Obavijesti

News

Komentari 114

'Pozdrav Za dom spremni ima jasan protuustavan karakter...'

'Pozdrav Za dom spremni ima jasan protuustavan karakter...'
4

Plenković je istaknuo da je to nešto malo manje od očekivanja Vlade, ali je napomenuo i da je riječ o trenutnim podacima, te da će se vidjeti kakav će biti rast kad se taj podatak revidira...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade rekao je da se nešto niži od očekivanja rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini nije osjetio u proračunu, čije je punjenje dobro, te je ocijenio ohrabrujućim najnoviji podatak EK o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj.

Osvrnuvši se na jučer objavljen podatak o rastu BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju od 2 posto te rastu gospodarstva u cijeloj 2017. za 2,8 posto, Plenković je na početku sjednice Vlade istaknuo da je to nešto malo manje od očekivanja Vlade, ali je napomenuo i da je riječ o trenutnim podacima, te da će se vidjeti kakav će biti rast kad se taj podatak revidira.

"No, u svakom slučaju, to se nije osjetilo u samom proračunu. Naprotiv, prihodi su bili dobri, a posebno potrošnja, kao što smo vidjeli u 12. mjesecu", ocijenio je Plenković.

Manje nego se očekivalo: BDP nam je porastao za dva posto
Manje nego se očekivalo: BDP nam je porastao za dva posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je BDP u posljednjem lanjskom kvartalu porastao 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,3 posto.

To je i manje od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,7 posto na godišnjoj razini.

U cijeloj prošloj godini BDP je, pak, porastao za 2,8 posto, manje nego godinu dana prije, kada je rast iznosio 3,2 posto i manje od procjena Vlade koja je lanjski proračun temeljila na očekivanom rastu od 3,2 posto.

"Ono što posebno ohrabruje je podatak da je ekonomska klima u Hrvatskoj na najvišoj razini otkad Komisija prati taj pokazatelj. Dakle, iznad smo čak drugih članica EU, indeks nam je 118,8 bodova, što je jako dobro i moramo nastaviti sa svim aktivnostima koje će pridonijeti gospodarskom rastu", istaknuo je Plenković.

'Temeljni cilj za Agrokor ostaje nagodba'

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju u Agrokoru i ponovio kako je u utorak imenovana nova uprava. 

Peruško i Weber u Agrokoru: Nagodba je prioritet broj jedan
Peruško i Weber u Agrokoru: Nagodba je prioritet broj jedan

- Temeljni cilj ostaje, a to je postizanje kvalitetne nagodbe i restrukturiranje kompanije unutar zakonskih rokova. Nakon što se ovog tjedna povjerenik i zamjenica upoznaju sa svim aspektima, prionut će tim ciljevima. Nastavno na prije tri tjedna održanoj sjednici Odbora u Saboru, ostajemo otvoreni da se o toj temi razgovara i u Saboru - istaknuo je.

Peruško ima 4 mjeseca za spas Agrokora: Ničiji, tih, nije bahat
Peruško ima 4 mjeseca za spas Agrokora: Ničiji, tih, nije bahat

Podsjetio je i kako je bio i u Delnicama koje su se ovog tjedna suočile s velikim problemima u funkcioniranju zbog velike količine snijega te je naglasio kako će se  pomoći svim onima kojima je pomoć zbog vremenskih neprilika potrebna.

'Osuđujemo totalitarizme'

Osvrnuo se i na jučerašnje preporuke Vijeća za suočavanje s posljednicama nedemokratskih režima istaknuvši kako su one vrlo korisne i kako će Vlada na temelju njih donositi svoje odluke kad za to dođe vrijeme. 

- Riječ je o dokumentu koji mi se čini vrlo vrijednim. Dao je doprinos kakvog dosad nismo imali prigode imati. Vrlo se jasno osuđuju totalitarizmi bez ikakvih dilema i ograda. Sve što se odnosi na razdoblje nacizma, fašizma, ustaštva, četništva, vrlo je precizno ponovljeno da je u suprotnosti s Ustavom. To se odnosi i na pozdrav Za dom spremni, koji ima vrlo jasan protuustavan karakter - naglasio je dodavši kako Vlada zadržava pravo procjene što treba dodatno normirati i, ukoliko treba, na koji i kakav način. 

Govoreći o antifašizmu, istaknuo je kompromitaciju nakon 1945. i kršenje ljudskih prava.

Usvojen Nacrt prijedloga zakona o šumama

Vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o šumama prema kojem, kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, 90 posto dosadašnjih obveznika više neće morati plaćati naknadu za općekorisnu funkciju šuma. 

Donesena je i odluka o isplati materijalnih prava i drugih naknada za mjesec ožujak i travanj zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama. 

Odbili zabranu prodaje energetskih pića mladima

Vlada je odbila izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ali i Zakona o trgovini, koje je predložio SDP-ov zastupnik Siniša Varga, a kojim bi se zabranila prodaja energetskih pića mlađima od 18 godina obrazlažući da su ona štetna po zdravlje, a mogu uzrokovati i posljedice sa smrtnim ishodom. 

- Vlada u ovome trenutku ne podržava predmetni Prijedlog zakona jer smatra da je prije donošenja odredbi kojima se zabranjuje prodaja tzv. "energetskih pića" potrebno preciznije definirati s kojeg aspekta energetska pića predstavljaju problem za osobe mlađe od 18 godina - navodi se u obrazloženju Vlade uz dodatak da je potrebno provesti i istraživanje izloženosti djece i osoba mlađih od 18 godina kofeinu iz kojeg bi se moglo vidjeti koliki doprinos ukupnoj izloženosti imaju energetska pića, a koliko ostali izvori kofeina kao što su primjerice kava, cola pića i čokolada.

Vlada ističe i kako u predloženim izmjenama Zakona nije jasno opisano trenutno stanje i problem koji se želi riješiti po pitanju energetskih pića. Niti jednim podatkom se ne upućuje kakvo je stvarno stanje u Hrvatskoj po pitanju konzumiranja ovih proizvoda od strane osoba mlađih od 18 godina, ističu iz Vlade, te u kojoj mjeri to konzumiranje ima štetan utjecaj na zdravlje. 

- Naime, navodi se općenito da se radi o proizvodima koji mogu štetno utjecati na zdravlje te se dodatno upućuje na postotke djece školske dobi koja su pretila ili imaju prekomjernu težinu kao posljedica sjedilačkog života i nepravilne prehrane. Nije jasno smatra li predlagatelj da je problem kod energetskih pića kofein ili sadržaj šećera u tim proizvodima - ističu iz Vlade. 

Izmjene Zakona i fondovima u hitnoj proceduri

U hitnu saborsku proceduru sa sjednice Vlade poslane su i izmjene Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima kojima se jača borba protiv pranja novca i financijski nadzor te mobilnost radnika koji idu u druge države, a u pogledu prijenosa mirovinskih prava.

Time se propisuje nemogućnost da suradnici osoba osuđenih za kaznena djela imaju kontrolni udio ili rukovodeću funkciju u mirovinskim društvima odnosno mirovinskim osiguravajućim društvima, a za nadzor je zadužena Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izvijestio je o stanju u mirovinskim stupovima. Istaknuo je kako u trećem mirovinskom stupu štedi gotovo 300.000 ljudi te da su u njemu četiri milijarde kuna, dok su u drugom stupu 92 milijarde kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...