Obavijesti

News

Komentari 240

Prošla je 21 godina: 'Privedite pravdi zločince koji su ubijali'

Prošla je 21 godina: 'Privedite pravdi zločince koji su ubijali'
2

Prije 21 godinu u Škabrnju su ušle srpske paravojne postrojbe te palile i ubijale sve pred sobom. Ubili su gotovo 90 civila i branitelja, a skoro 2000 mještana je bježalo

VIDEO

Škabrnja se, kao i Vukovar, prisjeća svojih žrtava. Prije 21 godinu, 18. studenog, srpske paravojne postrojbe potpomognute tenkovima, topništvom i zrakoplovima, u rano jutro krenule su prema Škabrnji.

Obilježavanje 21. obljetnice stradanja Škabrnje počelo je u 16 sati Kolonom sjećanja od crkve sv. Marije u zaseoku Ambar do crkve Uznesenja Blažene djevice Marije u Škarbnji gdje je služena misa.

U Koloni sjećanja bila je cijela Škabrnja, obitelji stradalih mještana i poginulih branitelja, ratni zapovjednici i branitelji Šabrnje, te predstavnici braniteljskih udruga, a Škabrnju su ove godine posjetili i članovi Udruge poginulih i nestalih branitelja Domovinskoga rata iz Slavonije i kontinentalnog dijela Hrvatske, 50-ak djece poginulih branitelja iz Vukovara, Ćelija, Nove Gradiške, Osijeka, Vinkovaca i drugih gradova diljem Hrvatske.

Gazili su i palili sve pred sobom. Ubili su gotovo 90 civila i branitelja, a skoro 2000 mještana bježalo je pred najezdom razularenih četnika. Neki su se skrivali u obližnjim šumarcima čekajući da se smrkne kako bi umaknuli sigurnoj smrti. Promatrali su kako im gori selo i oplakivali sumještane koji su ostali mrtvi u domovima ili nasred ceste.

Preko jedne starice prešao je tenk, a više tijela zločinci su masakrirali. Nisu imali milosti ni prema ženama, djeci i starcima. Nevine civile ubijali su na kućnom pragu, u podrumima. Gotovo da nema obitelji koja nije izgubila nekog bližnjega u zločinačkom napadu. Za ta zlodjela nije odgovarao gotovo nitko. Na to Škabrnjani upozoravaju pri svakoj obljetnici i najviše ih boli to što je za zločin u Škabrnji šest godina robijala jedino medicinska sestra Zorana Banić. Prije malo manje od dva mjeseca Županijski sud u Zadru oslobodio je optužbe za ratni zločin Renata Petrova zbog nedostatka dokaza.

- Gdje su srpski generali i oficiri? Nitko od njih nije odgovarao. Zašto te zločince ne privedu pred lice pravde? To tražimo i tražit ćemo stalno - iz godine u godinu upozorava ratni zapovjednik obrane mjesta Marko Miljanić.

Tješi ih ipak i raduje oslobađanje generala Gotovine i Markača, koje bi rado vidjeli i na obljetnici škabrnjske tragedije. Mještani Škabrnje i okolnih mjesta u subotu su se, uoči obljetnice, mimohodom od crkve sv. Marije do župne crkve Uznesenja Marijina prisjetili svojih najmilijih koji su brutalno ubijeni. Obilježavanje žrtava Škabrnje i susjednog Nadina nastavlja se i u nedjelju te ponedjeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu