Obavijesti

News

Komentari 1

Prosvjeda nema: Poljska će ograničiti pravo na pobačaje?

Prosvjeda nema: Poljska će ograničiti pravo na pobačaje?
1

Predložen kao građanska inicijativa, nacrt zakona zabranio bi pobačaj ako prenatalni testovi pokažu ozbiljan, nepopravljiv deformitet fetusa, što je jedan od nekoliko slučajeva u kojima je trenutno pobačaj u Poljskoj dopušten

VIDEO

Poljski zastupnici u srijedu razmatraju prijedlog za dodatno postroženje već strogih propisa o pobačaju, dok aktivisti za ljudska prava, s obzirom na zabranu javnog okupljanja u jeku pandemije, mogu prosvjedovati samo putem društvenih mreža.  

Pravo na pobačaj sporno je pitanje u Poljskoj, jednoj od europskih najreligioznijih zemalja, gdje vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nastoji popraviti svoj konzervativni imidž unatoč znatnom protivljenju javnosti zbog daljnjih ograničenja.

Predložen kao građanska inicijativa, nacrt zakona zabranio bi pobačaj ako prenatalni testovi pokažu ozbiljan, nepopravljiv deformitet fetusa, što je jedan od nekoliko slučajeva u kojima je trenutno pobačaj u Poljskoj dopušten.

Ostali slučajevi su incest, silovanje te ugroženost majčina zdravlja i života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'SDP predlaže legalan pobačaj kao i besplatnu kontracepciju'
'SDP predlaže legalan pobačaj  kao i besplatnu kontracepciju'

PiS, stranka koja se zauzima za snažnije uvođenje religijskih vrijednosti u javni život, signalizirao je ipak određenu nevoljkost oko potpore prijedlogu zakona u parlamentu koji on kontrolira, uoči predsjedničkih izbora 10. svibnja.

Pitanje naime predstavlja dilemu za PiS zbog masovne javne ogorčenosti prijedlogom.  "To je teška tema, nepovoljan je trenutak", rekao je Tadeusz Cymanski, zastupnik iz PiS-a.

Zastupnici bi o tom pitanju trebali raspravljati u srijedu navečer.

Predsjednik Andrzej Duda rekao je za katoličku mrežu Niedziela da će potpisati dodatna ograničenja. "Vjerujem da je ubijanje invalidne djece jednostavno ubojstvo", rekao je Duda, saveznik PiS-a. 

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da će Duda pobijediti na izborima 10. svibnja, premda su izbori zasjenjeni nesigurnošću zbog pandemije koronavirusa.

Beroš: Nemam aposlutno nikakav problem s pobačajem
Beroš: Nemam aposlutno nikakav problem s pobačajem

PiS će nastojati održati glasanje putem pošte a ne u glasačkim kabinama, međutim zakonski prijedlog o tom pitanju mogao bi se razjasniti u parlamentu samo nekoliko dana prije datuma izbora, i ostaviti premalo vremena za organizaciju.

Oporba je rekla da bi izbori trebali biti odgođeni jer je izborna kampanja bila gotovo onemogućena zbog pandemije, te Dudu optužili  da koristi svoj položaj kako bi nastavio kampanju.

Poljski aktivisti za ljudska prava rekli su da pandemija također ženama ograničava  odlazak na pobačaj u druge zemlje zbog ograničenja putovanja širom Europe.

Mnoge žene prekidaju trudnoću u Njemačkoj, Slovačkoj i drugim zemljama, u slučajevima u kojima je to u Poljskoj ilegalno ili kad bolnice odbijaju izvršiti pobačaj koji bi trebao biti dopušten prema poljskim propisima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti