Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
79 komentara

Protiv rada do 67 godina: 'Ne želimo raditi sve do groba...'

"Stop radu gdje se ne poštuju hrvatski zakoni, stop mobbingu na radu, stop raku na radu, stop radu na crno, stop radu na određeno vrijeme do kraja radnog vijeka", čulo se na prosvjedu

67
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
79 komentara

Oko 400 zaposlenika u predškolskom odgoju, kulturi i medijima prosvjedovali su u četvrtak na zagrebačkom Trgu sv. Marka protiv podizanja dobi za umirovljenje iznad 65 godina starosti, a prosvjed "Za dostojanstveni rad i starost - ne radu do 67" organizirao je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

POGLEDAJTE VIDEO

Glasna prosvjedna povorka 'oboružana' zviždaljkama, državnim i zastavama sindikata te transparentima i balonima krenula je od Radničkog doma te stigla do Markova trga. Na transparentima je, uz glavnu poruku prosvjeda, pisalo i "Ne želim na posao ići u peleni i bez zuba", "Rad po mjeri čovjeka - za bolje uvjete rada odgojitelja", "I odgojitelji žele uživati u svojim unucima", "Poštujte naše znanje - odgojitelji prvi učitelji".

U povorci je koordinatorica sindikalnog organiziranja i učlanjivanja Đurđica Kahlina preko megafona isticala sindikalne zahtjeve - "Stop radu gdje se ne poštuju hrvatski zakoni, stop mobbingu na radu, stop raku na radu, stop radu na crno, stop radu na određeno vrijeme do kraja radnog vijeka".

Kahlina: Dosta nam je prevrtljivih političara i zločestih šefova

Iznijela je i zahtjeve prosvjednika za kvalitetniji život hrvatskog radnika i ostanak ljudi u Hrvatskoj, pravo na pravednu plaću, rad u zdravom okruženju, pravo i na privatni život jer radnik nije roba. Poručila je i kako im je dosta "prevrtljivih političara, loših poslodavaca, zločestih šefova i bahatih ravnatelja".  

Pred crkvom sv. Marka prosvjednici su Vladi i Saboru poručili da traže pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti te da su protiv bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice. Protive se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina jer odgojitelji u njih, upozoravaju, idu samo kad zaista više ne mogu raditi.

Traže ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihova učinka na zdravlje, kao i da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za odgojitelje i da se državni pedagoški standard napokon počne primjenjivati u svim segmentima, u cijelosti i bez odlaganja. Traže i izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne uprave i samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard.

Novosel: Nećemo raditi do groba

Predsjednik SSSH Mladen Novosel poručio je predstavnicima zakonodavne vlasti i izvršne vlasti da podizanje dobi za umirovljenje neće proći u Hrvatskoj". "Nećemo raditi, ma što god netko mislio, do groba nego do godina kada još uvijek možemo uživati u našoj starosti", istaknuo je. 

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić poručila je ministru rada i mirovinskoga sustava Marku Paviću da na dobrobit hrvatskih građana odustane od "suludih ideja produljenja radnog vijeka, a ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da ne zaboravi na odgojitelje jer su oni prvi učitelji, od njih sve kreće. 

Premijera Andreja Plenkovića pozvala je da pojača mehanizme nadzora i kontrole nad gradovima i općinama, njihovim osnivačima, jer oni provode svoje zakone. "Zbog njihovih zakona naše zdravlje je narušeno, a Vi ste dužni osigurati da to više ne bude", istaknula je Žilić.

Prosvjed i u Rijeci

- Zaposleni u predškolskom odgoju, kulturi i medijima traže pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti i protiv su bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice. Želimo skrenuti pozornost na naše uvjete rada, našu odgovornost, temelj smo ili prva stepenica u cjelokupnom procesu odgoja i obrazovanja. Protivimo se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina. Umjesto toga tražimo ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihova učinka na zdravlje. Tražimo izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju tako da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard – kazala je na današnjem prosvjedu odgojitelja u Rijeci sindikalna povjerenica SOMK-a Ingrid Čavić.

 ' U foteljama možemo do stote', 'Ukrali ste nam mirovine, ne damo našu starost', 'Dostojanstven rad - dostojanstveno djetinjstvo' , samo su neki od transparenata koje je 100-tinjak odgokitelja nosilo na Jadranskom trgu u porsvjedu pod nazivom 'Za dostojanstven rad i starost – ne radu do 67'
.
– Djelatnost koja je povijesno gledano bila Pepeljuga unutar sustava, a tvorcima politike daje moć da se prema struci ponašaju poput maćehe, penje se na prioritetno mjesto širom svijeta. Tvorci politike trebali bi uzeti u obzir našu odgovornost prema djetetu, odgovornost prema roditeljima, obiteljima, odgovornost prema instituciji i suradnicima, prema široj zajednici – poručila je odgojiteljica s više od 35 godina staža vesna Majnarić.

- Budite glasni da vas čuju poslodavci, ali i oni na Mrakovom trgu - poručila je novinarka Marijana Tomić. Osvrčući se na situaciji u medijima dodala je kako su nerijetko zabilježena 'višegodišnja honorarčenja', ali i česti otkazi, posljedica čega su novinari koji su ih pošteđeni, preopterećeni, a istaknula je i sramotna izdvajanja za kulturu.

Prosvjed je svojim dolaskom podržao i potpredsjednik SSSH-a i predsjednik Sindikata u turizmu Eduard Andrić, sugerirajući da prosvjed organiziraju još pokoje djelatnosti i struke sa stresnim i fizički teškim zanimanjima, koji sigurno ne mogu raditi do 67. godine. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message