Obavijesti

News

Komentari 875

Ozlijeđeno stotinu policajaca, huligani su pljačkali trgovine

Ozlijeđeno stotinu policajaca, huligani su pljačkali trgovine
26

Razjareni prosvjednici, njih oko tri tisuće, zgradu kantonalne vlade u Tuzli gađali su kamenjem i jajima te su razbili sve prozore. Prosvjedi se šire i u druge gradove BiH

VIDEO

Tijekom večeri situacija u Tuzli ponovo je izmakla kontroli. Kako mediji javljaju, prosvjednici su pljačkali trgovine i bacali kamenje na policiju. Navodno je policija upadala građanima u stanove te ih tukla u kafićima. 

Do 20 sati u Službu hitne medicinske pomoći primljena su 102 policajca s težim ozljedama, a jedan pripadnik interventne policije je u životnoj opasnosti. U bolnicu je primljeno i 28 civila s lakšim ozljedama, piše Al Jazeera Balkans.

Iz pritvora je pušten osnivač neformalne Facebook grupe "UDAR" i jedan od inicijatora prosvjeda u Tuzli Aldin Širanović. Nakon puštanja iz pritvora kazao je da ga je policija zlostavljala.

Ponovio je svoju poruku građanima BiH, pozivajući ih na demokratsku borbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne podržavam nasilje, paljevine, krađe i ostalo, ali podržavam svaki vid demokratske borbe kroz izlazak što više naroda na ulicu i zahtijevanje prava od vladajućih struktura -  poručio je Širanović.

Za petak su najavljeni prosvjedi u brojnim gradovima diljem BiH. Nastava u osnovnim i srednjim školama u Tuzli za sutra je otkazana.

Primirje na ulicama Tuzle

Na ulicama Tuzle trenutno vlada primirje. Prema posljednjim informacijama u Službu hitne medicinske pomoći u Tuzli je primljeno 30 pacijenata, od toga su 22 policajca i osam civila, potvrdio je Agenciji Fena glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis NišićDodao je da se radi o lakšim ozljedama koje su nastale uslijed bacanja suzavca ili udaraca tvrdim predmetom.

Klix.ba javlja da je jedan policajac u životnoj opasnosti i trenutno se nalazi na UKC Tuzla.

Prosvjednici su blokirali ceste, te postoji mogućnost da ih policija krene rastjerivati.

Oko 16.18 sati , kako javljaju bosanskohercegovački mediji, prosvjednici su se vratili ispred zgrade kantonalne vlade. Blokirali su ceste te postoji mogućnost da ih policija krene rastjerivati.

Tri tisuće prosvjednika ispred kantonalne vlade

Tri tisuće Tuzlaka i u četvrtak se okupilo ispred zgrade kantonalne vlade. Zaposlenici i članovi vlade su na stražnji izlaz pobjegli iz zgrade. Zgradu su gađali kamenjem i jajima, a sve su prozore razbili. Kada su krenuli napadati policajce, organizatori prosvjeda, koji traje već dva dana, pokušali su ih zaustaviti i obraniti policiju koja čuva zgradu.

No, razjarenu masu nitko više nije mogao kontrolirati. Policija je bacila suzavac na prosvjednike te se povukla u zgradu čiji je prvi kat potpuno uništen.

- Nemaju oni toliko suzavca koliko je nas. Opet ćemo mi doći iza leđa - govorili su prosvjednici dok su se izvlačili sporednim tuzlanskim ulicama. 

Premijer TK Sead Čaušević (SDP) i svi ministri uz pomoć policije napustili su zgradu vlade prije nego su prosvjedi počeli.

Specijalna policija “razbila” masu prosvjednika u četiri grupe

Zatim je stiglo pojačanje i specijalna je policija “razbila” masu prosvjednika u četiri grupe. Stanje se smirilo i grad je sada miran

Osim paljenja automobilskih guma, Tuzlaci su palili i kantonalne zastave, bacali su petarde, a cijelim su gradom odjekivali topovski udari. 

Neredi podsjećaju na one u Ukrajini

Neredi na ulicama Tuzle podsjećaju na nedavno opsadno stanje u Ukrajini. Zbog nereda je odgođen sastanak predstavnika vlade i radnika tvrtki Dita, Konjuh, Resod Guming, Polihem i Poliochem. Oni su i započeli prosvjede jer su nezadovoljni svojim statusom. Neki od njih plaću nisu dobili godinu dana. Vlasti zamjeraju bijedu i neimaštinu, teško socijalno stanje u kojem su prisiljeni živjeti. Krivca za takvu situaciju vide u korumpiranoj i nesposobnoj državi. Na području Tuzlanskog kantona (TK) više je od 100.000 nezaposlenih.

Uhitili su i mene, iako sam samo sjedio na cesti. Svi smo privedeni u policiju, a nitko nam nije rekao zašto. Specijalci su dobili naređenje da pometu radnike i građane, kaže jedan od vođa prosvjeda

- Iza ovih protesta stoje obespravljeni radnici, nikakva politika. Spreman sam u bilo kojoj emisiji suočiti se s premijerom. Ali, ovi napadi na radnike i narod će se nastaviti. Specijalni policajci na nas su puštali pse - rekao je u četvrtak predsjednik sindikata Polihema i jedan od vođa prosvjeda, Sakib Kopić. Tvrdi kako su radnici ogorčeni te da im je sada jasno da "žive u policijskoj državi".

- Uhitili su i mene, iako sam samo sjedio na cesti. Svi smo privedeni u policiju, a nitko nam nije rekao zašto. Specijalci su dobili naređenje da pometu radnike i građane - rekao je Kopić za Al Jazeeru.

Prosvjednici traže ostavku vlade, a u četvrtak su imali i novi zahtjev. Žele da se iz pritvora pusti 27 prosvjednika koji su uhićeni u srijedu. Prosvjed u četvrtak nije bio najavljen u policiji. 

Podsjetimo, prosvjedi u Tuzli započeli su u srijedu na inicijativu neformalne Facebook grupe „50.000 ljudi na ulici za bolje sutra“ predvođene Grupom građana koja se nazvala UDAR.

Prosvjedi se šire: Demonstracije u Zenici, Bihaću, Sarajevu...

Kako javlja Klix.ba, prosvjedi su se iz Tuzle proširili na još nekoliko gradova u BiH. 

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se u četvrtak ispred zgrade vlade kantona Sarajevo kako bi podržali Tuzlake. Pozivaju na masovnije demonstracije, a sve su snimali pripadnici policije. Situacija se trenutno smirila, a pred Domom sindikata je stotinjak prosvjednika, ispred kojih su pripadnici MUP-a KS.

Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi, kažu prosvjednici

- Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana - rekla je jedna od prosvjednica. 

U bolnicu Koševo su u 16.10 dovezena četiri policajca koja su povrijeđena nakon što je bačen suzavac. Nakon ispiranja očiju u bolnici, bit će pušteni kući.

Sarajlije zahtijevaju da se iz pritvora puste prosvjednici koji su u srijedu privedeni zbog nereda u Tuzli. Također traže da im se obrati netko iz vlade.  

Građani su se okupili i na ulicama Prijedora, Kaknja, Zenice i Bihaća gdje je zabilježen i incident. U Bihaću se okupilo nekoliko stotina građana te su otišli pred zgradu vlade Unsko-sanskog kantona. Skupina prosvjednika pokušala je ući u zgradu, a zatim su je zasuli jajima. 



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 875
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor