Obavijesti

News

Komentari 1310

Prosvjed mirno završio, novo okupljanje u srijedu u 10 sati

Prosvjed mirno završio, novo okupljanje u srijedu u 10 sati
63

Prosvjednici su se odlučili razići jer su dobili informaciju da je čelnik Stožera Josić zadržan na razgovoru u Državnom odvjetništvu. Informaciju negira njegov odvjetnik

VIDEO

U utorak u 9 sati nastavio se prosvjed na ulicama Vukovara protiv postavljanja dvojezičnih ploča. Podsjetimo, u ponedjeljak su postavljene tri ploče koje su prosvjednici uništili, a u utorak su se odlučili za mirni prosvjed pa su u koloni obilazili mjesta na kojima su postavljeni novi dvojezični natpisi.

Iz pritvora su u utorak pušteni njihovi privedeni kolege, osim čelnika Stožera Tomislava Josića. Kada je do prosvjednika došla informacija da je i Josić na slobodi uputili su se prema središnjem gradskom trgu gdje su neko vrijeme čekali njegov dolazak i obraćanje. Međutim, nakon pola sata do prosvjednika je došla informacija da su Josića zadržali na razgovoru u državnom odvjetništvu. Odlučili su se razići jer nisu znali kada će točno biti pušten, a novo okupljanje najavili su za srijedu u 10 sati.

Hodak: Nije istina da je Josić u DORH

Ipak, čini se da su prosvjednici dobili krivu informaciju, jer je Josićev odvjetnik, Zvonimir Hodak za T-portal negirao tvrdnje da je njegov klijent pozvan na razgovor u Državno odvjetništvo. 

- Josić je sinoć u 23.30 sati priveden pritvorskom nadzorniku i tamo se odlučivalo hoće li biti priveden na razgovor u DORH ili ne. Međutim, pušten je i ništa od DORH-a za sada. Sutra će on doći u Zagreb pa ću razgovarati s njime i vidjeti njegovu poziciju za dalje - rekao je Hodak.

Javio se i Sabo: Nemojte dozvoliti da Vukovar postane Beirut

Iako se u ponedjeljak nije obratio javnosti jer je bio na obavijesnom razgovoru u USKOK-u, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u 10 sati je održao konferenciju za medije. 

- 15 godina građani Vukovara žive u miru, zato nam je trebalo puno tolerancije. Apeliram na građane Vukovara i sve branitelje - nemojmo dozvoliti da grad postane Beirut. Za napredak Vukovara osnovni preduvjet je mir, ovo što se događa ima političku pozadinu. Evidentno je da su HDZ i HSP Dr. Ante Starčević nestrpljivi i žure se da dođu na vlast u Vukovaru i da izazovu nemire u Hrvatskoj kako bi izazvali i napade na Vladu RH. Sramotno je da se taj herojski grad koristi kao politička tribina. Od 1998. imamo dvojezične table u Vukovaru donesene prema statutu kojega su potpisali HDZ i HSP, a sada su oni u prvim redovima zajedno sa braniteljima. Progledajmo! Apeliram na građane Vukovara i branitelje da maknu te scenariste od sebe. Pustite grad Vukovar da napreduje jer koji će investitor doći u grad ako od njega napravimo Beirut. Pozivam na mir i toleranciju, čak i svećenike koji su im se pridružili. Neka ih pozovu na molitvu i mirno i dostojanstveno ponašanje u Vukovaru - rekao je Sabo.

- Zar je primjereno da kao gradonačelnik Vukovara i njegovi građani imamo ograničeno kretanje? Po izlasku na slobodu Ante Gotovina rekao je 'Rat pripada prošlosti', a u gradu Vukovaru joj se stalno vraćamo - rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo za 24sata TV. 

U prvim redovima invalidi u kolicima

Do kraja prosvjeda koji je završio nešto prije 13 sati na ulicama Vukovara okupilo se oko tisuću ljudi. Između ostalog, bili su pred zgradom Centra za socijalnu skrb gdje je danas ujutro postavljena metalna ploča. Zgrada je ograđena ogradom i opkoljena policijom. Prosvjednici su skandirali 'Hrvatska policija' i 'Ne damo Vukovar'. U prvim redovima su bili branitelji u invalidskim kolicima, njih desetak. Sve je bilo puno zastava, a među prosvjednicima je bilo i dosta pripadnika raznih navijačkih skupina koji su pristigli iz Vinkovaca, Županje...

- Došao sam u Vukovar jer nisam mogao ostati imun na događaje u Vukovaru. Podržavam prosvjed i borbu protiv ćirilice i uhićene i nadam se da ih u policije ne maltretiraju i ne tuku - rekao je okupljenima Ivan Artuković koji je ranjen 1991. godine kao pripadnik specijalne policije. 

Nisu htjeli uništavati ploče da ne ugroze žene i djecu

Osim njega, govorio je i jedan od čelnika stožera, Drago Adžaga.

- Danas ćemo obići sve zgrade gdje su postavljene ploče, obići ćemo ih mirno jer danas nećemo skidati ploče. Dobili smo informaciju da policija ima ovlasti intervenirati u slučaju napada, a ne želimo dovesti u opasnost žene i djecu kojih je danas puno među prosvjednicima. Nadamo se da će oni koji su ploče postavili, iste te i skinuti  kako bi se spriječili daljnji problemi -  rekao je.

Invalidi poručili da će se povući ako izbije incident

Kolonu prosvjednika cijelo je vrijeme pratilo pedesetak policajaca, a stopostotni invalidi stalno su upozoravali na staloženost i mir, te da će se povući ako izbije incident. Svi prosvjednici policajcima su poručivali 'Držite se dečki', 'Nemojte se ljutit' i ' Vi ste naši'. Kolona se zaustavila i u dvorištu vukovarske bolnice. Tamo su zastali pomoliti se pred velikim križem postavljenim za ubijene i nestale iz vukovarske bolnice. 

Na megafon se kod bolnice okupljenima obratila Kata Gombović iz Vukovara.

- Ljudi u ostatku Hrvatske kažu prošlo je 20 godina, treba prestat ratovat. Vukovar ne može prestat ratovat. U ratu sam izgubila devet članova svoje obitelji, sina policajca odnijeli su i ubili u Negoslavcima, i dan danas ga tražim. Suprug i ja završili smo u Mitrovici, a našeg krvnika, Srbina koji nas je prokazao, srećem slobodnog u Vukovaru. On radi u državnoj službi. Tužila sam ga, ali naš sud meni ne vjeruje, kažu da nemaju dokaza. Došla sam danas dati svoju podršku ovom prosvjedu. Proklet dan kad sam se vratila u Vukovar, dala sam sve da se vratim, žao mi je male djece koja će živjeti u ovom gradu kojeg gradimo za Srbe - rekla je nakon čega je kolona otišla i pred zgradu državnog inspektorata gdje je također stavljena dvojezična ploča. 

Policija zaustavila 28 buseva na putu za Vukovar 

Iz Stožera su poručili da je na autocesti Zagreb-Lipovac, na skretanju za Vinkovce i Vukovar, policija zaustavila 28 autobusa koji su krenuli put Vukovara. Iz PU vukovarsko-srijemske poručili su da nemaju informaciju o zaustavljanju na autocesti. 

U ponedjeljak prosvjednici skinuli tri ploče

U Vukovaru je u ponedjeljak počelo postavljanje dvojezičnih ploča, ispisanih latiničnim i ćiriličnim pismom, nakon čega su izbili veliki prosvjedi. Prva ploča postavljena je prije 6 sati ujutro na zgradu policije. Kasnije je postavljena i na zgradu Porezne uprave i na zgradu državne uprave, ali su prosvjednici sve tri ploče skinuli.

Nakon toga prosvjednici su se okupili ispred policije, a u ponedjeljak kasno popodne dvojezične ploče su postavljene i na zgrade HZMO-a i HZZ-a. Čuvaju ih brojne policijske snage. Prosvjednici su blokirali ceste, a u ponedjeljak navečer su kazali kako neće otići dok ne puste njihove ranije privedene prijatelje. Privedeno je četvero ljudi.

Najavili su kako će se prosvjed nastaviti i u utorak ujutro od 9 ujutro. Čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Vlado Iljkić, rekao je kako se po cijeloj zemlji održavaju sjednice Stožera kako bi se organizirali autobusi s braniteljima i domoljubima koji su spremni doći u Vukovar. Dodao je kako branitelji spominju i kako će u utorak ujutro u Vukovar doći i Thompson. 

I svjetski mediji izvijestili o prosvjedima u Vukovaru

O prosvjedima u Vukovaru pišu i svjetski mediji, a BBC je podsjetio na Domovinski rat i tenzije između Hrvatske i Srbije. Podsjetili su kako je Vukovar u ratu potpuno srušen, a danas je obnovljen. Ipak, kažu, etničke tenzije među ljudima i dalje ne prestaju.

Ostojić: Institucije će postavljati ploče, a posao policije je da to osigura

Ministar policije Ranko Ostojić je u ponedjeljak rekao kako će institucije postavljati ploče, a da je posao policije da to osigura. Na pitanje hoće li sve zgrade na kojima se postavljaju dvojezične ploče čuvati interventni policajci i tko će to platiti, ministar je rekao da provođenje zakona i demokracija neki put znaju koštati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1310
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk