Obavijesti

News

Komentari 18

Prosvjed protiv planova o izgradnji kampa za izbjeglice

Prosvjed protiv planova o izgradnji kampa za izbjeglice
3

Stanovnici gradića Kidričeva ne žele da se kod njih sagradi kamp za smještaj izbjeglica i migranata koji bi mogli biti vraćeni u Sloveniju iz Austrije i Njemačke

VIDEO

Više stotina ljudi okupilo se u petak u slovenskom gradiću Kidričevo kod zgrade općine na prosvjedima protiv namjere vlade da kod njih sagradi kamp za smještaj izbjeglica i migranata koji bi mogli biti vraćeni u Sloveniju iz Austrije i Njemačke, ako im one odbiju dati azil.

U općini se u to vrijeme odvijao sastanak između lokalnih čelnika i državnog tajnika za migracije Boštjana Šefica o migrantskoj problematici, no Šefic je nakon sastanka izjavio da ništa još nije definitivno riješeno pa će se pregovori nastaviti. Navodno bi u Kidričevom trebalo smjestiti do 4000 migranata, što nije potvrđeno, ali je informacija uzbudila građane koji su zbog nje ogorčeni.

Prosvjednici su nosili državne zastave i transparente "Migranti nisu dobrodošli" i zahtjeve da Šefic odstupi sa svog položaja te vikali "mafija" i "Neka migrante nasele u Ljubljani". Slične prosvjede protiv namjera da kod njih napravi logor za izbjeglice najavljuju i u Brežicama.

Kidričevo, u kojemu se nalazi velika tvornica za proizvodnju aluminija, do 1953. godine se zvalo Šterntal, a onda je preimenovano po poznatom slovenskom i jugoslavenskom komunističkom čelniku i ekonomistu Borisu Kidriču. 

U tom se mjestu tijekom Prvog svjetskog rata nalazio velik logor za ruske ratne zarobljenike, u vrijeme njemačke okupacije logor za antifašističke borce, a u prvim godinama nakon II. svjetskog rata i logor za pripadnike njemačke manjine, pripadnike neprijateljskih vojski,  uhvaćene ilegalne emigrante i druge državne neprijatelje koji su se tajno vraćali u zemlju.

Zbog zaoštravanja politike Austrije prema migrantima i bojazni da bi i Njemačka mogla zatvoriti vrata za primanje izbjeglica, u Sloveniji je sve više strahova kako bi se država mogla pretvoriti u "džep" u koji bi se slili migranti nepoželjni u Europi, ali i od mogućeg pritiska migrantskog vala s juga, iz Hrvatske.

Šefic je u petak za Slovenski radio rekao da se s Austrijom i državama na balkanskoj izbjegličkoj ruti pregovara o smanjenju broja izbjeglica koji će se kretati prema sjeveru, ali da će Slovenija poduzeti i jednostrane mjere za smanjenje izbjegličkog vala, ako ti razgovori ne budu dali rezultata, a u tom bi se slučaju uvele i oštrije kontrole na granici s Hrvatskom.

U slovenskoj vladi navode da bi s Hrvatskom željeli više konstruktivnije suradnje na regulaciji izbjegličkog vala koja do sada nije bila dostatna.

Šefic, koji je u vladi zadužen za sva pitanja vezana s migracijskim tokom, tvrdi kako odluka Austrije da od kraja idućeg tjedna neće primati nijednog migranta koji nema namjeru zatražiti azil u Njemačkoj još nije konačna i da se o tome s austrijskom policijom još pregovara budući da postoji očekivanje kako će doći do bolje regionalne suradnje i smanjivanja broja izbjeglica koji dolaze na slovensku granicu, koja je i granica Schengena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)