Obavijesti

News

Komentari 62

'Profesor Tuđman je bio blag i dobar čovjek. Nije bio tipičan političar, svi su ga cijenili...'

'Profesor Tuđman je bio blag i dobar čovjek. Nije bio tipičan političar, svi su ga cijenili...'
7

HDZ-ov saborski zastupnik, profesor Miroslav Tuđman preminuo je u nedjelju navečer od posljedica korona virusa. U ponedjeljak je u Saboru otvorena Knjiga žalosti u koju su se upisali premijer i predsjednik Sabora

VIDEO

S velikom sam tugom primio vijest da je naš kolega i prijatelj, profesor Miroslav Tuđman preminuo. I zaista me ta vijest duboko pogodila iako smo znali da njegovo zdravstveno stanje nije dobro i da se borio s teškom bolešću. Nažalost, nije izdržao, poručio je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković prilikom upisivanja u Knjigu žalosti u Saboru za preminulog HDZ-ovog zastupnika Miroslava Tuđmana. 

Prvorođenac bivšeg predsjednika države Franje Tuđmana, podsjetimo, preminuo je u nedjelju navečer u Klinici Fran Mihaljević od posljedica korona virusa. U bolnici je završio još početkom siječnja, ali, nažalost, nije se uspio izboriti.

Profesora Tuđmana Jandroković će pamtit u prvom redu, istaknuo je, kao dobrog, dobronamjernog i blagog čovjeka.

- Nije bio tipičan političar, znam da ga cijene kako kolege iz HDZ-a, tako i ostali saborski zastupnici jer se uvijek zalagao za argumentiranu i stručnu raspravu. Posebno bih naglasio, to možda ni ne znate, da je bio strastveni zagovornik toga da idemo u reformu Sabora na način da se jača njegov dignitet, kvaliteta i stručnost rasprava, zagovarao je da se puno više i ozbiljnije radi kroz saborske odbore i u tome je zaista bio ustrajan - istaknuo je podsjetivši kako je profesor Tuđman tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao čitav niz važnih funkcija. 

'Odrastao sam u kući u kojoj se nikad nisu pričali vicevi, nije se ni pilo, sve je bilo ozbiljno...'
'Odrastao sam u kući u kojoj se nikad nisu pričali vicevi, nije se ni pilo, sve je bilo ozbiljno...'

- Pamtit ćemo ga  i kao jednog od utemeljitelja hrvatske obavještajne zajednice, dao je svoj veliki doprinos u stvaranju institucija hrvatske države i u borbi za njenu neovisnost, samostalnost, a posebno važna je i njegova uloga u Domovinskom ratu - rekao je. 

Siguran je, naglasio je predsjednik Sabora, da će ga brojni naraštaji pamtiti. 

- Ostaje veliki gubitak za sve nas u Saboru. Iskazujem sućut i suosjećanje s obitelji Tuđman, znam da je svoju obitelj najviše volio, često smo o tome zajedno i razgovarali. Bili smo u ovih 10 godina dva puta zajedno i u istim lokalnim jedincima na izbornim listama, tako da me osim političkih veza uz njega veže i prijateljski te korektan ljudski odnos - zaključio je. 

Zagreb: Posljednji ispraćaj Žarka Domljana

U Knjigu žalosti upisali su se i premijer i šef HDZ-a, Andrej Plenković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner i mnogi drugi. 

- Profesor Tuđman je u proteklih 30-ak godina slobodne, moderne i suverene Hrvatske zasigurno bio jedan od onih aktera koji su pridonijeli demokratizaciji zemlje i, možemo slobodno reći, procesu izgradnje hrvatskih institucija. Bio je jedan od utemeljitelja sigurnosno-obavještajnog sustava, politički angažiran, znanstvenik, čovjek koji je vrlo studiozno pristupao svom radu u Saboru, stranačkom životu - rekao je Plenković naglasivši također kako je profesor Tuđman uživao poštovanje brojnih aktera, neovisno o političkoj pripadnosti. 

- U ime Vlade, HDZ-a i svoje osobno ime njegovoj supruzi Vanji, koju jako dobro poznajem, majci, sestri, bratu, kćerima, unucima izražavam sućut i žaljenje da smo ga izgubili. S ponosom ćemo se sjećati da smo pratili njegov rad i cijenili njegov doprinos slobodnoj Hrvatskoj - poručio je premijer. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"