Obavijesti

News

Komentari 129

'Malo koji državnik 20. st. može se mjeriti s njim po povijesnom značaju za vlastitu naciju'

'Malo koji državnik 20. st. može se mjeriti s njim po povijesnom značaju za vlastitu naciju'
17

Nakon što se Plenković jedva probio do svog mjesta pozdravljajući se sa svima u dvorani, a uz pjesmu "Živjela Hrvatska", počela je i svečanost proslave Tuđmanovog rođendana

VIDEO

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u Zagrebu je dupkom puna. Na proslavu 100. rođendana prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana stigli su, između ostalog, dakako, predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, Tuđmanova kćer Nevenka, svi ministri pa i oni bivši, Tomislav Ćorić i Josip Aladrović stigli su zajedno, tu su i saborski i gradski zastupnici, kao i europarlamentarci, HDZ-ovi gradonačelnici, načelnici i župani, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Ljubo Ćesić Rojs, HDZ-ov veteran Vladimir Šeks i brojni, brojni istaknuti HDZ-ovci i branitelji...

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

A tu je i bivši predsjednik HDZ-a, Plenkovićev prethodnik, Tomislav Karamarko.

PRATITE UŽIVO: 

Nakon što se Plenković jedva probio do svog mjesta pozdravljajući se sa svima u dvorani, a uz pjesmu "Živjela Hrvatska", počela je i svečanost proslave. Plenković je dobio i pljesak okupljenih prilikom najave s pozornice, ali se ipak najveći aplauz prolomio u znak pozdrava ministra branitelja Tome Medveda, a zavijorile su se i zastave Hrvatske i HDZ-a. 

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

Franjo, Franjo, uzvikivali su uzvanici nakon srčanog govora prvog predsjednika mladeži HDZ-a Maria Kapulice.

Kapulica je danas predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

- Na današnji dan, kad se prisjećamo čovjeka koji nas je izbavio iz grotla ponižavanja i obespravljenosti, sjetimo se te Tuđmanove iskre koja je bila u stanju zapaliti vatru domoljublja čak i u onima koji nisu znali da tu iskru imaju u sebi. Sjetimo se njegove sigurnosti i samouvjerenosti -zahvaljujući kojoj smo i mi bili sigurni i samouvjereni. Ali i njegovih suza za svakom nedužnom žrtvom brutalne agresije kojoj smo bili izloženi. Bio je čovjek kakvog ćemo teško više sresti u svojim životima. Služio je svom narodu, izveo ga na put slobode i samostalnosti. Krenuo je sam, a u ostvarivanju tog cilja pridružila mu se čitava Hrvatska! Znate li koja je bila njegova rečenica nakon koje su u Benkovcu potegli pištolj na njega? „Ne bojte se braćo! Ne bojte se braćo! Mogu nas napadati, mogu nas i ubiti ali nad nama vladati neće.“ I to je poruka koja je i danas aktualna. Jednako za nas u Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini. Ne bojte se braćo! Budite hrabri i odlučni, ali istovremeno mudri i razboriti. I samo to je formula koja nam jamči da nad nama više nitko vladati neće. Jer naš je korijen dubok. I ovdje i u BiH.  A tko ima dubok korijen ne treba se bojati vjetra - poručio je predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a

A potom su Najbolji hrvatski tamburaši zapjevali "Inati se Slavonijo."

Šeks: 'Samo hrabar i odlučan HDZ jamči Hrvatskoj bolju budućnost'

- Stotinu godinu od rođenja čovjeka koji je utemeljio hrvatsku državu veliki je dan, ne samo za nas koji smo mu bili bliski i stranku, nego i za čitav hrvatski narod. Kao nitko drugi ušao je u srca i duše hrvatskih ludi, vratio nam ponos, uputio na važnost domoljublja. Da Hrvatska nije stvorena vjerojatno bismo još danas sanjali samostalnost. Tuđman je krenuo u ostvarenju tih ciljeva i pridružila mu se ogromna većina naroda. Oni koji sumnjaju u Tuđmana u HDZ-u i koliko ga u HDZ-u ima, neka pogledaju ovu dvoranu i ove ljude. Ova dvorana i druge diljem Hrvatske govore što Tuđman znači za HDZ i Hrvatsku - poručio je Vladimir Šeks istaknuvši kako HDZ neće izdati vrijednosti koje je Tuđman zacrtao.

- Tuđman je bio oprezan čovjek, ali bez straha, kao i Plenković koji je prije nekoliko dana posjetio Ukrajinu. Samo hrabar i odlučan HDZ jamči Hrvatskoj bolju budućnost. Hrvatskoj trebaju ljudi koji su spremni uhvatiti se s problemima i koji su kadri riješiti ih, trebaju joj suvremeni tuđmanisti, a oni su u ovoj dvorani, oni su u Tuđmanovoj stranci, ne kriju se, hrabro zastupaju svoja stajališta vodeći računa o hrvatskim interesima. Vječno sam zahvalan Tuđmanu što je prepoznao u meni nešto korisno za Hrvatsku. Samo je Tuđman jedan i neponovljiv i bez njega Hrvatske ne bi bilo. Ako držimo do Tuđmana i cijenimo sve ono što je napravio za Hrvatsku, nemojmo smetnuti s uma da je on bio ujedinitelj, a ne djelitelj. Živio vječan Tuđman, živjela vječna Hrvatska - dodao je. 

Medved: 'Tuđman bio nenadmašan vojni strateg'

Nakon pjesme "Vila Velebita" okupljenima se obratio i ministar branitelja te potpredsjednik HDZ-a Tomo Medved istaknuo je kako je Tuđman bio nenadmašan vojni strateg.

- Bio je privilegij biti vojnikom i suvremenikom Franje Tuđmana, koji je nadahnuće nama i budućim generacijama - istaknuo je naglasivši kako su branitelji izvojevali pobjedu i ostvarili slobodu.

- Planovi velike Srbije bili su i više nego očite i pitanje je kako bi se stvari razvijale da na čelu države nije stajao vizionar Tuđman. On je snagom svoga uma uspio sintetizirati sve bitno i presudno za uspostavu i vođenje mlade hrvatske vojske. Imao je cjelovitu sliku i umijeće za donošenje pravodobnih odluka - poručio je Medved prisjetivši se kako su ti dani bili puni ponosa. 

- Taj osjećaj čuvamo u HDZ-u i trebamo ga zauvijek čuvati. Baštinimo Tuđmanovo nasljeđe i nastavljamo tako voditi HDZ i našu Vladu na čelu s predsjednikom Plenkovićem. Uvjeren sam da bi Tuđman danas bio ponosan na sve vas mlade, na svoju Hrvatsku i ne bi sumnjao u ispravnost naših odluka. Ovo je prilika da mu kao slobodan narod izrazimo nemjerljivu zahvalnost. Hvala mu za samostalnu i suvremenu Hrvatsku, uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu Hrvatsku ni za što - dodao je.

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

Jandroković: 'Neki dan čujem vrlo perfidnu tezu i laž da je HDZ i Hrvatsku stvorila UDBA'

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je Tuđman najveći političar i državnik kojeg je Hrvatska imala.

- Ostvario je ono o čemu smo stoljećima sanjali i na tome mu hvala. Neki kažu da bi se Hrvatska dogodila i da nije bilo Tuđmana, ali ne bi to bilo tako. Tuđman je osnovao i HDZ i pitali smo se tada zašto nismo stranka nego zajednica, ali i tu se vidjela njegova mudrost, želio je okupiti sve društvene slojeve, Hrvate iz svih dijelova Hrvatske... Mi smo bili stranka koja je nosila sve te promjene i transformacije koje su se događale. Klevete su trajale i traju i danas. Neki dan čujem vrlo perfidnu tezu i laž da je HDZ i Hrvatsku stvorila UDBA - nije. UDBA je stvarala i ubijala za komunističku Jugoslaviju, za totalitarni režim, a Hrvatsku ste stvarali vi, istinski hrvatski domoljubi, branitelji, mali hrabri ljudi - poručio je.

Osvrnuo se i na raskol desnice koji se dogodio prilikom organizacije proslave 100-og rođendana Franje Tuđmana. Pa je tako jedna proslava u Zagrebu, a druga u Vukovaru. 

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

- Ovo je središnja proslava, sve ove druge su pokušaju proslave. Gledamo one koji ne mogu dobiti više od pet posto biračkog tijela kako bi htjeli govoriti o Tuđmanu i nama govore kako bismo se mi trebali ponašati. Pa onda bi i mi imali pet posto i ne bismo onda mi upravljali Hrvatskom nego neki drugi i to vjerojatno oni koji tvrde da je UDBA stvarala Hrvatsku. E, to im nećemo dozvoliti - poručio je pa zaradio pljesak. 

Naglasio je kako Tuđmanovu politiku uključivosti provodi i aktualni predsjednik Plenković.

- Ovo podsjeća na onaj veličanstveni, prvi Sabor HDZ-a, ovo je sjajna poruka i svima nama da nastavimo još snažnije i da našoj djeci i novim generacijama tumačimo Tuđmanovu doktrinu, politiku i snagu. Dragi prijatelji, Tuđmanov HDZ nikad se neće predati, neka vas dragi Bog čuva - zaključio je. 

Okupljenima je prikazan i film o Tuđmanu, a potom se na pozornicu popeo i Plenković, peti predsjednik HDZ-a. 

Plenković: 'Hvala Viliju i Božinoviću što nema Covida pa smo se mogli okupiti u ovakvo velikom broju'

- Da vam je malo biti na mom mjestu pa da vidite kako HDZ moćno izgleda - rekao je kad se popeo, a svi okupljeni ustali i zapljeskali. 

- Dragi hrvatski branitelji, hvala vam za slobodnu Hrvatsku, a posebno među vama pozdravljam dva velika junaka, Wernera Ilića i Martina Cruickshanka, koji su u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, i iz ljubavi za Domovinu, u 83 dana preveslali Atlantski ocean - pozdravio je Plenković i zahvalio Čoviću što je danas s njima u Lisinskom. 

- Kao što smo i mi uz Hrvate u BiH - dodao je pa se ponovno osvrnuo na punu dvoranu.

- Zahvalijujem i Viliju i Božinoviću što više Covida nema pa da smo se mogli ovako okupiti - poručio je.

'Odajemo priznanje čovjeku koji je uspio što nitko drugi u hrvatskoj povijesti nije'

- Danas odajemo priznanje čovjeku koji je dijelio sudbinu svoga naroda i predvodio ga mudro i odlučno, čovjeku koji je svoj život ustrajno posvetio stoljetnoj hrvatskoj borbi za neovisnost, čovjeku koji je uspio što nitko drugi u hrvatskoj povijesti nije, svojim vizionarstvom prepoznao je prijelomni trenutak kraja Hladnog rata i pada Berlinskog zida za ostvarenje ideje slobodne hrvatske države - rekao je Plenković dodavši kako je Tuđman bio duboko uvjeren da jedino nacionalna i demokratska država, kao najviši izraz suverene volje naroda, Hrvatskoj može osigurati blagostanje. 

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

- S tim uvjerenjem osnovao je HDZ, najveću i danas najsnažniju stranku suvremene Hrvatske. Pod njegovim vodstvom i s tim žarom HDZ je okupio i dobio povjerenje većine hrvatskog naroda na prvim slobodnim izborima. Proveo je demokratsku transformaciju Hrvatske, donio novi Ustav, započeo izgradnju demokratskih institucija i osigurao prijelaz na tržišno gospodarstvo - naglasio je.

Tuđmanovo sudjelovanje u antifašističkoj borbi, dodao je, bilo je nepobitan protuargument svima koji su legitimnu težnju Hrvatske za slobodom nastojali svijetu zlonamjerno prikazivati.

- Franjo Tuđman bio je državnik posebna kova i lider koji je inspirirao, okupljao i  ujedinjavao, zbog čega je i ušao u povijest. Zahvaljujući njemu, hrabrosti i velikoj žrtvi hrvatskih branitelja te jedinstvu hrvatskog naroda, koji mu je dao plebiscitarnu potporu i ogromno povjerenje, ostvaren je san generacija Hrvata o slobodnoj i međunarodno priznatoj državi.  Politička ostavština Franje Tuđmana je sve što danas živimo. Osigurao nam je demokraciju, slobodu i državu. Ustrojio je Hrvatsku vojsku, policiju i diplomaciju.
Stvorio je preduvjete za razvoj društva utemeljenog na vladavini prava i poštovanju ljudskih i manjinskih prava.  
Kao istinski državotvorac, koji je vjerovao da ljudi različitih svjetonazora mogu dati vrijedan doprinos u ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa, zalagao se za svehrvatsku pomirbu te za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske - naveo je šef HDZ-a istaknuvši kako je na tim uvjerenjima Tuđman sazdao i HDZ. 

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

- Trajno pamtimo ushićenje, suze radosnice i ponos kada je predsjednik Tuđman poljubio hrvatski stijeg na oslobođenoj Kninskoj tvrđavi. Hvala mu na tome. Oluja je omogućila i deblokadu Bihaća kojom su Bošnjaci spašeni od novog genocida, a prodor hrvatskih snaga u zapadnoj Bosni prisilio je Beograd na pregovore. To je dovelo do okončanja rata Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom, čiji je Tuđman jedan od potpisnika. Istodobno, svjestan nužnosti pomirbe i suživota, kao preduvjeta za trajan mir, pokazao se velik u pobjedi. Pomirljivim riječima u Vukovaru najavio je mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koju je uspješno priveo kraju u siječnju 1998. - rekao je. 

'Danas kad vidimo agresiju na Ukrajinu, još bolje shvaćamo Tuđmanovu ostavštinu'

U vrijeme Tuđmana, nakon kraja rata, podsjetio je Plenković, stvoreni su preduvjeti za spajanje Zagreba i Splita autocestom, izgrađen novi Maslenički most, probijen tunel Sveti Rok, čime je spojena Dalmacija s ostatkom Hrvatske.

