News

Komentari 13

Probo Sissi u srce: Kad su ga uhitili bio je sretan i nasmijan

Probo Sissi u srce: Kad su ga uhitili bio je sretan i nasmijan

Austrijska carica i hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta, poznatija kao Sissi, supruga cara Franje Josipa i miljenica javnosti život je završila tragično. Dok je šetala promenadom u Ženevi napao je anarhist

Talijanski anarhist Luigi Lucheni na današnji dan 1898. ubio je austrijsku caricu Sissi. Oštrom je turpijom ubo ravno u srce. Iskrvarila je isti dan u hotelskoj sobi nekoliko sati nakon atentata.Imala je 61 godinu.

Lucheni je zapravo obožavanu caricu ubio iz sasvim slučajno. To zapravo i nije bio njegov prvotni plan. Pod utjecajem anarhističkih ideja, jednostavno je želio ubiti nekog poznatog iz visoke klase, kako bi cijeli događaj dospio u novine. 

Kad je došao u Ženevu meta mu je bio francuski vojvoda od Orleansa. No kako je vojvoda  promijenio raspored putovanja suludi anarhist je ostao bez svoje žrtve. Uskoro je u novinama pročitao  da se u Ženevi trenutno nalazi carica Sissi, pa je odlučio ubiti nju umjesto vojvode. 

Sissi, koja je smatrana najljepšom ženom svoga doba, bila je pomalo buntovničke prirode. Odbijala je zaštitu policije i tjelesnih čuvara, a to je na kraju i 'došlo glave'.

Izgledalo je kao da se ništa nije dogodilo

Dok se ukrcavala na parobrod na Ženevskom jezeru u 13. 35 sati Lucheni se zaletio u nju i uspio ju je probosti tankom oštricom. Ona nije primijetila da je ubodena zbog vrlo čvrsto stegnutog korzeta, pa je nastavila dalje i ukrcala se na parobrod. 

Tek je tada osjetila jaku bol u prsima. Naime, tanka oštrica je probola srce i plića i dovela do krvarenja, koje se izvana nije vidjelo zbog zategnutosti korzeta. 

Dvorska dama grofica Sztaray, koja je cijelo vrijeme bila uz caricu  ispričala je na ispitivanju istog dana što se točno dogodilo.

- Kraj Hotela de la Paix, pred kojim je s druge strane ceste čekao kočijaš u svojoj kočiji, približio se jedan čovjek. Taman ispred nas hinio je da se spotaknuo; napravio je čudan pokret rukom, mislila sam da traži oslonac da ne padne. U tom trenutku nisam primijetila ništa drugo. Ni da je imao oružje u rukama. Baš ništa. Ali u tom trenutku carica je bešumno pala.  Tada sam shvatila da ju je ta osoba sigurno pogodila. Djelovao je neuvjerljivo. Nisam smjesta uvidjela težinu situacije, čim sam se nadvila uplašena nad nju Njezino se Visočanstvo počelo dizati. Pomogli su nam dva kočijaša. U kratko vrijeme Njezino je Visočanstvo bilo ponovno na nogama kraj nas. Smijala se. Uzrujana, upitala sam je na mađarskom: 'Kako ste, Visočanstvo? Nešto Vam se desilo?'. 'Ne.', mirno je odgovorila. U međuvremenu je stigao do nas vratar Hotela Beau-Rivage; prisustvao je strašnoj sceni i zato nas je uporno molio da se vratimo u hotel. 'Zašto?', upitala je carica, 'Moramo se požuriti ako želimo stići na parobrod!'. Stavila je šešir koji je bio ispao, uzela lepezu i suncobran, pozdravila prisutne i krenula - ispričala je caričina dvorska dama.
Izgledalo je kao da se ništa nije dogodilo. Bar je tako djelovalo. Sissi se približila i uhvatila za ruku svoju dvorsku damu.

- Primijetila sam tada da s naporom hoda. Molila sam da mi kaže kako se osjeća. Rekla je: 'Mislim da me malo boli u prsima. Ali nisam baš sigurna'

'U očima sam joj vidjela smrt'

Bile smo već stigle do plovila. Duž mostića parobroda njen korak nije bio baš siguran. Čim se ukrcala na parobrod rekla mi je prigušenim glasom: 'Brzo, vašu ruku! Brzo, molim vas!'. Nisam je mogla pridržati i pala sam s njom na koljena, s njenom glavom naslonjenom na moja prsa. 

Povikala sam: 'Liječnika! Liječnika!' Carica je ležala opuštena u mojim rukama, blijeda. Poslužitelj koji nas je dopratio na parobrod noseći naše ogrtače, dodao mi je vodu. Čim sam je poškropila po licu carica je otvorila oči. S užasom sam u njenim očima vidjela smrt - ispričala je grofica Sztaray koja je tada bila uvjerena da je carica doživjela infarkt.

Kad je parobrod krenuo carica je otvorila oči i nekoliko trenutaka lutala pogledom. Zatim je uz grofičinu pomoć sjela i upitala 'Što mi se desilo?' To su bile njezine posljednje riječi. Nakon toga je izgubila svijest.


- Otvorila sam joj bluzu i svileni korzet da bi mogla lakše disati. Čim sam odvezala vrpce primijetila sam na donjoj odjeći tamnu mrlju, veličine novčića. Odmaknula sam odjeću i otkrila ranicu u visini srca. Kapljica krvi se zgrušavala. U tom sam trenutku shvatila težinu situacije. Carica je probodena nožem! Nisam shvaćala zašto nisam prije primijetila što se desilo. Pozvala sam komandanta parobroda i rekla: 'Na vašem brodu leži na smrt ranjeno Njezino Visočanstvo Elizabeta, austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica. Ne možemo dozvoliti da umre bez liječnika i vjerske utjehe. Molim vas, naredite hitan povratak!'. Komandant se udaljio bez riječi i parobrod je promijenio smjer, u pravcu Ženeve. - ispričala je grofica.

Carica Sissi umrla je isti dan.

Ubojica se objesio u zatvoru

Atentator Lucheni je uskoro uhićen. Na fotografijama uhićenja uočljivo je njegovo nasmijano lice. Naime, bio je sretan što je uspio ubiti nekoga iz vladajuće klase.

- Siguran sam da bih ponovno počinio ono što sam učinio! I ne kajem se nizašto!- kazao je na suđenju.

Lucheni je osuđeni na doživotni zatvor. Nakon čitanja presude viknuo je prisutnima u sudnici: 'Anarhija kraljuje! Smrt aristokraciji!'

Dvanaest godina kasnije Lucheni se remenom hlača objesio u zatvorskoj ćeliji.
 

Najčitaniji članci