Obavijesti

News

Komentari 506

'Propala mi je želja da upišem fakultet. Ovo je iživljavanje!'

'Propala mi je želja da upišem fakultet. Ovo je iživljavanje!'
3

Ministar Jovanović oformio je stručni tim koji će riješiti sporni ispit iz hrvatskog. Sudeći po komentarima maturanata većina ih se pogubila čim je pogledala ispit

VIDEO

Ispit mi je pljunuo u facu i zgazio me kao najgubavijeg psa! Mi smo im samo pokusni kunići i stoka! Pitanja su jako dvosmislena, pa tako i odgovori mogu biti, nerazumljiva i zbunjujuća!

Ovo su najblaže pritužbe razočaranih maturanata koji su u srijedu polagali prvi dio ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. Bilo je tu i vrijeđanja cijelog obrazovnog sustava i Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koje je sastavljalo pitanja.

Sudeći prema komentarima na forumima, društvenim mrežama, internetskim portalima, većina ih se pogubila čim je pogledala ispit. Tvrde da dio gradiva nisu niti učili u sve četiri školske godine te da su im neka pitanja potpuna nepoznanica.

- Imali smo osam književnih tekstova koje smo morali analizirati, više nego prethodnih godina. Kako bismo uspjeli riješiti sva pitanja, moramo imati vrhunsko predznanje o svim segmentima, kada je napisano, pod kojim okolnostima, karakterizacija likova i to sve iz 20-ak ponuđenih riječi izvučenih iz djela. Znači svaku sitnicu za najmanje 100-tinjak djela - govori učenik Marko, koji nam se javio u redakciju, a koji je, iako je završio strukovnu školu, polagao “jači” hrvatski kako bi upisao bolji fakultet. No ni gimnazijalcima nije bilo lako, kao naprimjer shvatiti kontekst Ujevićeva “Oproštaja” pisanog starom, većini nerazumljivom, čakavštinom. Prigovori su ubrzo došli i do ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

- Prije sedam dana maturanti su slavili kraj školovanja, a ja sam im poželio puno sreće i uspjeha. Danas je većina ogorčena. Telefon mi nije prestajao zvoniti. Zvali su me ogorčeni maturanti, njihovi roditelji i nastavnici. Smatraju da pitanja nisu objektivan test srednjoškolskog znanja već obično iživljavanje na učenicima. Ne mogu reći valjaju li ispiti ili ne jer ih nisam vidio, ali čim sam čuo prigovore, naručio sam da ih centar dostavi našem ministarstvu - rekao je Jovanović i odmah se sastao s ravnateljem centra Goranom Sirovatkom.

Zatražio je da mu dostavi test. Povjerenstvo će ga analizirati, a sačekat će i rezultate prolaznosti učenika ovog dijela mature.

- Ako se ispostavi da pojedina pitanja ne valjaju, ona se neće vrednovati. To neće biti prepreka za upis na fakultet - pojasnio je ministar. Ipak, i sam se pomalo ogradio. Kazao je da je istraživanje dokazalo kako su hrvatski učenici slabiji u razumijevanju tekstova koje čitaju te praktičnoj matematici u svakodnevnom životu, pa da je moguće da su postavljena pitanja ipak bila korektna.

Sirovatka je bio puno kritičniji.

- Test su kreirali ljudi koji rade u školama, a ne profesori s fakulteta. On predstavlja sadržaj koji se poučava u srednjim školama. Kad se polaže na višoj razini, prilagođen je gimnazijskom sadržaju. Ne vjerujem da je ispit nekom učeniku iz Dalmacije ili Slavonije bio teži ili lakši zbog dijalekta. Vjerojatno je onima koji se nisu pripremili sve bilo problem - rekao je Sirovatka. Neće se buniti da se izbace pojedina pitanja ako stručnjaci utvrde da je to potrebno. Ipak, učenicima se čini kako sad svi čiste ruke od krivice za pitanja zbog kojih oni doslovno nisu mogli spavati.

Jovanović tvrdi da njegovo ministarstvo nije nadležno za pitanja na državnoj maturi nego samo centar. S obzirom na to da je državna matura bitan korak u daljnjem obrazovanju maturanata, pitaju se kako ministarstvo o tome nema pojma.

Primjeri pitanja koja su zbunjivala

Kakvi su trgovački putnici u Kafkinu “Preobražaju”? Moglo se u testu zaokružiti da su bahati (ništa ne rade, baš ih briga za posao), ali i zaštićeni (žive kao u haremu)...

Kakav je Holden iz Salingerova “Lovca u žitu” kad je htio letjeti na atomskoj bombi? Buntovan? A možda i poremećen...

Prof. Radobuljac: Upozoravali smo na nelogičnosti!

Kolegice i ja godinama smo upozoravali na niz nelogičnosti u organizaciji državne mature. Godinama sam bila službeni ocjenjivač eseja i sudjelovala sam u određivanju pragova prolaznosti. 
I onda smo odustale!

Jednostavno je, svi u stručnom povjerenstvu su imenovani, postavljeni, dobro plaćeni. Zašto bi reagirali na kritike nastavnika i učenika? Nadalje, kada se sjetim ponosa učenika nakon dobro riješenih testova, pročitanih lektira, pametnih zaključaka i nasmijanih lica, pitam se tko ih uvjerava da ne znaju? - napisala je na profilu ministra na Facebooku profesorica Lilijana Radobuljac iz Vukovara i dobitnica Ponosa Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 506
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije