Obavijesti

News

Komentari 5

'Problem je ipak pod nadzorom, dosad je ušlo 40 posto manje ilegalnih migranata nego lani'

'Problem je ipak pod nadzorom, dosad je ušlo  40 posto manje ilegalnih migranata nego lani'
1

Ministar Selmo Cikotić ustvrdio je kako je ove godine priljev ilegalnih migranata bio za 40 posto manji nego 2019. Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u zemlju je ušlo nešto više od 11 tisuća ileglnih migranata

Odgovarajući na zastupničko pitanje tijekom sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH, održane u Sarajevu, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je kazao kako je tijekom prvih osam mjeseci ove godine u zemlju ušlo nešto više od 11 tisuća ilaglnih migranata, dok ih je prošle godine u istom razdoblju u BiH ušlo više od 18 tisuća.

Cikotić je smanjenje priljeva ilegalnih migranata djelomice pripisao pandemiji koronavirusa koja je praktično zatvorila granice među brojnim državama.

Migranti odbijaju ući u novi smještaj, žele napustiti otok...
Migranti  odbijaju ući u novi smještaj, žele napustiti otok...

Nešto manje od šest tisuća ilaglnih migranata trenutačno boravi u prihvatnim centrima smještenim u Unsko-sanskoj županiji te u okolici Sarajeva.

Cikotić je kazao kako slab nadzor na istočnim granicama BiH prema Srbiji i Crnoj Gori i dalje predstavlja najveći problem kojega neće biti moguće riješiti sve dok se ne poboljša kvaliteta opreme Granične policije i dok se ona ne popuni dovoljnim brojem ljudi.

Graničnoj policiji trenutačno nedostaje oko 500 policajaca jer su vlasti na državnoj razini već godinama izbjegavale osigurati novac za njihovo zapošljavanje. Tek je prije mjesec dana Vijeće ministara BiH odobrilo sredstva za angažiranje 300 novih graničnih policajaca.

Švercer migrantima ranjen dok je bježao od policajaca u Istri
Švercer migrantima ranjen dok je bježao od policajaca u Istri

Među ilegalnim migrantima koji dolaze u BiH, prema podacima policijskih agencija, ove je godine bilo oko 27 posto Afganistanaca, Pakistanaca je bilo 23 posto, a državljana Bangladeša oko 19 posto, dok su 10 posto bili Marokanci.

Ministar Cikotić potvrdio je kako je Pakistan iskazao spremnost da s BiH potpiše sporazum o readmisiji migranata, a ukoliko se to i dogodi bila bi znatno olakšana deportacija onih kojih se ilegalno zateknu u BiH.