četiri maloljetnice na ispitivanje: Ponižavale i snimale djevojku

- Čim imamo nasilno dijete, moramo imati osnov sumnje da su obiteljski odnosi poremećeni. Ako jesu, moramo ih obuhvatiti. Roditelje treba podučiti kako biti roditelj, kako se ponašati prema adolescentu, i sve drugo za što se uoči da im nedostaje. Iskustvo skandinavskih zemalja nam govori da je vaninstitucionalni tretman najuspješniji, zaključuje sutkinja.

  • 94 slučaja nasilja u školama prijavljena 2022., od kojih 85 vršnjačkih. Prijava je duplo više nego 2021.
  • 1500 djece je prijavljeno u 2021. zbog vršnjačkog nasilja, podatak je MInitarsva rada, obitelji i socijale
  • 418 počinitelja vršnjačkog nasilja u 2022., od kojih 59 ženskih, najviše od 2019. godine, 2021. su bile 34
  • 18 u vršnjačkom nasilju žrtva ima do 18 godina, a počinitelj do 21. Počinitelji ispod 14 godina ne gone se
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.