Obavijesti

News

Komentari 853

'U grad Vukovar može turski, kineski ili japanski, ćirilica ne!'

'U grad Vukovar može turski, kineski ili japanski, ćirilica ne!'
8

Oko tisuću branitelja prosvjedovalo je protiv uvođenja ćirilice u Vukovar. Od Vlade traže hitnu odgodu uporabe ćirilice te moratorij na ćirilicu na sljedećih 20 godina

VIDEO

Preko tisuću branitelja okupilo se na glavnom vukovarskom trgu prosvjedujući protiv uvođenja ćirilice u grad Vukovar. Prosvjed nazvan 'Vukovar neće biti BYKOBAP' organizirala je Udruga ratnika Hrvatskog obrambenog rata koju vodi legenda vukovarske obrane Petar Janjić-Tromblon. Vukovarskim braniteljima pridružile su se delgacije braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske, čak 23 grada. 

 - Ovo je grad u kojemu je ćirilica počinila ekocid, kulturocid i genocid; stravične zločine i pljačke, uništenje gospodarstva i umalo dovela nas Vukovarce do totalnog istrebljenja. U ovom gradu živote je izgubilo 5500 stanovnika, traga se za 400 ljudi, počinjena su zvjerstva i silovanja. Za sve to ćirilica nikada nije odgovarala, nije kažnjena ni presuđena - kazao je sa govornice Petar Janjić Tromblon svojim suborcima koji su ga gromoglasno podržavali pljeskom.

'Recimo NE Ćirilici'

Dodao je kako četnici slobodno hodaju Vukovarom. Kaže i kako je protiv njih Hrvatsko društvo logoraša podiglo tužbe sa 300 kilograma dokaza, a na to im nisu ni odgovorili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Četnici su abolirani, rade u našoj policiji, državnim institucijama, opstruiraju naše zakone i procese, slave svoj Božić sa kokardama na glavi, tri prsta u zraku i zastavom na kojoj na ćirilici piše da je Vukovar srpski grad, oskrvnjuju naše spomenike braniteljima. I sada tu ćirilicu naša vlast hoće nagraditi postavljanjem na naše trgove, spomenike, ulice. E pa neće moći. Recimo NE ćirilici - poručio je Janjić. 

Janjić: Statistike su krive

Tromblon je naglasio kako u državnom zavodu za statistiku možete saznati da u Vukovaru danas živi 20.145 Hrvata i 6.109 Srba, što je 22 posto. 

- Odakle su ta gospoda izvukla da u Vukovaru živi 34 posto Srba!? - vikali su okupljeni branitelji. Dodaju kako ćirilica nema što raditi u gradu heroju. 

 - Neka ju čitaju preko u Srbiji, a tko ne zna latinicu ovdje, neka ju nauči. Ovdje su rane još svježe i ćirilicu ne možemo i nećemo prihvatiti -  poručio je branitelj iz Siska Vlado Vukić. 

'U Vukovar može turski, kineski ili japanski, ali ćirilica ne!'

Logoraš Željko Krekić kaže kako popis stanovnika u Vukovaru nije realan jer su naši ljudi raseljeni ne svojom voljom, nemaju nikakva prava u svom gradu, a Srbi koji tu rade, a žive u Srbiji imaju sva prava.  

- U Vukovar može turski, kineski ili japanski, ali ćirilica ne može! - poručio je Krekić. 

Janjić je kazao i kako u Njemačkoj živi 3 milijuna Turaka i 8 milijuna Muslimana pa tamo nikome nije palo na pamet da traži svoje pismo. Za ovu situaciju je prozvao i koalicijsku vlast HDZ-a i SDSS-a iz 1999. godine koja je i izglasala uvođenje ćirilice u Vukovar, a HDZ sada za to proziva SDP i gradonačelnika Vukovara Željka Sabu.

Uputili zahtjeve Vladi

Vukovarski branitelji uputili su hrvatskoj Vladi nekoliko zahtjeva. U njima traže hitnu odgodu uporabe ćirilice u Vukovaru, da Sabor izglasa moratorij od najmanje 20 godina na ćirilicu, potom da se na razini državne uprave i MUP-a po hitnom postupku izvrši provjera žitelja srpske nacionalnosti koji imaju prebivalište u Vukovaru koje trajno koriste, te da MUP pokrene istragu protiv četnika koji su počinili ratne zločine. 

'Ako nam ne odgovore, rušit ćemo vlast'

Također traže i sankcioniranje onih koje ističu četnička obilježja. 

 - Ako se Sabor i Vlada u roku od petnaest dana ne udostoje odgovoriti nam na naše zahtjeve, osnovat ćemo nacionalni obrambeni pokret usmjeren ka rušenju ove vlasti, u koji ćemo uključiti sve organizacije civilnog društva i udruge rata - poručio je Tromblon dodajući kako su, uza sve, članovi njegove udruge dali izraditi dvije ploče sa natpisima Hrvatski Sabor i Hrvatska Vlada na ćirilici te im ih poslali u Zagreb neka to 'okače na svoje zgrade, u kojima ionako radi dvije trećine Srba, a ne u Vukovar'. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 853
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a