- Na međunarodnom planu, uz ostvarena članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, zacrtao je put prema Europskoj uniji i NATO-u. Uvijek je isticao povijesnu pripadnost Hrvata Europi te srednjoeuropski i sredozemni položaj Hrvatske - naglasio je dodavši kako je učvrstio i odnose sa SAD-om.

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

- Upravo to savezništvo bilo je presudno za sklapanje Washingtonskog sporazuma, kojim je 1994. uspostavljena Federacija BiH.
Jer je Tuđmanu bilo posebno stalo da se zaustavi pogubni hrvatsko-bošnjački sukob što je jedino moglo osigurati opstanak Hrvata u BiH. Tim im je sporazumom zajamčio status konstitutivnog naroda što je kasnije potvrđeno u Daytonu - istaknuo je Plenković. 

Osvrnuo se i na agresiju na Ukrajinu. 

- Danas kada to vidimo još bolje shvaćamo Tuđmanovu veličinu. Uz prijateljsku Ukrajinu je s pravom stao cijeli demokratski svijet, stali smo i mi kao Vlada i HDZ jer znamo kako je to, stoga i mi pomažemo u obrani slanjem humanitarne, financijske i suvremene vojne pomoći. Hrvatska tada, nažalost, nije imala takvu potporu svijeta, tek je postajala državom i nije bila međunarodno priznata, a odnos međunarodne zajednice prema velikosrpskom agresoru i Miloševiću neusporediv je sa sankcijama i osudom Rusije danas. 
I premda je ustrojavala vojsku u uvjetima nametnutog embarga, pod vodstvom Tuđmana Hrvatska je uspjela pobijediti u nametnutom ratu i to bez milimetra teritorijalnog gubitka  - kaže Plenković.

Samo je tako velik državnik mogao ostvariti tako težak nacionalni cilj, naglasio je. 

'Malo koji državnik 20. stoljeća može se mjeriti s Tuđmanoom po povijesnom značaju za vlastitu naciju'

- Zbog svega toga možemo slobodno ustvrditi da se malo koji državnik 20. stoljeća može mjeriti s njim po povijesnom značaju za vlastitu naciju. Vjerni tom nasljeđu, Hrvatsku danas gradimo kao sastavni dio moderne Europe. Gradimo je kao sigurnu državu, gospodarski prosperitetnu, socijalno pravednu i kao odgovornu i sve utjecajniju članicu međunarodne zajednice. I upravo je ta njegova ostavština i danas uporišna točka naše politike - rekao je naglasivši i kako današnji HDZ već šest godina na vlasti zagovara demokršćanske, narodnjačke, domoljubne i univerzalne humanističke vrijednosti, što su vrijednosti oko kojih je Tuđman okupio Hrvatsku. 

Svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana

- Kada vas vidim u ovako velikom broju mogu reći da ćemo jako, jako puno godina ostati najsnažnija hrvatska stranka - zagrmio je Plenković, a dvoranom se opet prolomio pljesak.

- Kao što je Tuđman još 1990. zacrtao da Hrvatska u europskoj integraciji mora osigurati svoju samobitnost i brži napredak, danas smo članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. Time smo osnažili svoju državnost na razinu na kojoj nikada nije bila. Na pragu smo ulaska u Schengen i Eurozonu, čime će se Hrvatska u potpunosti integrirati, kako je Tuđman govorio, u europsku civilizacijsku, političku, kulturnu i gospodarsku tradiciju. Nasuprot izolacionizmu, modernim suverenizmom hrvatski suverenitet proširujemo izvan nacionalnih granica i suodlučujemo o budućnosti Europe - naglasio je.

'Onima koji pokušavaju osporiti Tuđmanove zasluge poručujem da nisu i neće uspjeti'

Naveo je i kako je njegova Vlada završila projekt izgradnje Pelješkog mosta te LNG terminala za ukapljeni plin na Krku. 

- Ako postoji simbol politike suverenizma onda je to Pelješki most - dodao je nastavivši s korona krizom i očuvanjem radnih mjesta.

Na kraju se obratio i onima koji su pokušali osporiti zasluge Tuđmana. 

- Kao vizionar, utemeljitelj, ujedinitelj, ustavotvorac, državotvorac, strateg, vrhovni zapovjednik, pobjednik, mirotvorac i graditelj, ostavio je neizbrisiv trag, a što vrijeme više prolazi sve pozitivnije se vrednuje njegovo djelo, što i jest odlika velikih državnika. Oni koji su u posljednjih 20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji, pokušavajući osporiti njegove zasluge i ogromnu političku ostavštinu, poručujem im da u tome nisu uspjeli niti će uspjeti - zaključio je Plenković, a svečanost završila pjesmom "Moja domovina."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa