Obavijesti

News

Komentari 362

'SDP predlaže legalan pobačaj kao i besplatnu kontracepciju'

'SDP predlaže legalan pobačaj  kao i besplatnu kontracepciju'
1

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće kojim predlažu legalan i besplatan pobačaj dostupan u svim bolnicama, kao i besplatnu kontracepciju za sve žene

VIDEO

Da se razumijemo, ovo nije zakon kojim se promovira pobačaj. Ovo je zakon koji rješava jedno bitno pitanje - pitanje zdravstvene zaštite. Pobačaj je vrlo često mnogim ženama zadnje rješenje, ali on je hrvatska realnost i odgovorna država mora učiniti sve što je u njezinoj moći da ženama osigura primarnu zdravstvenu zaštitu, poručila je u srijedu SDP-ova Sabina Glasovac obrazlažući prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće, koji je SDP uputio u saborsku proceduru, a o kojem će danas zastupnici raspravljati. 

Podsjetila je kako je Ustavni sud naložio Vladi da u roku dvije godine donesene novi Zakon o prekidu trudnoće. 

Milanović je nakon kampanje u minusu, Kolindi ostalo 5000 kn
Milanović je nakon kampanje u minusu, Kolindi ostalo 5000 kn

- U ožujku prošle godine istekao je taj rok i Vlada nije učinila apsolutno ništa, nikakav napor da osuvremeni Zakon o pobačaju, a niti da ga učini primjenjivim. Naime, u tom zakonu postoje stavke koje su naprosto neprimjenjive, primjerice kazne su izražene su dinarima, samim time nisu naplative - istaknula je poručivši kako sadašnji Zakon o pobačaju datira još iz davne 1978. godine. 

 - Mnogi ga nazivaju liberalnim jer omogućava u određenim uvjetima i određenim specijaliziranim ustanovama ženama medicinski prekid trudnoće. No, budimo realni i potpuno iskreni - u Hrvatskoj je pobačaj zakonski legalan, međutim, on ni na koji način nije dostupan i besplatan - poručila je Glasovac. 

Stoga SDP svojim zakonskim rješenjem predlaže legalan, besplatan pobačaj dostupan u svim bolnicama, kao i besplatnu kontracepciju. Predlaže se da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna i pravodobna u svim ustanovama.

Od Milanovića ne očekuju puno, ali je za građane najpopularniji
Od Milanovića ne očekuju puno, ali je za građane najpopularniji

- Naprosto smatramo da je pravo žene u 21. stoljeće odlučivati o svojem tijelu i reproduktivnom zdravlju, bez da ulazimo u razloge zašto se našla u nekim nepovoljnim životnim okolnostima. Pobačaj ne bi smio biti kontracepcija i nitko ga ne bi smio tako percipirati, ali ako do njega dođe, država mora štititi zdravlje svih žena - rekla je SDP-ova zastupnica dodavši kako mnogim ženama u Hrvatskoj ta usluga nije dostupna jer se plaća.

- Cijena je između 1800 i 3500 kuna. S druge strane, što je još i veći problem, postoje bolnice u Hrvatskoj koje tu uslugu ne pružaju, odnosno ženama uskraćuju medicinsku skrb zbog posebnih uvjerenja liječnika - poručila je naglasivši kako je u Hrvatskoj vrlo nizak postotak korištenja kontracepcije. 

- Najbolja prevencija neželjenih trudnoća, uz kontracepciju, mora biti edukacija i na tome se inzistira u ovom zakonu. Predlažemo da resorni ministar s ministrom obrazovanja propiše jasne edukativne preventivne programe i provođenje u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama - kazala je Glasovac dodajući kako zakonom propisuju i stroge kazne za one ustanove koje odbiju i ne osiguraju pružanje ove medicinske usluge ženama. 

Jovanović: Pridružite nam se u borbi protiv HDZ-ove korupcije
Jovanović: Pridružite nam se u borbi protiv HDZ-ove korupcije

Zakonom propisuju, nadalje, i dostupnost svima manje invazivne metodu - medikamentozni pobačaj.

- On u ovom trenutku nije dostupan u svim javnim ustanovama, samo u Rijeci i Puli, a mi inzistiramo da sve žene imaju jednaka prava, bez obzira gdje žive. Radimo posao Vlade, ako neće Vlada, mi ćemo. Ne radimo to zbog sebe nego zbog svih žena u Hrvatskoj. Ako je zakonom nešto propisano, onda to mora biti i dostupno - istaknula je Glasovac. 

Među rješenjima koja SDP predlaže jest i da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

SDP je prvi put u četiri godine najjača stranka: Škoro je treći
SDP je prvi put u četiri godine najjača stranka: Škoro je treći

Prijedlog zakona, dodala je, nije kontroverzan već je realan i u skladu s europskim dobrim praksama. 

- Nažalost, naše žene su u ovom trenutku primorane ovu uslugu tražiti u nekim drugim zemljama ili, ne daj Bože, na crnom tržištu i samim time izlažu svoje zdravlje i svoje živote. Ne ulazimo u ženine razloge, izbore, ali nudimo rješenje - zaključila je. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 362
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.