Obavijesti

News

Komentari 89

Europa prosvjeduje: Uhićeno najmanje 60 ljudi, 34 ozlijeđeno

Europa prosvjeduje: Uhićeno najmanje 60 ljudi, 34 ozlijeđeno
17

Oko 40 skupina iz 23 zemlje uključeno je u prosvjede u Španjolskoj, Grčkoj, Portugalu i Italiji, a građani se okupljaju i u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj...

VIDEO

Radnici diljem Europe u srijedu prosvjeduju protiv rastuće nezaposlenosti i mjera štednje, javlja BBC.

Policija i prosvjednici sukobili su se u Španjolskoj. Stotine letova je otkazano, tvornice automobila i luke su mirovale, a vlakovi su u Španjolskoj i Portugalu jedva vozili. 

Interventna policija uhitila je najmanje dva prosvjednika u Madridu, a ostale je udarala palicama, rekli su svjedoci za Reuters. U Rimu su prosvjednici na policiju bacali kamenje u znak prosvjeda protiv novih ušteda u školskom sustavu.

Međunarodni željeznički promet poremećen je zbog štrajkova u Belgiji, a radnici u Grčkoj, Italiji i Francuskoj planirali su obustavu rada ili demonstracije kao dio Europskog dana akcije i solidarnosti.

Više do 60 ljudi uhićeno je u Španjolskoj, a 34 ih je ozlijeđeno. Prosvjednici su zaglavili bankomate ljepilom i kovanicama, a na izloge su lijepili anti-vladine naljepnice. 

Danom akcije i solidarnosti poziva se sve europske lidere da riješe problem rastuće socijalne anksioznosti i da napuste mjere štednje. Oko 40 skupina iz 23 zemlje uključeno je u prosvjede u Španjolskoj, Grčkoj, Portugalu i Italiji, a građani su se okupili i u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji te u nekim istočnim zemljama EU. 

Tijekom ranih jutarnjih sati španjolska policija uhitila je 32 ljudi, a 15 ih je ozlijeđeno, javlja Guardian. Tvornice su zatvorile proizvodne linije, a u Portugalu vlakovi su jedva vozili, dok je metro zatvoren, javlja Reuters.

S ulica Barcelone uklonjeno je stotine kontejnera kako bi se spriječilo njihovo paljenje. Promet je otežan, a otkazano je više od 600 letova. Prosvjedi bi mogli utjecati na prometne veze i usluge diljem kontinenta, a na akciju je pozvala Europska konfederacija sindikata.

Španjolska, u kojoj je nezaposlenost zbog krize porasla na 25 posto, suočena je s možda najvećim prosvjedima. Premijer Mariano Rajoy nastoji odgoditi traženje pomoći jer bi to moglo dovesti do još većih proračunskih rezova. 

- Ja sam u štrajku jer su oni koji rade u osnovi ucijenjeni da žrtvuju sve više i više u ime smanjenja duga, koji je velika laž, rekao je Daniel Santos de Jesus (43) koji predaje arhitekturu na Tehničkom sveučilištu u Lisabonu.

Štrajk u Grčkoj je treći veliki prosvjed u posljednja tri mjeseca dok zemlja pokušava, u skladu s međunarodnim zahtjevima, rezati proračun. Sindikati su pozvali na zaustavljanje rada na tri sata, a policija u Ateni očekuje da će na ulice izaći oko 10 tisuća prosvjednika. U Italiji se planira četverosatni nacionalni štrajk kojem bi se trebali pridružiti radnici javnog prijevoza, ali i studenti i učitelji.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije