Obavijesti

News

Komentari 67

Prosvjed: "Ilegalci' uništavaju smilje, biljku treba zaštititi"

Prosvjed: "Ilegalci' uništavaju smilje, biljku treba zaštititi"
8

Ilegalni berači idu u smilje prije nego je berba dozvoljena, dakle prije 15. 6. Beru ga prije nego uopće procvjeta 50 posto. Time se smilje uništava, kažu legalni berači

VIDEO

Legalni berači smilja okupili su se u nedjeljno jutro u Sinju kako bi digli glas protiv ilegalnih berača koji, kako nam kažu, nestručnim branjem te biljke uništavaju područja na kojem raste. Na području Sinja i okolice ima oko 200 berača s dozvolom, koji su prošli i obuku kako brati smilje, a onih ilegalnih je barem još toliko. 

- Ilegalni berači idu u smilje prije nego je berba dozvoljena, dakle prije 15. lipnja. Beru ga prije nego uopće procvjeta barem 50 posto. Time se smilje uništava. Mi radimo za Sretena Jukića, odnosno za njegovu destileriju i imamo dozvolu. Dobro pazimo na biljku jer znamo ako je uništimo ove godine, iduće ga neće biti – kaže Jure Stipanac iz Hrvaca. Dodaje kako je čuo da je u Dalmaciji uhvaćeno dosta ilegalnih berača. 

- Ja osobno nisam uhvatio nikoga jer ja nemam na to ni pravo. Nije nama cilj nikome zabraniti brati, ali nam je cilj da se osmisli zakon kojim bi se priča oko smilja dovela u red. Neka svi imaju jednaku mogućnost, ali neka i štite tu dragocjenu biljku. Oni koji provode zakon trebali bi s više entuzijazma raditi svoj posao – kazuje nam Jure koji procjenjuje da se tijekom sezone u Dalmaciji ubere 50 tona smilja, a samo na području Splitsko-dalmatinske županije barem trećina navedenog iznosa. 

Ivica Lovrić, također iz Hrvaca, branjem smilja se zajedno sa suprugom počeo baviti prije četiri godine kad su i on i supruga bili bez posla, a valjalo je prehraniti dvoje djece. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi pazimo da ostavimo 30 posto cvijeta kako bi se biljka oporavila. Čak ga protresemo kako bi se osjemenilo i obnovilo. Šteta je čupati biljku iz zemlje jer ako je iščupaš, dogodine nećeš imati što brati. Bilo je slučajeva kad su neki berači u Jukićevu destileriju donijeli i drvenasti dio biljke i on im je to vratio da očiste kako bi ostao samo list i cvijet – objašnjava nam Lovrić koji sada, otkako je našao posao, smilje bere samo tijekom godišnjeg odmora. 

- Žena i ja smo na lokaciji već u pet ujutro i beremo do 11 sati jer je kasnije prevruće. To je naporan posao. Nekad uberemo 50, a nekad 200 kilograma. Cijena je 10 kuna za kilogram, a iskreno, ja bih volio i da je četiri kune jer bi mnoge ilegalne berače to obeshrabrilo. Ovako izgleda kao da bakar raste na livadi – priča Lovrić. Dodaje kako mu se ne sviđaju izjave ljudi s Paga koji tvrde da zbog berača ne ostane smilja za ovce jer ovce, kaže, ne jedu smilje. 

Inače, za područje na kojem 'operiraju' ilegalni berači, Sreten Jukić ima koncesiju od Hrvatskih šuma te plaća to pravo da ga koristi. Zbog njegove borbe protiv ilegalnih destilerija i berača, koji rade na tom području, dobivao je čak i prijetnje smrću. Osim u Sinju protiv ilegalnih berača u nedjelju se prosvjedovalo i u Benkovcu, Obrovcu i na Paškom mostu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje