Obavijesti

News

Komentari 240

Proglasit će ga svetim iako su mu priznali samo jedno čudo

Proglasit će ga svetim iako su mu priznali samo jedno čudo
5

Papi Ivanu XXIII priznato je samo jedno čudo, ozdravljenje redovnice Caterine Capitani 1966. Na ranu su joj stavili moći Pape. Imala je viziju u kojoj joj se obraća

VIDEO

Ivan Pavao II., karizmatični Papa koji je 27 godina bio poglavar Katoličke crkve, i papa Ivan XXIII., sazivatelj Drugog vatikanskog koncila, zvan Dobri papa, bit će proglašeni svetima 27. travnja, prvu nedjelju nakon Uskrsa. Tim povodom cijeli tjedan, svaku večer, objavljujemo priče o njima u specijalu Kanonizacija Pape.

Ivan XXIII. slavljen je zbog svoje uloge u Drugome vatikanskom koncilu, a nakon njegove smrti 1963. zabilježeno je tek jedno čudo, ali papa Franjo smatra da je to dovoljno jer je Ivan XXIII živio svetačkim životom, u herojskoj vrlini. 

Čudesno ozdravljenje redovnice Caterine Capitani

Čudo o kojemu je riječ verificirano je za njegovu beatifikaciju 2000. godine i papa Franjo odlučio je da se ide izravno na kanonizaciju. Kako kažu stručnjaci, kanonizacija u Katoličkoj crkvi samo na zemlji formalizira ono što već jest na nebesima.

Papi Ivanu XXIII pripisuje se čudesno ozdravljenje francuske redovnice Caterine Capitani iz družbe Kćeri ljubavi. Njezina bolest se pojavila 1962. kada je imala 18 godina, samo nekoliko mjeseci nakon što se zaredila. Osjećala je nepodnošljivu bol na području između srca i trbuha.  Ignorirala je bol, a onda je počela povraćati krv. Uslijedila su brojna klinička ispitivanja, kontrole i liječenja po bolnicama. Napuljske bolnice nisu uspijevale otkriti uzrok i nakon nekog vremena su digle od nje ruke. Na kraju je Capitani završila kod dr. prof. Giuseppea Zanninija, poznatoga svjetskog stručnjaka za kirurgiju krvnih žila. Operacija je trajala pet sati. Odstranjen joj je želudac, osim jednog djelića veličine šljive, a izvađene su i gušterača i slezena.

Izliječile su je moći pape Ivana XXIII

Prije operacije rekla je da se molila Djevici od Pompeja kojoj je oduvijek bila odana. Idući dan, dok je zahvaljivala Djevici na uspješnoj operaciji, jedna od redovnica joj je rekla da ju je papa Ivan spasio. Stavila je njegovu sliku uz Katarinin krevet i čitavu noć se molila. Capitani joj nije vjerovala, ali je zadržala sliku Pape.

Dva tjedna nakon te operacije počela je u velikoj količini povraćati želučane sokove koji su bili toliko kiseli da su palili kožu. Dr. Zannini više nije znao što bi s njom, pa ju je poslao u rodni zavičaj misleći da će joj tamošnja klima pomoći. No, nakon dva mjeseca Capitani je ponovno bila u bolnici. Na trbuhu se stvorio otvor kroz koji su izlazili želučani sokovi, a tjelesna temperatura se popela na visokih 40 stupnjeva. Liječnici su joj dijagnosticirali upalu plaća i potrbušnice.

19. svibnja 1966. Capitani je položila redovničke zavjete kao da je na samrti, iako nije bila dovršila novicijat. Primila je i sakrament bolesničkog pomazanja.  22. svibnja redovnice su joj donijele moći pape Ivana XXIII iz Rima - komad plahte na kojoj je Papa umro. Capitani je relikviju stavila na ranu na trbuhu te se molila Papi da ju uzme na nebo. U snu je čula muški glas kako zaziva njezino ime, mislila je da je to dr. Zannini. No, kad se okrenula ugledala je papu Ivana koji je stajao uz njezin krevet, kasnije je ispričala Capitani. Držao je ruku na njezinoj rani te joj rekao da su mu se mnogi molili, ali rijetki tako predano kao ona. 

Papa Ivan obratio joj se u snu

- Ne boj se, sada si izliječena. Držat ću ruku na tvojoj rani. Jedi sve što si jela i prije. Nazovi liječnika neka ti spusti temperaturu, pregleda te i vidjet ćeš da je sve prošlo - rekao joj je Papa, govorila je kasnije Capitani.

Vizija je nestala, a tek kasnije je shvatila što se dogodilo. Pitala se je li sve bio samo san. Nije više osjećala bol. Kada su redovnice ušle u sobu vidjele su Caterinu kako sjedi u krevetu, rekla im je što se dogodilo. Donijele su joj hranu, a nakon što je sve pojela, redovnice su mislile da je sve izašlo kroz ranu. Međutim, nije ničega bilo. Redovnice su u čudu pale na koljena, plakale su od sreće. Rana je potpuno nestala, a kasnije više uopće nije bilo tragova bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa