Lifestyle

Komentari 0

U osam akcija čišćenja prikupilo se oko 260 vreća i 7 tona smeća

U osam akcija čišćenja prikupilo se oko 260 vreća i 7 tona smeća

Prva faza eko-kampanje završena je čišćenjem rijeka Korane i Mrežnice u Slunju i Dugoj Resi. A među ogromnim količinama smeća pronađen je i odbačeni autobus te bačve teške 200 kilograma

Kućanski aparati, namještaj i građevinski otpad samo su dio smeća uklonjenog s ilegalnih odlagališta u akcijama čišćenja održanima u sklopu kampanje 'Čuvaj, pazi, ne bacaj!'. Ova društveno odgovorna kampanja pokrenuta je kako bi skrenuli pažnju na problem ilegalnih deponija, a u suradnji s udrugama i klubovima u prvoj je fazi čišćeno osam odlagališta diljem Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO: Eko slamčice i žličice

Kampanja je započela čišćenjem osječkog jezera Bajer početkom svibnja, a u naredna dva mjeseca vrijedni su volonteri čistili Ilijin potok kraj Solina, stanište ptica na zagrebačkoj Savici te ilegalne deponije u Opatiji i Matuljima kraj Rijeke.

Akcija se nakon toga preselila u Dalmatinsku zagoru i Nacionalni park Krka, točnije selo Suknovce gdje je otpad prijetio podzemnim vodama. Prva faza kampanje završena je čišćenjem rijeka Korane i Mrežnice u Slunju i Dugoj Resi. Na lokacijama je pronađeno više od 260 velikih vreća smeća, sedam tona dodatnog otpada te odbačeni autobus i bačve teške 200 kilograma.

- Ilegalna odlagališta otpada problem su s kojim se svi moramo što prije suočiti jer ona ozbiljno prijete našem okolišu. Ponosni smo na činjenicu da smo već u prvoj fazi pravilno zbrinuli toliku količinu smeća - istaknula je Ana Štebih Pinjuh, direktorica marketinga Zagrebačke pivovare. U kampanji će se očistiti ukupno 15 ilegalnih deponija, a akcije se nastavljaju krajem kolovoza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci