News

Komentari 2

Prosvjedi i dalje traju u Rusiji, Navaljnog žele strpati u trajni zatvor, ročište mu je u utorak

Prosvjedi i dalje traju u Rusiji, Navaljnog žele strpati u trajni zatvor, ročište mu je u utorak

Navaljni u utorak dolazi na ročište gdje bi mogao biti osuđen na do dvije i pol godine zatvora, jer je dio kazne već odslužio u kućnom pritvoru. Njegove pristaše su pozvane na okupljanje ispred suda

Rusko državno odvjetništvo najavilo je u ponedjeljak da traži trajni zatvor za Alekseja Navaljnog, dan prije ročišta na kojem bi taj oporbeni čelnik mogao biti osuđen na dvije do tri godine zatvora i dan nakon policijskih represija nad prosvjednicima koji traže njegovo oslobađanje.

Represiju su osudile zapadne zemlje, Pariz je pozvao Berlin da kao sankciju odustane od velikog projekta plinovoda s Rusijom. 

"Legalan je i opravdan" zahtjev ruskih zatvorskih službi (FSIN) da odbiju žalbu glavnog kritičara Kremlja, kojeg progone zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine, priopćilo je državno odvjetništvo. 

Ta izjava pokazuje odlučnost vlasti, bez obzira na prosvjede organizirane u nedjelju, drugi vikend zaredom u više od stotinjak ruskih gradova na kojima se traži puštanje Navaljnog na slobodu. 

"Svjedočimo ubrzanju političke represije", rekao je Leonid Drabkin, koordinator nevladine organizacije OVD-Info, prenosi agencija France presse.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da je policijski odgovor opravdan i upozorio na "veliki broj nasilnika i više ili manje agresivnih provokatora" protiv policije. 

U utorak mu je ročište

Navaljni u utorak dolazi na ročište gdje bi mogao biti osuđen na do dvije i pol godine zatvora, jer je dio kazne već odslužio u kućnom pritvoru. Njegove pristaše su pozvane na okupljanje ispred suda.

Protiv Alekseja Navaljnog (44) vodi se više sudskih procesa. U petak bi mu se trebalo suditi zbog klevete veterana.  

Istražitelji su prošli mjesec otvorili kaznenu istragu protiv Navaljnog zbog velike prijevare, tvrdeći da je 4,8 milijuna američkih dolara donacija svojoj organizaciji potrošio u osobne svrhe uključujući putovanja u inozemstvo, za što mu prijeti do deset godina zatvora.

Navaljni i njegovi odvjetnici odbacuje sve optužbe kao politički motivirane kako bi ga se diskreditiralo. 

Saveznici mu u kućnom pritvoru

Nekoliko Navljanijevih saveznika i suradnika u kućnom je pritvoru posljednjih tjedana. Nekima prijeti zatvor zbog kršenja sanitarnih normi organiziranjem prosvjeda.

Ruski sud u ponedjeljak je naredio kućni pritvor za Navaljnijevu glasnogovoronicu  sve do 23. ožujka, rekao je njezin odvjetnik.

Kira Jarmiš po optužnici se tereti daje prekršila propise protiv covida-19 sudjelujui na nezakonitom prosvjedu.

Aleksej Navaljni (44), uhićen je u siječnju zbog kršenja uvjetne kazne i stavljen u pritvor odmah po dolasku u zračnu luku u Moksvu po povratku iz Njemačke gdje se od kolovoza liječio od trovanja novičokom.

Za pokušaj trovanja Navaljni optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina i obavještajnu agenciju FSB, što Kremlj odbacuje.

Najčitaniji članci