News

Komentari 0

'Prodaja podružnica Sberbanke u regiji ne utječe na vlasništvo Sberbanke u Fortenova grupi'

'Prodaja podružnica Sberbanke u regiji ne utječe na vlasništvo Sberbanke u Fortenova grupi'

Sberbank of Russia, pak, najveća je ruska banka, na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije

"Navedena prodaja ni na koji način ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. Sberbank Rusija i dalje je najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe", objavili su iz Fortenova grupe vezano uz informaciju o prodaji banaka-podružnica Sberbank Europe AG u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limit.

Iz Sberbank Europa u srijedu su izvijestili o prodaji svojih podružnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji beogradskoj AIK Banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

Sberbank Europe, naime, potpisao je ugovor s AIK bankom a.d. Beograd, Gorenjskom bankom d.d., Kranj, koja je u vlasništvu AIK banke, i Agri Europe Cyprus Limitedom o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.), navodi se u priopćenju.

Ukupna imovina tih pet banaka podružnica Sberbanke krajem 2020. godine iznosila je 7,33 milijarde eura, a upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata.

Kako navode iz Sberbank Europe, odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi donijeli su kako bi se usredotočili na svoja ključna tržišta i ispitali nove poslovne modele. Sberbank Češka, napominju, ostaje u njihovom vlasništvu i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom.

Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG, naveli su iz te banke. Dodaju da su kupci u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini, navode još iz te banke.

Iz ruske banke najavili su ljetos da se namjeravaju za godinu-dvije povući s europskog tržišta, kao i da namjeravaju u dvije godine prodati većinski udjel u Fortenovi, u sklopu koje posluje i slovenski Mercator. Banka je, naime, bila najveći kreditor bivšega Agrokora, a poslije postizanja nagodbe Agrokorovih vjerovnika u postupku izvanredne uprave preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora.

Inače, Sberbank je u Hrvatskoj prisutan od 2012. godine, nakon što je Sberbank Europe kupio Volksbank International, u koji je spadala i Volksbank Hrvatska. Banka ima 31 poslovnicu i na domaćem tržištu je osma po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu.

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču bankovna je grupa u potpunom vlasništvu Sberbank of Russia. Krajem 2020. ukupna imovina Sberbank Europe iznosila je 13 milijardi eura, imala je oko 800.000 klijenata, upravljala sa 187 poslovnica i imala više od 3.900 zaposlenika diljem Europe.

Sberbank of Russia, pak, najveća je ruska banka, na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. U većinskom je državnom vlasništvu, pri čemu ruska vlada ima 50 posto +1 dionicu s pravom glasa.

Ćorić: Prodaja Sberbank Hrvatske neće izazvati promjene u vlasništvu Fortenove

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da neće doći do nikakve promjene u vlasničkoj strukturi Fortenova grupe nakon što je Sberbank Europe prodala dio svojih podružnica u CEE regiji, pa tako i hrvatsku, beogradskoj AIK banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

"Kupoprodaja na bankovnom tržištu pod ingerencijom je odnosno regulatornim okvirom Hrvatske narodne banke. Koliko shvaćam, riječ je o jednoj od podružnica Sberbanke u ovom dijelu Europe", odgovorio je Ćorić na upit novinara nakon sjednice Vlade kako komentira tu transakciju.

Na pitanje hoće li doći do promjene vlasničke strukture u Fortenova grupi, u kojoj ruska Sberbanka ima gotovo 40 posto vlasničkog udjela, odgovorio je da neće doći ni do kakvih poremećaja u njezinoj vlasničkoj strukturi. "Po tom pitanju ne očekujemo nikakve promjene", izjavio je kratko Ćorić.

Ranije danas i Fortenova grupa je objavila da prodaja podružnica Sberbanke u regiji ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. "Navedena prodaja ni na koji način ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. Sberbank Rusija i dalje je najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe", objavili su iz Fortenova grupe.

Iz Sberbank Europa u srijedu su izvijestili o prodaji svojih podružnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji beogradskoj AIK banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

Kako navode iz Sberbank Europe, odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi donijeli su kako bi se usredotočili na svoja ključna tržišta i ispitali nove poslovne modele. 

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini, navode još iz te banke.

Iz ruske banke najavili su još ljetos da se namjeravaju za godinu-dvije povući s europskog tržišta, a također namjeravaju u dvije godine prodati i većinski udjel u Fortenovi, u sklopu koje posluje i slovenski Mercator.

Ta ruska banka je, naime, bila najveći kreditor bivšega Agrokora, a poslije postizanja nagodbe Agrokorovih vjerovnika u postupku izvanredne uprave preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora.

Inače, Sberbank je u Hrvatskoj prisutan od 2012. godine, nakon što je Sberbank Europe kupio Volksbank International, u koji je spadala i Volksbank Hrvatska. Banka ima 31 poslovnicu i na domaćem tržištu je osma po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu.

Najčitaniji članci