News

Komentari 3

Prošle godine s plaža i mora izvadili 30.000 litara smeća, ove godine planiraju duplo

Prošle godine s plaža i mora izvadili 30.000 litara smeća, ove godine planiraju duplo

Sa ekipom od samo deset ljudi i dva ronioca, ekipa malog splitskog startupa učinila je veliki posao. Ove godine otišli su korak dalje te prikupili preko 35 tisuća kuna za još veću akciju čišćenja

Koliko su mladi osviješteni o očuvanju okoliša te vole i žele biti proaktivni pokazala je grupa splitskog startupa dobartek.hr. 

Sa sve većim zagađenjem okoliša te plastikom koja je sve veći problem na našim obalama i plažama, mladim tim odlučio je napraviti promjenu. 

Dali su obećanje da svaka narudžba na njihovoj stranici znači minimalno jednu plastičnu bocu manje na Jadranu.

Pokrenuli su inicijativu #UživajOffline za #PlasticFree Jadran, a sredstva su se izdvajala do njihovog osmog rođendana.

Prošle godine su ju tako obilježili akcijom čišćenja plaže i podmorja zajedno sa udrugom Maritimo Recycling, gdje su na dubrovačkom otoku Koločepu očistili značajnu količinu plastičnog i drugog otpada.

Akcija je bila izazovna s obzirom na morske struje koje na to mjesto donose smeće iz južnijih krajeva svijeta. 

U samo jednom danu, deseteročlana ekipa prikupila je 20 vreća plastike od po 100 litara te 10 vreća ispod mora u čemu su im pomogla dva ronioca.

- Prva akcija koju smo proveli je za nas bila veliki iskorak u našem nastojanju smanjenja uporabe plastike u našem poslovanju. Cijela inicijativa #UživajOffline za #PlasticFree Jadran zamišljena je kao dugogodišnji projekt, gdje ćemo svake godine pokušati što više pridonijeti čišćem Jadranu i našem obalnom području.

Nama je odgovornost prema okolišu važna i zbog posla kojim se bavimo, a to je naručivanje dostave hrane putem interneta. U ugostiteljstvu, posebno u segmentu hrane i pića, adekvatna ambalaža koja ispunjava sve uvjete za dostavu iznimno je važna, ali i uglavnom ekološki nepovoljna ako je cjenovno atraktivna, rekao je Nebojša Veron, osnivač i direktor.

Ove godine su akciju odlučili dići na još veću razinu te su prikupili preko 35 tisuća kuna kojim će financirati još veću akciju čišćenja u rujnu.


 

U čišćenju im se pridružuju iskusni ronioci iz splitske Udruge podmorskih aktivnosti Rostrum koja je sudjelovala i samostalno organizirala veliki broj akcija čišćenja podmorja u Hrvatskoj.

Sva prikupljena sredstva bit će iskorištena za čišćenja na splitskom Žnjanu, dubrovačkom Molunatu i na Drveniku tijekom rujna i listopada, a sve zainteresirane volontere pozivaju da im se jave.