Obavijesti

News

Komentari 18

'Probleme u dječjim vrtićima Grad ne želi riješiti dijalogom'

'Probleme u dječjim vrtićima Grad ne želi riješiti dijalogom'
1

Gradonačelnik bi trebao znati da se broj djece ne određuje prema statistici: broj djece na jednog odgajatelja, već je broj djece u skupini određen Državnim pedagoškim standardom

VIDEO

Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH) izražava žaljenje što gradske vlasti Grada Zagreba nisu spremne probleme u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja rješavati dijalogom nego medijskim istupima. Primjerice, izjavom da na jednog odgajatelja „ide“ 8,8 djece Grad Zagreb iskrivljuje sliku i izaziva nepotrebne tenzije. 

Gradonačelnik bi trebao znati da se broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini ne određuje prema statistici: broj djece na jednog odgajatelja, već je broj djece u skupini određen Državnim pedagoškim standardom (DPS). Od 2008. godine DPS-om propisani su i normativi za broj odgajatelja te prostorni, materijalni i ostali uvjeti. 

Problem nepoštivanja DPS-a postoji na području cijele Hrvatske. U praksi se samo dio DPS-a primjenjuje te su uvjeti negdje bolji, a negdje lošiji. Jedan od najvećih problema je prevelik broj djece u vrtićkim skupinama, dok je u jasličkim skupinama on dvostruko veći od propisanog. Veliki broj djece u skupini iznimno je opterećenje i odgajateljima i djeci što dovodi do umanjenja kvalitete rada i utječe na mnogobrojne zdravstvene probleme. Posljedica toga je i veliki broj bolovanja odgajatelja koje tada zamjenjuju kolege, odrađujući dvostruke smjene u prekovremenom radu za koji nisu niti plaćeni. 

Nezadovoljstvo odgajatelja eskaliralo je nakon odluke Grada Zagreba o smanjenju stimulacije odgajateljima koji kreiraju i izvode posebne programe, tim više jer se ne radi o financijskom izdatku iz gradskog proračuna, već se stimulacije odgajateljima isplaćuju isključivo od sredstava koji u tu svrhu dječjem vrtiću uplaćuju roditelji.

Zbog svega navedenoga, u Zagrebu je početkom svibnja održan prosvjed na koji su se i članovi SOOH odazvali u velikom broju, podržavši tako zahtjeve koje smatramo zajedničkim. 

Osuđujemo svaki oblik pritiska na sindikate i djelatnike dječjih vrtića koji su sudjelovali na prosvjedu. Nažalost, takvi pritisci nisu nikakva novost. Njima su bili izloženi i članovi SOOH nakon podizanja tužbi za isplatu božićnica za 2011. godinu. Nakon izravnih i neizravnih pritisaka iz Grada Zagreba te od ravnatelja dječjih vrtića, od 255 članova sindikata koji su podnijeli tužbu, njih čak 135 svoje je tužbe povuklo. 

S ostalim sindikatima koji djeluju na promicanju prava i zaštite radnika u predškolskom odgoju ne ostvarujemo suradnju kakvu bismo željeli. 

Od Sindikata radnika u predškolskim odgoju i obrazovanju Hrvatske, kao sindikata koji okuplja najveći broj članova na području Zagreba, očekivali smo veću uključenost u rješavanje spomenutih problema. Međutim, čini nam se da taj Sindikat djeluje više u interesu poslodavca, nego u korist radnika. 

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uputili smo dopis kojim upozoravamo na nepoštivanje DPS-a, ali nismo dobili zadovoljavajući odgovor. Iako je Ministarstvo potvrdilo da se Grad Zagreb ne pridržava DPS-a u dijelu kojim je propisan maksimalan broj djece u skupinama, ta situacija već godinama nije riješena. Na takav način svjesno se krše pozitivni propisi Republike Hrvatske te se dovodi u pitanje pravo djece na kvalitetan odgoj i obrazovanje, kao i njihova sigurnost. Da je bilo volje i planiranja, do sada bi broj djece u skupinama bio prema normativima.

Pozivamo Grad Zagreb da povuče odluku o smanjenju stimulacije kako bi pokazao barem mali znak dobre volje za rješavanje problema s kojima se suočavaju odgajatelji, a odgovorne diljem zemlje da naprave planove mreža vrtića prema potrebama djece predškolske dobi i njihovih roditelja, a u skladu s DPS-om. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...