Obavijesti

News

Komentari 719

Prosvjed protiv ćirilice: 'Trg bana Jelačića bit će premalen'

Prosvjed protiv ćirilice: 'Trg bana Jelačića bit će premalen'
1

Ne idemo praviti nerede, upravo suprotno, idemo biti dostojanstveni. Samo ćemo upozoriti na selektivnu primjenu zakona u državi za koju smo se borili, kaže Josić

VIDEO

Iz Vukovara u Zagreb na nedjeljni prosvjed  'NE ćirilici u Hrvatskoj' dolazi vlak s 15 punih vagona. Organizatori su vlak nazvali 'Vlak mira'. 

Vlak će kupiti ljude u Slavonskom Brodu i Kutini. Imamo potvrdu dolaska branitelja i simpatizera iz cijele Hrvatske koji će doći osobnim automobilima", kaže Zdravko Komšić, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Vlak su nazvali 'Vlak mira' po uzoru na istoimeni vlak koji je 1997. godine stigao u Vukovar. 

- Sada mi stižemo u Zagreb. Koliko ljudi očekujemo? Ma Trg će biti premalen - rekao je za Tomislav Josić, prvi čovjek Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. 

Prosvjed će biti nalik onome nedavno održanom u Vukovaru gdje se hrvatskoj Vladi poručilo da spriječi uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar ali i postavilo nekoliko dodatnih zahtjeva. 

- Bit ćemo puno jasniji, glasniji i oštriji nego što smo bili u Vukovaru. Naš proglas i zahtjevi biti će malo drugačiji, ali na istu temu. Tražimo stopiranje ćirilice, procesuiranje ratnih zločinaca čiji predmeti stoje u ladicama, prestanak svih radnji vezanih za provođenje Zakona o nacionalnim manjinama te kontrolu i provedbu Zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi građana Vukovara. Ostalo ćete vidjeti na prosvjedu na kojem očekujemo velik broj domoljuba iz cijele Hrvatske koji su nam već dali bezrezervnu podršku - rekao je Josić. 

Dodao je kako Vladi zamjeraju što ignorira njihove zahtjeve. Ako  ni prosvjed u Zagrebu ne urodi nikakvim plodom, iz Stožera kažu da neće organizirati više nikakve prosvjede, nego će samo otići u Vukovar i čekati da se počne s postavljanjem dvojezičnih ploča, pa će se onda vidjeti što će se događati. 

'Nismo barbari, nepismena rulja, idioti koji žele toljagom mlatiti'

- Ne idemo u Zagreb praviti nerede, upravo suprotno, idemo biti dostojanstveni i pokazati da nismo barbari, prolupali crnokošuljaši, nepismena rulja, idioti koji jedva čekaju uzeti toljagu i mlatiti, kakvima nas neki žele prikazati. Nećemo tražiti oružje niti njime zveckati, samo upozoriti na selektivnu primjenu zakona u ovoj državi za koju smo se borili - napomenuo je Josić za Večernji list.

Veleposlanstvo SAD-a: Ne idite na Trg, postoji mogućnost da na skupu bude nasilja 

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu obavijestilo je američke državljane da se u nedjelju na Trgu bana Jelačića održava prosvjed protiv uvođenja ćirilice. Također im je savjetovalo da taj prostor izbjegavaju jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.

- Iako bi prosvjed trebao proteći mirno, moglo bi doći do sukoba i izbijanja nasilja. Trebali bi izbjegavati mjesta održavanja prosvjeda i biti oprezni ako se nađete u blizini bilo kakvih većih okupljanja ili prosvjeda - piše u informaciji veleposlanstva. Slična upozorenja veleposlanstvo je objavilo i uoči nedavne utakmice između Hrvatske i Srbije u Zagrebu te u povodu održavanja Gay Prideova u Splitu i Zagrebu prošle godine.

Program na Trgu će trajati sat vremena 

Prosvjed počinje u nedjelju točno u 12 sati i pet minuta, trajat će nešto više od sat vremena, uz tonski zapis posljednjih javljanja Siniše Glavaševića i nastup Marka Perkovića Thompsona koji će otpjevati četiri pjesme. Zatim će priopćenje Stožera pročitati umirovljeni časnik HV-a Ante Nadomir Tadić iz Knina, a potom će se skupu, kao jedini govornik, obratiti Tomislav Josić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 719
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...