News

Komentari 0

Proizvođač kamiona Scania radi pandemije korone razmišlja o ukidanju 5 tisuća radnih mjesta

Proizvođač kamiona Scania radi pandemije korone razmišlja o ukidanju 5 tisuća radnih mjesta

Scania je članica grupe Volkswagen a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7.800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih. Proizvodnja u Europi, Latinskoj Americi i Aziji

Švedski proizvođač kamiona Scania objavio je u ponedjeljak da zbog smanjene potražnje u vrijeme pandemije korona virusa razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mjesta.

- Kriza zbog korona virusa prisiljava nas da smanjimo razinu aktivnosti, a to znači da prema našim procjenama imamo 5.000 više zaposlenih u svijetu no što nam je potrebno - priopćio je izvršni direktor Henrik Henriksson.

Scania će po njegovim riječima provesti "analizu do 1.000 radnih mjesta s visokom stručnom spremom" u sjedištu u Sodertalju, južno od Stockholma.

S obzirom na procjenu o sporoj obnovi potražnje, "organizaciju moramo prilagoditi novom stanju već u ovoj godini", rekao je Henriksson.

Tvrtka je odbila komentirati kako će potez utjecati na radna mjesta u drugim zemljama.

Navode da su koristili pakete potpore za radnike na skraćenom radnom vremenu, koje im je odobrilo nekoliko vlada, a poduprli su ih sindikati i zaposleni.

Predstavnici sindikata s upravom i odborom rade na nalaženju mogućnosti za uštedu troškova, ali to ne isključuje smanjenje broja radnih mjesta.

Scania je članica grupe Volkswagen a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7.800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih. Proizvodnja joj je organizirana u Europi, Latinskoj Americi i Aziji.

Najčitaniji članci