Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Prokleo predsjednike izabrane u godini koja završava s nulom

Prokletstvo Tecumseha (prokletstvo američkih predsjednika): Duhovni vođa indijanskog plemena prokleo je u 19. stoljeću američke predsjednike jer im je američka vojska uzela zemlju i poklala ljude

Foto: screenshot/Youtube
24 komentara

Tecumseh je bio indijanski poglavica kojeg su u ratu 1811. godine američki vojnici više puta prevarili. Cijelom plemenu su uzeli zemlju i sve ih poubijali. 

Tecumsehov brat, duhovni vođa plemena je za vrijeme bitke u kojoj je konjica generala Williama Harrisona, budućeg američkog predsjednika, napravila  veliki pokolj nad Indijancima sazvao "duhove svojih predaka" i s njima odlučio prokleti Harrisona.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

"Postat ćeš velikim poglavicom bijelog naroda ali nećeš do kraja izvesti svoj mandat, ni ti niti bilo koji poslije tebe koji bude izabran u godini koja završava s nulom, umrijet ćeš nasilnom ili prirodnom smrću, tako mi Manitua, ovako će biti. I svaki put kad umre, neka se svi sjete smrti mog naroda"

Idućih 100 godina svi američki predsjednici izabrani u nultoj godini su umirali tijekom mandata. Ljudi su počeli vjerovati u kletvu, u "prokletstvo Tecumseha".

Svi su počeli umirati...

William Harrison je izabran za predsjednika 1840. godine, a umro je nakon svega mjesec dana vladanja i tako postao američki predsjednik sa najkraćim mandatom u povijesti. On je inauguracijski govor, najduži u američkoj povijesti, držao po vrlo hladnom i kišovitom vremenu, a nije htio odjenuti kaput. Umro je od upale pluća.

1860. izabran je svima dobro poznati Abraham Lincoln, koji je izgurao prvi mandat do 1864. godine, a nakon produživanja mandata je ubijen u atentatu u kazalištu 1865.

1880. izabran je James Garfield, koji se na poziciji predsjednika zadržao tek šest i pol mjeseci, a ubijen je u atentatu  dok se zajedno sa suprugom šetao ulicama Washingtona.

1900. je na izborima pobijedio William McKinley. U rujnu 1901. teško je ranjen u atentatu, u njega je za vrijeme posjete gradu Buffalu pucao anarhist  Leon Czolgosz. Osam dana kasnije predsjednik je umro.

1920. godine za predsjednika je izabran  Warren Harding. Umro je od "nepoznate bolesti" tri godine kasnije. Naime,Hardingova smrt se službeno pripisivala srčanom ili moždanom udaru, ali je odbijanje gđe Harding da dozvoli autopsiju dovelo do niza teorija zavjera i špekulacija.

Foto: wikipedia William McKinley(lijevo) preminuo je od posljedica atentata a Warren Harding (desno) umro je od

1940. godine po treći put za predsjednika je izabran Franklin D. Roosevelt, jedan od najpoznatijih američkih predsjednika. Izgurao je mandat do kraja, opet izabran 1944. ali taj mandat nije izgurao do kraja. Prokletstvo je 'proradilo'. Umro je od izljeva krvi na mozak tri mjeseca nakon što mu je započeo četvrti mandat.

1960. inauguriran je John Fitzgerald Kennedy, a ubijen je u atentatu 1963. na ulicama Dallasa.

Reagan i Bush razbili kletvu

Međutim, posljednja dva predsjednika Ronald Reagan i George Bush uspjeli su preživjeti do kraja mandata i razbiti kletvu.

Reagan je izabran 1980. a on je uspio preživjeti atentat te je nakon oporavka izgurao još cijela dva mandata. Na njega je 1981. pucao propali student John Hinckley Jr.a metak atentatora prošao samo nekoliko centimetara od njegova srca

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message