Obavijesti

News

Komentari 27

Promocija knjige o ljudima s Banije: 'Nećemo prestati pisati. Ne damo da budu Zaboravljeni'

Promocija knjige o ljudima s Banije: 'Nećemo prestati pisati. Ne damo da budu Zaboravljeni'
7

U Zagrebu i Glini održane su promocije knjige ‘Čekaonica za drugi svijet’. U Glini su se pojavili brojni protagonisti serijala ‘Zaboravljeni’

VIDEO

Došepao je oslonjen na štake, u pratnji sina. Odjeven u modri sako, sa zgužvanim novinama u džepu. Zadnji put sam Ivana Kaurića vidio u prosincu, nije mogao ustati iz kreveta. Plakao je kad je vidio svoju staru violinu.

U petak, 7. srpnja, u Glini je održana promocija knjige “Čekaonica za drugi svijet”. Pisao sam je tijekom studenog i prosinca prošle godine. Objavili smo 29 priča u sklopu serijala “Zaboravljeni”, koje su objavljivane svakoga dana, sve do godišnjice kobnog potresa koji je slomio Baniju.

Glina: Promocija knjige Denisa Mahmutovića "Čekaonica za drugi svijet"

Iako im se kuće mogu pronaći na zemljopisnim kartama, a imena u telefonskim imenicima, ljudi na Baniji u stvarnosti ne postoje. Barem ne u punom smislu te riječi. Ove riječi su stajale iznad svakog objavljenog teksta. Ideja je bila jednostavna - pronaći ljude, žive ljude koji i dalje, unatoč Richterovim stupnjevima, srušenim kućama, desetljećima bijede i potpunoj političkoj rezigniranosti, opstaju u ovom komadu Hrvatske. Htio sam natjerati čitatelje u sretnijim dijelovima zemlje da ne pročitaju njihovu priču, sažale se, uzdahnu, okrenu stranicu i zaborave na ljude. Htio sam ih ugurati u lice svima. Da znaju da su tu.

Junaci knjige

Priče smo uvrstili u knjigu, opremljenu i fotografijama sjajnog Davora Puklavca, koji je svojim objektivom zabilježio više detalja nego što je ijedna rečenica mogla ilustrirati. Knjiga će biti sačuvana u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Čak i ako je nitko ne prolista, oni, junaci “Zaboravljenih”, ostat će na nekoj polici ili u nekom virtualnom fasciklu. Neće biti zaboravljeni.

Zagrebačka promocija održana je dva dana ranije, u srijedu, u Novinarskom domu. Ali ona stvarno važna, ona zbog koje je knjiga tiskana, a članci objavljivani, održana je u petak u Glini.

Glina: Promocija knjige Denisa Mahmutovića "Čekaonica za drugi svijet"

Pojavio se Ivan Kaurić, čovjek koji je, kako je rekao, nekad imao sve, obišao pola svijeta, završio više zanata, svirao više instrumenata, živio više života, a sad nema ništa. Prije sedam mjeseci nije mogao ustati iz kreveta. U petak je hodao Glinom i primio u ruke stranice sa svojim riječima.

Bio je tu i Lazo Vojnović, stari gospodin iz Balinca, koji je nekad znao svaku ljekovitu travu i gljivu u svom susjedstvu, a sad je ostao sam. Doktor Lazo, kako su ga nekad zvali, također je talentirani glazbenik. Čovjek koji cijeni društvo i pjesmu.

Novinar 24sata predstavio knjigu o ljudima s Banije: 'Neprihvatljivo je da blijede'
Novinar 24sata predstavio knjigu o ljudima s Banije: 'Neprihvatljivo je da blijede'

Neće biti zaboravljeni

Bio je i Pajo Trkulja, simpatični brkonja koji je prijetio vješanjem ako mu ne uvedu struju. Odbijao je živjeti kao životinja. Uveli su mu je. Nitko se ne zajebava s Pajom.

Bili su i Mara i Ivan Stoprd, stanovnici kontejnerskog naselja u Petrinji, koji su se, nažalost, navikli na uske limene zidove i kojima njihov razbijeni dom sad izgleda neprirodno veliko.

Bio je i Dragan Priljeva, koji je ostao bez supruge i bez kuće. Od nekretnina su mu ostali samo kontejner, napukla garaža i mrtvački sanduk koji je sam sebi napravio.

Bila je i Dika Krznarević, kojoj jabuke padaju po metalnom kontejnerskom krovu i koju je život slomio kao i zidove njene nekadašnje kuće.

Bila je i Ljuba Kokić iz Bojne, koja samo želi da joj sin ozdravi. Bila je i Marica Tahirović, koja kaže da nije ni na nebu ni na zemlji. Bila je i Dada Prišić, mlada i energična žena koja uredno komunicira s Bruxellesom, ali u Petrinji su gluhi na njene potrebe.

Glina: Promocija knjige Denisa Mahmutovića "Čekaonica za drugi svijet"

Bila je i Slađana Kardaš sa svojim Branom, vjernim pratiteljem u kojega se zaljubila uz svjetlost jedne svijeće. Bio je i stari Stevan Baljak, zadnji čovjek u Europskoj uniji koji o konjima priča ljepše nego što neki govore o ljudima. Bio je i Mićo Lončar, na štakama, jedini stanovnik mračne i napuštene škole u Boroviti.

Bili su, naposljetku, i Jandre i Štefica Pereković, čija lica krase naslovnicu knjige i čiji sam izraz, čekaonica za drugi svijet, kako su opisali sadašnju Baniju, posudio za naslov knjige.

Bila je i Branka Bakšić Mitić, koja već godinama neumorno pomaže sugrađanima, kao i Simona Horvat, koja u svojoj maloj ambulanti pruža pomoć i utjehu ljudima s Banije. Bili su i drugi volonteri, čovjek do čovjeka, koji nisu zaboravili na ono što nas čini ljudima.

Pričali smo, grlili se i smijali. Kao da tih sedam mjeseci nije prošlo.

Neće biti zaboravljeni. Ne samo zbog ove knjige. Nećemo prestati pisati o njima. Nećemo ih prestati posjećivati. Nećemo mirno pustiti da čekaju na drugi svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...