Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

Prošlo 100 godina od slavnog: 'Ne srljajte kao guske u maglu'

Na današnji dan 1918. na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu, Stjepan Radić održao je povijesni govor na kraju kojeg je rekao poznatu rečenicu: “Ne srljajte kao guske u maglu”.

Torcida crtaci grafita
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
63 komentara

'Upozoravam, da se ljuto varate, ako mislite, da se ovako samovoljno može prijeći preko tisuću i više godina hrvatske povijesti i hrvatske državnosti… Mi Hrvati za to nismo. Naš hrvatski seljak – a to je devet desetina hrvatskoga naroda – u ratu postao je potpun čovjek, a to znači, da ne će više nikome služiti, nikome robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u veliko ovo doba ta država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom čovječanskom (socijalnom) temelju”, kazao je Stjepan Radić u jednom od najznamenitijih govora u hrvatskoj povijesti. Govor je održan na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu.

“Gospodo! Još nije prekasno! Ne srljajte kao guske u maglu.  Nemojte tako postupati, da ste se svi skupili danas samo zato da izvršite jedno urotničko djelo protiv naroda, napose protiv Hrvatske i Hrvata." -  rekao je Stjepan Radić u poznatom govoru protiveći se bezuvjetnom ujedinjenju Hrvatske s Kraljevinom Srbijom.

Hrvatski državnik i političar, osnivač Hrvatske pučke seljačke stranke, bio je svjestan neizbježnosti unije sa Srbijom. No, ipak zahtijevao je da se prethodno dogovore uvjeti pod kojim će se ono obaviti. Nesrljanje u maglu nije bilo upozorenje da se uopće ne udružuje sa Srbima, nego da se prethodno osigura, kako ne bi došlo do srpske hegemonije u novoj državi.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška stavljati svoj rođeni narod pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po svojoj gospodarskoj voljici bez naroda i protiv narodu.' kazao je Radić.

On je bio izabran u delegaciju koja je išla u Beograd, ali je odbio ići. Radić nije prihvatio čin ujedinjenja, smatrajući ga nelegitimnim. 

Nepunih deset godina nakon ujedinjena Stjepan Radić je ubijen u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu. Ubio ga je srpski zastupnik Puniša Račić iz Narodne radikalne stranke.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message