Obavijesti

News

Komentari 74

Probuđeni div Peđa Grbin zove na novi prosvjed protiv HDZ-a. Je li možda ipak malo zakasnio?

Probuđeni div Peđa Grbin zove na novi prosvjed protiv HDZ-a. Je li možda ipak malo zakasnio?

U protekle četiri godine bilo je nebrojeno prilika da SDP pozove građane na prosvjed protiv HDZ-ovih afera, skandala, promašaja i neuspjeha. Sada najavljuje novi prosvjed, za mjesec dana. Je li to formula za uspjeh?

VIDEO

"Gospodo iz HDZ-a, vi ste najobičnije kukavice", ispalio je jutros probuđeni div Peđa Grbin nakon što je HDZ-ova većina odbila njegov zahtjev za raspuštanjem Hrvatskog sabora.

I bio je u pravu.

Bila bi, naime, prava hrabrost da je HDZ s partnerima raspustio parlament na zahtjev oporbe. Možda bi to spadalo u domenu ludosti. Posve je jasno da će HDZ raspustiti Sabor kad njemu to bude odgovaralo, pod njegovim uvjetima, na njegov način.

Uostalom, Andrej Plenković najavio je da želi iscijediti zadnju kap svog veleuspješnog mandata, a to vrijedi i za saborske zastupnike. Ako je Peđa Grbin doista htio na izbore, nije onda trebao tražiti raspuštanje parlamenta.

Pazi na kletvu

No izbori nisu zec da pobjegnu, pa će tako Grbin i oporba dobiti parlamentarne izbore, a tada jedino mora paziti da ne padne žrtvom stare kletve, dabogda dobio što si tražio.

Ipak, Grbin je jutros u Saboru poslao puno važniju poruku. "Vašeg lopovluka je dosta i s ovog mjesta najavljujem da će se prosvjedi nastaviti", izjavio je predsjednik SDP-a, najavljujući prvi prosvjed za 23. ožujka, ne samo u Zagrebu nego u cijeloj zemlji. 

Reklo bi se, odnio vrag prišu.

Vatrica bunta

Čini se da bi Peđa Grbin želio iskoristiti momentum nakon nedavnog prosvjeda na Markovu trgu, htio bi održavati vatricu građanskog nezadovoljstva, držati oporbene glasače u pripravnosti, tempirati njihovu mobilizaciju, da bi onda ispalo da probuđeni prosvjednici moraju čekati skoro mjesec dana do novih demonstracija.

A opet, možda u tom periodu taman napune baterije.

Pitanje je, naravno, hoće li prosvjedi pomoći.

Naravno, iznervirat će Plenkovića i natjerati ga da iz sebe izvuče svoju najgoru orbanovsko-vučićevsku retoriku.

Nije velika drskost

Ali tražiti raspuštanje parlamenta u izbornoj godini ne može se smatrati nekom velikom političkom drskošću, kao što se organizacija prosvjeda uoči predizborne kampanje može ipak doživjeti kao cinični oportunizam. Hrvatska je zasluživala prosvjede i u prethodne četiri godine, građani su gnjevni i frustrirani već godinama, ali SDP-u nije tada padalo na pamet pozvati svoje simpatizere na ulicu i koristiti mogućnost javnog pritiska na vlast.

Više su bili posvećeni organiziranju oporbenih buna i igrokaza u Saboru na koji nitko više ne obraća pažnju.

Po nekoj logici, danas bi trebalo pripremati građane za izlazak na birališta, a ne na ulicu.

Jer u tome leži problem s Grbinovim najavama.

Ispucati frustraciju

Možda će na demonstracijama stvoriti revolucionalnu atmosferu antivladina plebiscita, zagrijati atmosferu i nabrijati glasače, no isto tako bi se moglo dogoditi da građani ispucaju svoju frustraciju na ulici, pod parolama i plakatima, uz prigodni kulturno-umjetnički program i pljuvanje po HDZ-u. A onda zaboraviti izaći na izbore.

Slično kao i s anketama, gdje se ispitanici obruše na vlast i pohvale da će glasati za oporbu, a onda misle kako je izlazak na izbore tek suvišna gnjavaža. Oni su već iskalili svoj bijes u anketi. Sad ih je to prošlo.

Vlast se ne ruši na ulici, koliko god se HDZ u prošlosti trudio uvjeriti nas u suprotno, već na biralištima. Ono što Grbin zove demonstracijama, trebali bi biti predizborni skupovi oporbe posvećeni artikuliranju poruka i motiviranju birača, naročito neodlučnih, mladih, pasivnih, da izađu na izbore i zaokruže opciju koja zaslužuje doći na čelo države.

Protestni glasovi mogli bi u ovoj državi završiti u krivim kutijama.

Ili se iscrpiti na društvenim mrežama.

Što će Plenki servirati?

Povod nedavnom okupljanju na Markovu trgu bio je Ivan Turudić. Njega se već zaboravilo, Radost i Lipa su se ispuhali. Koji će povod biti 23. ožujka? Na što će se građani nabrijati do tada? I još važnije, što će Andrej Plenković servirati oporbi do tada?

Lijeva oporba, naročito SDP, kronično je nesposobna artikulirati nezadovoljstvo svojih glasača i simpatizera. Prosvjedi su trebali biti nakon svake afere, svakog uhićenja, svakog bezobrazluka. A ne sad kad su građani već otupjeli na afere i na uhićenja i na činjenicu da je HDZ ogrezao u korupciju.

Probuđeni i razgoropađeni Grbin želi sada probuditi građane iz letargije i uvjeriti ih u ono što su i sami već odavno shvatili, da je HDZ opasnost za Hrvatsku. 

Veći izazov mogao bi biti uvjeriti ih da je SDP, s ostatkom lijeve oporbe, vrijedan njihova izlaska na birališta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...